Ha isten teremtett mindent akkor ot ki teremtette?
"valakit teremtenek, nem lehet Isten"
Hogyne... Isten nem lehet, de isten igen.
Egy isten meghatározásában NINCSEN benne, hogy őt nem lehet teremteni.
Mint már említettem, elég sok mitológia arról szól, hogy volt néhány ősi isten, aki semmi mást nem csinált, csak isteneket teremtett - és aztán ezek az istenek teremtették meg a világ fennmaradó részét.
Ebből nézd meg, hogy melyik része nem érthető számodra, és elmagyarázom.
Nyilván a vallásos embereknek egy Isten van, ami teremtőnek tartanak és csak a Bibliát fogadják el igaz írásnak.
A Biblia Kr életében és utána íródott, a Római birodalom mint hódító hadseregnek a kialakult vallások közül választani kellett, keresztény, iszlám,judeaizmus-és egyéb mai nyelven szekta vallások közül.
A rómaiak anno még sok istenben hittek, de a térítő vallás, mint a kereszténység, fokozatosan áttértek és a Bibliát kidolgozták keresztény apostolokkal és írástudókkal.
Az, hogy volt e kezdet, és hogy jött létre tudományos szempontból is vizsgálni kell, mert ha csak a Bibliára hagyatkozunk, akkor önmagunkat csapjuk be.
A tudomány sok mindenben nem bizonytalan lábakra támaszkodik. Csak a hívő keresztények általában, amikor tudományos hírek vagy cikkekbe botlanak, azonnal továbblépnek, mert handabandának tartják.
A tudomány szereplői meg a vallást tartják handabandának.
A kérdés, mire van exzakt bizonyíték, amit elfogadhatunk.
A világ keletkezését tudományosan valahogy úgy írhatnánk le, hogy a különböző világűrökben levő csillagok, bolygók, aszteroidák stb alkotó elemei atomok formájában eleve léteztek. Amiből kialakult évmilliárdok alatt olyan bolygók, mint a Föld, vagy a Nap.
A Biblia csak a Földről ír, arról is csak arról, hogy kezdetben teremtődött az ég és a föld. Pedig már előtte létezett évmilliókkal élet.
És több tejútrendszer van, nem csak a miénk, a Biblia nagyon szűk tartományban írja le az élet kezdetét.
"az ég teremtése" Ezalatt csupán azt a földi eget értjük, amit anno is 2000 éve láttak, amikor az égre néztek.
Gyerekek az a baj, hogy az embernél magasabb inteligenciát nem tudtok elképzelni, sem a földi dimenziókon kívül más dimenziókban nem tudtok gondolkodni. Próbáld elmagyarázni egy bolhának azt amit a tudomány kutat. Mi talán még annyira sem vagyunk képesek megérteni Istent. A Biblia szerint a legokosabb ember bölcsessége nincs olyan nagy mint Isten bolondsága.
1Kor 1,25
Mert az Isten bolondsága bölcsebb az embereknél.
Isten létéről/nemlétéről vitázni felesleges szócséplés, meddő gatyázás. Akármilyen érv merül fel, mindkét tábor a maga igazát véli felfedezni benne. Erre akkor jöttem rá, mikor a volt főnökömmel és barátommal hajnalig tartó hitvitákat folytattunk.
Elmondom, én hogyan látom ezt a kérdést. Valamikor 30-35 éve olvastam egy tudományos folyóiratban, hogy etológusok hőtérképet készítettek emberi agyakról. Azt találták, hogy a vallásos emberek agyának egy bizonyos meghatározott pontja melegebb, vérerekkel sűrűben átszőtt, mint ateista társaiké. Ezért ők hitük tárgyát teljesen kézzelfoghatóan érzékelik, mint ahogy az alvásparalízisen átesők is teljesen valóságosnak élik meg akkori álmaikat.
Természetesen nem lehetek biztos a cikk valóságtartalmában, de elfogadom, mert számomra ez minden kérdésre választ ad. Megértem általa azt, hogy miért van az, hogy noha a nálam másfél évvel idősebb nagybátyámmal teljesen azonos nevelést kaptunk, miért lehetett belőle pap, belőlem pedig ateista. Megértem általa azt, hogy egész életében bigottul és tántoríthatatlanul istenhívő nagymamám miért lett egy agyvérzést követően megkeseredett istentagadó, vagy hogy miért lett egy bősz ateista barátom egy motorbaleset következtében elszenvedett fejsérülés után istenfélő ember.
Javítanék: "2-3-ben"
erre: "első 2-3 hétben."
Írtam egy terjedelmes okfejtést válaszul, de egy rossz mozdulat következtében eltűnt balfenéken. Nincs kedvem még egyszer idevésni. Meg aztán egy másik kérdés kapcsán úgyis mondtam már, miért rühellek veled vitatkozni.
Szóval legyen tiéd az utolsó szó, és élj bodogul
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!