Van itt olyan keresztény ember (férfi vagy nő), aki NEM akar házasodni, mert csak Istennek szeretne élni, önmegtartóztatásban?
Ezt a dolgot nem mindenki tudja megérteni. Nem is baj ez.
Csak bizonyos emberek kapnak Istentől ilyen sorsot, egyesek meg önként vállalják. Szép dolog ez.
(Nyilván nem is lehet mindenki ilyen.)
Szerintem a szerzetesek nem önként vállalták be a nőtlenséget, hanem mert kötelezően együtt jár a papi élettel a katolikusoknál. Nekik csak eszköz a nőtlenség, nem egy választott valami. Szerintem.
Kérem, írjon rám privit, aki ilyen, ahogyan a kérdésben feltettem. Nagyon szeretnék ilyenekkel levelezgetni, barátkozni, beszélgetni, mert nekem is vannak ilyen gondolataim, és tudni szeretném, hogy nekem való lenne egy ilyen életforma.
Akkor most a te eszméd a nőtlenség, amit kereszténységbe szeretnél csomagolni?
Mert nem értem, hogy az Úr imádatához hogyan jön a nőtlenség, mint nem választás.
Basszus, ne válaszoljatok már ilyeneket!
Nyilván nem hozzátok szólt a kérdés :)
Én ilyen vagyok.
Sajnos, ez miatt félre is értenek a hétköznapokban...
Aztán kapom a hideget-meleget.
Aki nem hozta meg ezt a döntést, az nem is érti meg azt, aki igen.
De én a saját életemet akarom élni és nem másoknak megfelelni. :)
Egy rokonom 98 évesen halt meg néhány évvel ezelőtt, nagyon erősen vallásos volt, és soha életében nem volt férfival. Pedig voltak fiatal korában kérői, de ő nem vágyott a házas életre (semmilyen értelemben). Hogy mindez ezért volt-e, mert Istennek akarta szentelni az életét, vagy egyszerű természetes ellenérzés volt-e benne, azt nem tudom, bár azt többször emlegette, hogy sajnálja, hogy nem ment apácának.
Amennyire a 20. század végigélése megengedte, boldog, teljes életet élt.
Ja bocs, most látom, hogy barátkozni szeretnél ilyennel. Vele már nem lehet, de arra talán jó a válaszom, hogy lásd, az életben is van ilyen.
Kérdezőnek a 3-ra.
Összekevered a szerzetességet a papi cölibátussal.
Római katolikusoknál valóban cölibátus van, de ezt mindenki tudja aki papi pályára készül, tehát önként vállalják. De görögökatolikusoknál és ortodoxoknál nincs cölibátus, nős ember is lehet pap.
A szerzetesség pedig pont arról szól, hogy valaki az egész életét istennek szentelve szegénységben, tisztaságban és engedelmességben él.
A szerzeteseknek elvileg nem kell papnak lenniük, de a gyakorlatban a római katolikusoknál a szerzetesek is elvégzik a papi szemináriumot és pappá szentelik őket. Az ortodoxoknál nem, ott a szerzetesek többsége nem pap.
Női szerzetesek is vannak, ők az apácák.
Szerintem a szerzetesek nem önként vállalták be a nőtlenséget, hanem mert kötelezően együtt jár a papi élettel a katolikusoknál.
Ez nem így van, nem minden szerzetes pap, vannak laikus testvérek és apácák is, akik nem papok. Ez egy olyan hivatás, ami különbözik a papitól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!