Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallási okból szexuális...

Vallási okból szexuális önmegtartóztatásban élő homoszexuális találhat magának hasonlóan önmegtartóztató barátot? - Vagy ez fából vaskarika?

Figyelt kérdés
2017. ápr. 18. 20:00
1 2 3 4 5
 31/42 A kérdező kommentje:

Egyébként, én szívből utálom, amikor különböző érdekcsoportok szent szövegekbe magyaráznak bele dolgokat, és ilyen módon nagyon nem szimpatikus az sem, mikor egyesek kimondottan homo-romantikus, vagy urambocsá' homoszexuális barátságnak akarják beállítani Dávid és Jonatán barátságát. Olvastam már ilyesmit.

Szóval ezeket a fajta nézeteket önkényes, jogosulatlan visszaéléseknek tartom a Bibliával szemben.

Ugyanakkor, amikor először olvastam el Dávid és Jonatán barátságának történetét, meghatódva nyugtáztam, hogy én sem többre, sem kevesebbre nem vágynék ennél, betű szerint csak éppen arra, amit a Biblia ott elmesél, de a tisztelet és nem megvetés, vagy a vád hangján.

Hogy egy ilyen érzület a mai viszonyok között minek számít, homoszexuálisnak, homo-romantikusnak, vagy sem, nem tudom, nem is érdekel. Én ennyire vágynék az élettől, nem többre, csak lehetőség szerint boldogabb végkifejlettel.

2017. ápr. 19. 19:16
 32/42 anonim ***** válasza:

Ha önmegtartóztatásban élsz, az az egyházak (nagy része) szerint valóban nem bűn, sőt, ez a helyes életforma, hiszen a katolikus egyház katekizmusa pl. azt mondja, hogy a homoszexuális emberek a tisztaságra kaptak meghívást.

Biztosan találnál hozzád hasonló, önmegtartóztató melegeket ha keresnél, bár elég nehéz lenne találnod. Működik egy keresztény melegekből álló közösség, a Mozaik Közösség, ott azonban nem a vágyaik elfojtása a cél, hanem pont az, hogy a melegségük miatt az egyházi közösségekből kitaszított emberek is lelki otthonra találjanak, vagyis hogy bűntudat nélkül sikerüljön összeegyeztetniük a hitüket a melegségükkel. Nyilván nem azt propagálják ott, hogy minden héten mással feküdj le, hanem azt, hogy melegként is lehet tisztességesen, erkölcsösen élni, ha találsz magadnak egy hozzádillő azonos nemű párt, akivel hűségben élsz.

Egyébként valamelyik országban működik egy olyan csoport is, amit te keresel, amelybe olyan melegek járnak, akik önmegtartóztatásban élnek. Azonban a csoport vezetője kihangsúlyozza, hogy bár sok tagot számlál a közössége, de még soha nem volt olyan, hogy valaki "kigyógyult" volna ebből, tehát attól hogy teljes cölibátusban élnek, attól ugyanúgy melegek maradnak. Ha megtalálom ezt a videót, belinkelem neked.

Viszont az, hogy egy hozzád hasonló havert keress magadnak, nem tartom jó ötletnek. Vagyis akkor nem, ha te valóban cölibátusban akarsz élni. Gondold már el, összetalálkoznál egy hasonló fiúval... mindketten elfojtott vágyakkal rendelkeztek, szerintem rövid időn belül összejönnétek s egymásba szeretnétek. :)

2017. ápr. 19. 20:23
 33/42 A kérdező kommentje:

Utolsó, jól van, látom érted, mire akarok kilyukadni. Az ilyen ötkenyér meg mozaik közösségeket én valahol csak keresztény "szektáknak" tartom, amik szembemennek egy egyértelmű tiltással, miközben kereszténynek tüntetik fel magukat.

Valóban, én azt tartanám ideálisnak, ha önkéntes önmegtartóztatásban élő, de nem frusztrált meleg embereknek lenne fóruma.

Az utolsó gondolatodon viszont elcsodálkoztam: miért is lenne gond, ha beleszeretnék valakibe? Ha szexuális kontaktus egyáltalán nem történik, a lelkemmel miért ne lehetnék szerelmes??? A szerelem érzelmét Isten sehol nem tiltja, sőt, a legtöbb nyelv különbséget sem tesz szeretet és szerelem szavak között, így a világ legtöbb nyelvén nem is lehetne értelmezni egy ilyen tiltást.

2017. ápr. 19. 23:36
 34/42 Pietrosol ***** válasza:

Kérdező!

A "Te belső" meggyőződésed valójában más meggyőződése, amelyet benyeltél, hogy Te bűnös vagy, mert más vagy, mint ő.

Ettől függetlenül élhetsz bűntudatban, csak felesleges. A szexuális orientáció is csak egy kabát, amely az ember lényegét meg sem érinti.

2017. ápr. 20. 06:32
 35/42 anonim ***** válasza:

"Ettől függetlenül élhetsz bűntudatban, csak felesleges. A szexuális orientáció is csak egy kabát, amely az ember lényegét meg sem érinti."

Persze. Nektek liberálisoknak a pedofília sem gáz, hanem izgalmas újdonság... A gyerekeket megerőszakoló, megölő ember lényegében olyan, mint mindenki más, nem beteg mentálisan. A lényege nem változik, igazad van ...

"szexuális orientáció is csak egy kabát"

Ebben egyetértünk, gyógyítható pszichés betegség, amit az orvos segít levenni és normális kabátot felvenni

2017. ápr. 20. 10:21
 36/42 Pietrosol ***** válasza:

#35!

"Nektek liberálisoknak a pedofília sem gáz, hanem izgalmas újdonság... A gyerekeket megerőszakoló, megölő ember lényegében olyan, mint mindenki más, nem beteg mentálisan."

Nem tudtam, hogy liberális vagyok.

Nem tudom, hogy az elmeállapotod alkalmassá tesz-e annak a megértésére, hogy a homoszexualítás nem árt a másik embernek?! A pedofília, gyilkosság, erőszak viszont árt másoknak, mint a gyűlölködő, más szexuális beálítottságú emberek betegnek bélyegzése. Nem az árnyékolja a világot, hogy vannak melegek és heterók, hanem a gyűlölet a másik iránt. Te pedig gyűlölködsz, mert betegnek tartod azt, amihez tulajdonképp semmi közöd.

2017. ápr. 20. 14:41
 37/42 anonim ***** válasza:

"miért is lenne gond, ha beleszeretnék valakibe? Ha szexuális kontaktus egyáltalán nem történik, a lelkemmel miért ne lehetnék szerelmes???"

Azért, mert a szerelem is a vonzalom része ugyanúgy, mint a szexuális vágy, így ha te ezzel a képzeletbeli, önmegtartóztató meleg barátoddal kedves, odafigyelő, megértő stb vagy, azt szerelemből tennéd, a szerelem megnyilvánulásai lennének (még ha te ezt magadban barátságnak is titulálnád). Vagyis ezekkel te tulajdonképpen "kiéled" a melegségedet, csak nem szexuális értelemben, de mégis egy azonos nemű személy iránti vonzalmadból.

Ilyen erővel akkor élhetsz egy fiúval szent józsefi házasságban is, hiszen akkor nem lenne köztetek szex.

Ne érts félre, de én arra próbálok rávilágítani, hogy saját magadat is áltatod. Te is vágysz egy társra, csak ezt más címszó alatt szeretnéd megvalósítani.

Én is meleg vagyok, ráadásul mélyen hívő katolikus, mégis van párom több mint 5 éve (persze a legszűkebb családtagokon és barátokon kívül ezt senki nem tudja). Mégsem érzem a pokol tüzét magamon, mert nem bújok ágyba fűvel-fával, hanem teljesen monogám, hűséges párkapcsolatban élek, amelyben megvan az egymás iránti odaadás, szeretet, áldozatvállalás, lemondás stb, vagyis ugyanazok az erények, amik egy házasságban is kell hogy legyenek.

Ebben a kategóriában csak "a melegség bűn"-típusú válaszokat fogsz kapni olyan emberektől, akik valószínűleg csak a tv-ben láttak meleg embert (jobbanmondva ismernek melegeket, csak nem tudják róluk), de a lényeg ugyanaz: kívülállóként, tele gyűlölettel és megvetéssel nem fognak neked értelmes választ adni.

Én is (mint minden meleg) átestem ezen az időszakon amiben most te vagy, vagyis hogy nem fogadtam el magam, s ha nem lettem volna vallásos, valószínűleg öngyilkos is lettem volna, később pedig én is így képzeltem el, hogy magánélet nélkül, egyedül akarom leélni az életemet.

Sok vívódás után azonban rájöttem, hogy nem fogok egész életemben egy olyan dolog miatt görcsölni és bűntudatot érezni, amiről nem tehetek, hanem, ha már a Mindenható ezt a keresztet adta rám, akkor azt megpróbálom türelemmel viselni és megpróbálok boldog lenni.

Megteheted hogy önmegtartóztatásban élsz, de nem hinném hogy megéri. 10-20 év múlva egy lelki nyomorék lenne belőled, ahogyan igen sok melegből csináltak lelki nyomorékot a melegséget bűnnek kiáltó vallásos emberek.

Ugyan mégis mi bűnt követnél el azzal, ha találnál magadnak egy normális társat? Sokkal nagyobb bűn az, ha valaki a másikat bántja (sic!), megkárosítja, hazudik, lop, káromkodik stb stb.

Tudom hogy ezért le fognak pontozni, de nem érdemes rájuk hallgatnod. Olyasvalaki papol neked az önmegtartóztató meg a bűnös életről, aki mondjuk évek óta házasságban él, és minden nap szexel a feleségével/férjével? Így könnyű...Jóllakottan, teli gyomorral és is könnyedén odamennék egy éhező hajléktalanhoz és prédikálnék neki a böjt fontosságáról...

2017. ápr. 20. 20:00
 38/42 A kérdező kommentje:

#34 #35 #36 szópárbajvívók

nem kell liberálisnak lenni ahhoz, hogy valaki el tudja fogadni a homoszexualitást "legális" dolognak.

Egy meggyőződéses buddhista, talán egy hindu is (ezt nem tudom biztosan) elfogadhatja, anélkül, hogy liberális lenne, mert a saját vallásos hitét, saját belső meggyőződését teljes mértékben követve cselekszik, mikor elfogadja.

Nincs ezzel semmi gond.

Egy szimplán emberbarát, vallástalan, vagy nem hívő ember is gondolhatja így, mert az meg az evilági életben gondolkodik, és valóban, ha neki csak ennyi a perspektíva, joggal mondhatja, hogy miért ne.

Ezzel sincs semmi baj, mert a vallás és a hit nem kényszer.

Azonban azt a részét a dolognak visszautasítom, hogy "más meggyőződését nyeltem" volna "be": nem. Mint bárki láthatja, aki konzervatívan egyik vagy másik valláshoz tartja magát, nekem van egy elég sajátos elképzelésem a dolgokról, egy sajátos belső hitem, ami nem vakhit, vagy automatikus szabálykövetés. Ezt én vállalom is, teljes tisztelettel mások konzervatívabb hite iránt.

Azonban a monoteista vallások Kinyilatkoztatását szentnek és Istentől jövőnek tartom, és ehhez tartom magamat. Ezek közül 3-ból 3 mondja ki egyértelműen, hogy a homoszexualitás tilos azok számára, akik ezt a Kinyilatkoztatást akarják követni. Ha elfogadom, hogy ez Isten kinyilatkoztatása, akkor nem firtatom, hogy miért van ez a szabály, vagy hogy rám nézve ez mennyiben kellemes. Mert mivel a hitem szerint az Ő általa létrehozott világban élek, és engem is Ő teremtett, így a saját maga által létrehozott és fenntartott rendszerében egyedül Neki van joga szabályokat alkotni, akár anélkül is, hogy én teremtményként érteném, hogy miért hozta ezt, vagy azt a szabályt.

Tehát a Kinyilatkoztatás, mint Isten Szava, nem pusztán "valakinek" a gondolata, amit "benyelek"...

De nem mondom azt, hogy akkor a buddhista meg a hindu bűnös, ha homoszexuális - mert neki nem szól ez a Kinyilatkoztatás, és nem követelmény. Neki a saját hite a saját útja, ha azt őszinte meggyőződéssel járja.

2017. ápr. 21. 00:20
 39/42 A kérdező kommentje:

ha te őszinte lélekkel tudod járni ezt az utat, hogy Ferenc pápát idézzem, ki vagyok én, hogy megítéljelek?

Számomra, az én lelkiismeretem számára, ott van meghúzva a határ tisztaság és bűn között az én személyes életemben, hogy lelki kötődés jöhet, testi nem.

Ennyi. Ha ezer ember mondja, hogy testi is jöhet, én akkor is tudom, hogy azzal a saját életemben vétkeznék, és ha ezer ember mondja, hogy lelki sem, én akkor is tudnám, hogy Isten nem haragudna rám érte...

De ez nem is olyan ördöngös, egyszerűen Isten talán csak tudja, hogy ki mennyit bír elviselni, és senki se kap több terhet annál, mint amit vinni tud, ahogy ezt ki is mondja a Kinyilatkoztatás.

Nekem ilyen utat adott, neked olyat, a harmadiknak amolyat.

Én, amikor életem során egyszer fizikai kontaktusba kerültem, éreztem a pokol tüzét, ahogy te fogalmaztál, és ez a fogalmazás akkor szó szerint értendő volt egy pillanatra. Tehát nekem ott volt az egyértelmű figyelmeztetés, a meghúzott határvonal. Ezzel ember nem vitatkozhat.

Másnak talán másutt húzza meg Isten, hiszen mindenkit jól ismer.

Ennyi.

2017. ápr. 21. 00:32
 40/42 A kérdező kommentje:
Amúgy sokáig bíztam abban, hogy egy józsefi házasságéhoz hasonlító keretek között élhetnek majd valakivel, ez számomra egyáltalán nem abszurd gondolat, bár ma már látom, hogy nem ezt a romantikus rózsaszínű sorsot szánta nekem a jó Isten. :)
2017. ápr. 21. 00:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!