Mi a különbség a katolikus, református, ortodox és protestáns kereszténység között?
A katolikus és az ortodox vallás hitben szinte ugyanaz, csak az elsőnek a pápa a "feje", a másiknak a patriarha. No meg más a szentmise felépítése, menete. A görögkat. a kettő örvözése, görög rírusú, mint az ortdox, de a pápához tartozik. Még egy lényeges különbség, hogy a róm. kat.-nál nem házasodhatnak a papok, a többinél igen.
a protestáns egyházakból nagyon sok van, én leginkább az evangélikus és a református felekezetekről tudok némi információval szolgálni. van néhány apró eltérés, pl, a protestánsok nem hisznek szentekben, meg nincs náluk gyónás, nem vetnek keresztet, nincs megjelenítve Jézus a kereszten, vagyis hordhatnak keresztet, de feszület nélkül, ugyanez a helyzet a szentképekkel. De a lényeg nem változik, ugyanúgy mindkét felekezet hisz a szentháromságban, ami a keresztény hit alapját képezi. Még egy apropó az eukarisztia. A katolikusok, ortodoxok abban hisznek, hogy az átváltoztatott kenyér és bor Krisztus teste és vére. Az evangélikusok azt vallják, hogy csak akkor válik azzá, amikor magukhoz veszik, a reformátusok pedig nem hisznek ebben (elnézést, ha valamit rosszul mondtam, nem vagyok spéci a protestáns katekézisben)
no és ott van a többi kisegyház, szekta, amely első sorban a Szentháromságot nem fogadja el, és egy csomó másban is eltér a történelmi egyházak tanaitól. amelyik egyház(ka) nem hisz a Szentháromságban, nem tekinthető kereszténynek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!