Mit csináljak, ha nem akarok bérmálkozó lenni?
@18, köszönöm a videókat, Dawkins nekem elég hiteltelen, de lehet, hogy megnézem. Kíváncsi vagyok, hogy hozza ki a semmiből valami dolgot Teremtő nélkül:)
Kár, hogy pár szóban nem vezetted le, mert nagy levegő kell, hogy én Dawkinst hallgassak. Olvastam pár művét, annyi elég volt
"ateizmushoz kell hit, mert az is egy hit, hogy elhiszi, hogy a világ a semmiből lett "
Talán igazad van, és a tudomány magyarázatait elfogadni is kell egyfajta hit. De inkább hiszek egy állandóan fejlődő, az érveit ezer oldalról megtámogatni igyekvő, naponta fejlődő "vallásban", mint egy megcsontosodott, változtatni, a napvilágra kerülő tényeket elfogadni képtelen teóriában, ami évezredek óta ugyanazt a mesekönyvbe illő maszlagot akarja lenyomni a torkomon.
"a tudomány magyarázatait elfogadni is kell egyfajta hit"
NEM, nem kell.
Odamész a megfelelő laborba és megnézed SZEMÉLYESEN.
A vallás melyik tételéről győződhetsz meg te magad?
Ez csak egy szemellenzős hívő szemében lehet egyforma.
Azért ezeket nem lehet ennyire általánosítani előttem írók.
"Odamész a megfelelő laborba és megnézed"
Ebben tökéletesen igazad van, ha például a növények fotoszintézéisét szeretnéd vizsgálni, vagy valamilyen fizikai kísérletet szemlélnél meg. Szerintem itt tényleg nem hit kérdéséről van szó, ezek tudományos tények.
Azonban a világ keletkezése már színtiszta hit mind a vallás, mind a materializmus oldaláról. Ebben semmi különbséget nem látok. A vallásosak szerint egy felsőbb, transzcendens lény alkotott mindent (vagy adott kezdőlökést a teremtésnek), a materalisták meg abban HISZNEK, hogy az anyag/energia vagy öröktől fogva, vég nélkül létezik vagy egyszerűen nem foglalkoznak ennek kérdésével. De ezen a szinten a vallásos és materialista nézet is HIT.
"a világ keletkezése"
Az első milliomod másodpercig végigkövették. Pont ez a szép a tudományban: hogy NEM KELL hinni benne!
Persze azt sose fogjuk megtudni, hogy pl. a mi tejútrendszerünk spirálkarjai mitől görbültek pont úgy, ahogy... ennyire nem részletes a tudásunk.
Vagy azt sem, hogy az első kemotonból pontosan mikor és hol keletkezett az első élőlény.
De akkor is a tudás visz előre, és az gyarapodik folyamatosan - a hit meg ott van, ahol sok ezer éve, és ott is marad.
Hogy egészen pontos legyek, VÉLIK tudni. Hogy követték szerinted végig az első milliomod másodpercig? A kozmosz azon állapotában az általunk ismert fizikai és természeti törvények semmire sem használhatóak. Valamint, ha egészen bizonyosan tudnák, akkor nem létezne több különböző elmélet. Ne érts félre, én nem vitatom az ősrobbanást, mert a tudomány mai állása erre mutat. Viszont a jelenlegi tudásunk alapján nem lehet minderről egy olyan képet festeni, amit szeretnél.
Az pedig továbbra is egy hatalmas kérdés (amire előző posztban céloztam), hogy ez miből alakult ki, mi volt előtte? Isteni szikra? Öröktől fogva létező anyag és energia? Ez már mind a két fél részéről csak is hit. Felteszem az is marad, mert itt a természet megismerhetősége eléri a határát. Persze lehetnek majd újabb és újabb elméletek (évente felbukkan néhány), de bizonyítani nem lehet majd egyiket sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!