Mi a különbség a katolikus és a református között?
A Katolicizmusban a pogány bálványimádás legsúlyosabb formái terjedtek el. Ahelyett, hogy ellenálltak volna az intézményesült egyházba beáramló néptömegek bálványimádó szokásainak, megalkudtak, megbékéltek a bálványimádással:
Lehet látni az itteni védőbeszédekből is, hogy egyesek el vannak telve a saját egyházuk 2000 éves múltjával, sokkal fontosabb számukra a történelmileg Péterig visszavezethető egyházuk tagsága, mint a Krisztus testébe való újjászületés. Az ortodoxiától önelégült hívők nem sokat szokták hangsúlyozni az újjászületés fontosságát, elég nekik a látszat, hogy valaki keresztény. Jobban szeretik a formaságokat mint a Szentlelket, azért undorodnak minden túlzott lelki-spirituális rajongástól. Nem is csoda, hiszen a mozdulatlan hideg szobrok között nem sok megtapasztalásban részesülnek. Ami lényeges nekik: a külsőség, a nagy múlt, és a sok szenthagyomány amiknek a nagy része nem áll meg a Biblia mérlegén.
Nem azt állítottam, hogy „a katolikus elnevezés csak a későbbi századokban alakult ki.” Azt állítottam, hogy a „korabeli egyház tagjai nem voltak katolikusoknak elnevezve”. Nem érted a lényeget. Jézus nem említett semmiféle római katolikus egyházat, sem pápai hivatal szükségességét. A keresztyén elnevezés eredete benne van Isten szavában, a Bibliában: ApCsel 11,26 És lőn, hogy ők egy egész esztendeig forgolódtak a gyülekezetben, és tanítottak nagy sokaságot; és a tanítványokat először Antiókhiában nevezték keresztyéneknek.
Mutass nekem egy bibliai igét, amivel alátámaszthatod a "katolikus" elnevezés eredetét. Szent Ignác levele nem része a Bibliának, tehát ne azzal gyere elő :)
Ne próbáld te elkenni a dolgot azzal, hogy nem válaszoltál a kérdésemre, hogy Szent Ignácnak vagy Jézusnak hiszel. Gyere ki a sötétségből, amíg lehet.
"Csak Jézus szavainak hiszek, Aki soha nem mondta, hogy katolikusnak kell nevezni az egyházat"
Azt sem mondta, hogy kereszténynek. Tény. ApCsel 11,26 versben nem Jézus nevezi el őket annak.
Másfelől azt sem mondta, hogy evangélikusnak, reformátusnak, hitgyülinek, adventistának stb..., de legalább a katolikus névre van korabeli történelmi írásos emlék.
"korabeli egyház tagjai nem voltak katolikusoknak elnevezve"
Még is meddig tart az a "korabeli" jelző? Szerintem a századforduló, igen csak korabeli. A megnevezett Szent Ignác pont az általad említett Antiochia püspöke volt Kr.u. 69-től. Szerintem bátran nevezhetjük korabelinek.
Másfelől te beszéltél közvetlenül Jézussal? Elmondta neked közvetlenül, hogyan is értsd az Írást vagy csak azt gondolod, hogy sugalmazta a Lélek által? Mert ezek az egyházatyák személyesen az apostoloktól tanultak, akik tanúi voltak Jézus földi működésének. Így engedd meg, hogy Jézusnak higgyek, de ne a te 2000 évvel későbbi belemagyarázásaid alapján, hanem pl. Szent Ignác, Szent Kelemen értelmezése alapján, akiket közvetlenül az apostolok tanítottak az igaz hitre.
Sötétségben pedig az jár, akinek ennyire homályos ismeretei vannak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!