Mit csináljak, ha nem akarok bérmálkozó lenni?
Ha nem akarsz, nem kötelezhet rá.
Mondd meg a papnak, hogy mi a helyzet, és hogy segítsen anyádnál is.
Apáddal beszéltél már?
Lehet esetleg halasztani egy évet, hátha meggondolod magad.
Egyszerű: Megmondod a családodnak.
Nem tudom, hogy van-e valami előkészítő (mint a reformátusoknál) meg jársz-e rá, de egyszerű: ne járj.
Hittanon elmondják, hogy például ha kényszerítenek a bérmálkozásra, akkor az érvénytelen. Nem tudom, hogy a szüleid ezzel mennyire vannak tisztában. Ha mégis kényszeríteni akarnának rá, mert meggyőződésük, hogy az hitet szül benned, akkor mondd azt nekik, hogy:
-Kényszeríteni akartok arra, hogy ha mégis létezik Isten, akkor hazudjak neki?
A bérmálás szövege:
#13: akkor jön majd, hogy "amíg az én kenyerem eszed/házamban laksz"...
ezért mondom, hogy beszéljen az apjával.
A sunyi lepontozók pedig gondolkozzanak el, hogy a bérmálkozás ÖNKÉNTES!
Kerdezo, en hittem Istenben es nagy katolikus voltam, sokmindent tudtam a vallasrol (most meg tobbet), bermalkoztam is de vegul sokminenre rajottem h az egesz egy mese amivel manipulalni akarnak es ezeket az emberek talaltak ki. Igaz h nincs minden bebizonyitva de rengeteg be van bizonyitva tudomanyosan es az is h valamibol hogyan lehet semmi. Mar h az elozo valaszolo nem tudja. De persze ahhoz h ilyen dolgokat megertsunk kell tudni tortenelmrol, foldrajzrol, fizikarol stb es vallasrol is. De arrol h huss es lett fold annal nem kell tudomany.
Ahhoz h eselyed legyen h anyud elfogadja ezt, olyan kerdeseket kell tegyel, amire rakenyszerited h gondolkozzon...
Ha kell szivesen tudatok ebben neked segiteni.
Ha szeretned segithetek neked
"de rengeteg be van bizonyitva tudomanyosan es az is h valamibol hogyan lehet semmi"
Bocs az offért, de ez érdekelne:) Fordítottja is menne? Semmiből valami?
elozo valaszolo, semmi baj. Igen forditottja is menne.
az is fontos, hogy mit ertunk a semmin es mit ert a tudomany is a semmin.
Mivel en nem vagyok ebben jartas es nem vagyok tudos ezert inkabb a forrast mutatom meg honnan lehetseges ez es megnezheted de kell hozza angol tudas is amit en tudok. Van egy konyv amit egy amerikai fizikus meg kozmologus irt:
"Lawrence Krauss: A universe from Nothing"
Nem tudom ha magyarul megvan a konyv de youtubon is van rola szo.
https://www.youtube.com/watch?v=pNwtfE4MquM
Ez magyar felirattal van.
https://www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIo
Ez is ugyanaz angol felirattal ami ki van bovitve meg 15 perccel.
"megbánnád, hogy nem részesültél a bérmálás szentségében"
Ezt később is lehet pótolni. Hit nélkül viszont nincs értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!