A lélekvándorlás és az újraszületés (reinkarnáció) ugyan azt jelenti? Melyik a helyes, a lélekvándorlás vagy újraszületés (reinkarnáció)? A Buddhistáknak van igaza a lélekvándorlással kapcsolatban, vagy Jézusnak?
Jézus pld. Keresztelő Jánosra mutatva, azt mondta, hogy ő igazából Illés volt, csak ezt senki nem vette észre. A tanítványok kételkedtek, de Jézus újból eligazította őket, hogy "akinek van füle rá, az hallja meg", hogy ő Illés.
Persze nem értem, hogy a keresztények egy része miért tagadja, sőt amit Jézus mondott azt a sátántól jövőnek tartják.
Meg igazából azt sem értem, hogy ha nincs reinkarnáció akkor az Isten személyválogató lenne? Keresztelő János ugyan is már az "anyja méhében betöltődött Szentlélekkel", de miért csak János, más miért nem? Vagy akkor tényleg mégis csak személyválogató lenne az Isten?
És miért van, hogy nagyon sok ártatlan gyermek olyan borzalmas nyomortanyákra születnek meg? Lehet, hogy mégis csak személyválogató az Isten, és a keresztényeknek van igaza, hogy nincs reinkarnáció?
Én a kérdésed első részére válaszolnék. A többit meghagyom másoknak. Nálam okosabbaknak.
Ugyanaz e a lélekvándorlás és az újjászületés?
Nem egészen.
Szorítkozzunk két nagy világvallásra, a hinduizmusra és a buddhizmusra. Mindkettőnél van reinkarnáció. De nem ugyanolyan formában.
A hinduizmusnál jelen van egy halhatatlan én, egy öröké létező lélek. Az Átman. Mely a keletkezés és az elmúlás változásásnak örök körforgását járja. Ebből természetesen ki lehet lépni és elérni a hindu értelemben vett megváltást. De ez más téma.
Tehát ezek alapján itt lélekvándorlásról beszélhetünk.
A buddhizmusnál alapvetően nincsen egy halhatatlan különálló lélek. Ott az Átman ellentéte az Anátman van.
Itt az én tulajdonképpen öt mulandó alkotóelem (szkandha) összetétele ideiglenesen.
Ezek pedig a testiség,észlelés,érzékelés,karmikus formáló erők. Együttesen szanszkárák. Az ötödik pedig az elme(vidzsnyána).
Ebből következik hogy itt nincs lélekvándorlás. Itt más inkarnálódik tovább. Nem egy örök és változatlan személy. Hanem a szanszkárák felgyülemlett sorsformáló energia potenciálja.
És itt is ki lehet lépni ebből a mókuskerékből. Elérve a buddhista felfogás szerinti megváltást. A nirvánát.
"Ugyanaz e a lélekvándorlás és az újjászületés? "
Kedves 11# hozzászóló!
Gondolom újraszületést akartál írni, mivel nem újjászületésről, hanem az újraszületésről volt szó.
Egyébként köszönöm a válaszod!
Kedves Kérdező!
Ahogyan láthatod nem én kezdtem a kötekedést, csupán abban a stílusban válaszoltam, ahogyan velem szemben felléptek:
"#4 Péter neked fogalmad sincs arról amit beszélsz, elvégeztél egy elfogult és sokak által hitelességét kétségesnek vallott teológiai főiskolát, és mint család apa úgy gondolod, hogy pusztán mert, hasonlóan elfogult keresztény "történészek, és professzorok" munkásságát, adod meg hivatkozásul akkor az hitelessé tesz, bár ebben az esetben egy mozgássérült embert írtál le, de sajnos a megint csak a torta mázát sikerült felmutatni, az általad említett Nick ha nem a színpadon van, akkor otthon bőg, hogy milyen kegyetlen vele az élet, vagy talán a backstaget, még nem nézted meg?"
Ha korrekt vagy, akkor ezt a hozzászólót is helyre teszed!
Üdv. Péter
Igen, mindenkit "helyre" teszek!
Mindenkinek szólok, hogy ne egymást minősítsétek, hanem érveljetek! Beleértve magamat is. :)
Irgum-burgum!
Azt, hogy melyik szó mit jelent, már leírtátok.
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy nagy valószínűséggel NINCSEN lélekvándorlás (sem újraszületés), vagy pedig annyira ritka, hogy 10000 emberből talán egy ilyen.
Már leírtam régebben itt, hogy miért, de te is rájöhetsz, ha gondolkodsz kicsit.
A Bibliában egyébként szó van reinkarnációról: elfelejtették belőle kivágni.
Bírom, hogy amikor valakinek nem tetszik valami, mindjárt jönnek a "milyen keresztény vagy" szöveggel.
A gerenda meg a szálka esete. :)
Miért nincs lélek vándorlás, és reinkarnáció?
Nemes egyszerűséggel azért, mert Isten az embert az örök életre hozta létre, hogy a rendeltetése szerint a Földön éljen.
Az engedelmesség volt a kitétel,
Kérdés, vajon Ádám élt-e már? vagy Éva, Vagy Én meg Te?
Isten a szavában pompás választ ad erre.
Hiszen az életnek van kezdete, tehát nem mindig létezett élet Istenen kívül.
Az embert, csak úgy mint az állatot, a Föld alkotó elemeiből és egyéb dolgokból hozta létre, és a test az Istentől kapott életerőtől létezik.
ebből nagyszerűen következik, hogy az élőlények nem léteztek semmilyen formában, addig, míg Isten egy anyagból létre nem hozta azt, és életet vitt bele.
Kivételesen egyet értek Living Witnessel! Nem is értem, hogy gondolja az itteni kommentelő is, hogy csak mert keresztény valaki, akkor valami betoji kis mimóza, akit úgy rugdosol ahogy akarsz, úgyse védekezik?
Mi is emberek vagyunk, vannak hibáink és minket is ki lehet hozni a sodrunkból. Például amikor önjelölt "szakértők" kontextusból kiragadott igékkel, de nyilvánvalóan tényleges Bibliaismeret híján hülyeségeket magyaráznak bele a Szentírásba, és erőltetik is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!