Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha van egy olyan tanítása...

Ha van egy olyan tanítása Jézusnak, amit nem tudok vallani, sőt kicsit sem azonosulni vele, az baj? Vallásos vagyok.

Figyelt kérdés

Szerintem nagyon tanulságos tanításai vannak és igazi prófétának tartom. De van olyan tanítása, amivel nem tudok azonosulni.

Ez pedig az, hogy az anyagi gazdagságot szinte már bűnként emlegette, mintha rossz dolog lenne, és aki gazdag annak nagyobb esélye van arra, hogy rossz ember legyen, aki szegény, ő meg nagyobb eséllyel jut a mennyekbe. Aki gazdag, kevesebb eséllyel. Miért gondolta Jézus azt, vagy miért tanított ilyet pl, hogy a gazdagnak szinte lehetetlen bejutni a mennyekbe? Meg egy emberrel szétoszttatta a vagyonát a szegények között. Ezzel sem tudok azonosulni, sőt az ellenkezőjét vallom.

Szerintem akinek anyagiakban is megadatott, az jobban hálát tud adni Istennek azért, amije van. A nagyon szegény emberekre meg inkább az irigység jellemző. Nem vallom, hogy akinek megadatott, az ész nélkül adakozzon akárkinek. Főleg, lehet aki szegény az nem is tesz ellene semmit, csak várja az alamizsnát. Persze nem mondom, hogy nem kell adakozni, sőt kell, akinek megadatott, de nem mindegy, hogy kinek. Ti vallásosak hogyan vélekedtek erről?

2017. febr. 1. 09:12
1 2 3 4 5
 41/45 anonim ***** válasza:
51%

Egész Izraelben egyetlen embernek mondta Jézus, hogy ossza szét a vagyonát, és kincse lesz a Mennyben. Vagy neked tudomásod van arról, hogy másnak is mondott ilyet? Vagy arról, hogy ezt - vagyis a földi vagyon szétosztását - általános követendő gyakorlatként elvárta volna a követőitől? Gondoltál már arra, hogy a Római Birodalom pribékei vajon valóban egy koldus nyomorúságos rongyaira vetettek volna-e sorsot, amikor Jézust keresztre feszítették? Vagy arra, hogy vajon hogyan finanszírozták Jézusnak és tanítványainak a mindennapos megélhetését, akik a három év alatt semmilyen effektív termelő munkát nem végeztek? Jézus rendszeresen adakozott a szegények számára, ez kiderül az evangéliumból. Jézus soha nem volt szegény ember, bár nem volt extravagáns gazdag ember sem, noha meg tudott vendégelni alkalomadtán több ezer felnőtt embert is.

A gazdagság nem erkölcsi kategória a Bibliában. De ha valaki a pénzt szereti, az valóban meg tudja akadályozni Isten munkáját az életében. Csakhogy a pénz szeretetének a bűnében az az ember is benne lehet, akinek nincs egy vasa sem. De egy vagyonos embernek nem kell feltétlenül istenként imádnia a pénzét. Úgyhogy Jézus tanításainak a meg nem értéséből származnak ezek az ősrégi sztereotípiák, amit sokan magától értetődőnek tartanak, hiszen már ezer éve is ezt mondták. Ám a hit alapja a Biblia, nem pedig a hagyomány.

2017. febr. 4. 02:57
 42/45 A kérdező kommentje:

"Nem kell Jézusnak olyan kijelentésével azonosulni, amit nem a tanitványoknak, nem a sokaságnak, hanem egy szem gazdag ifjúnak mondott. "

Úgy gondolom, hogy Jézus szavára, tanítására kicsit erős ez a kifejezés, amit mondtál. Tök mindegy hogy hányszor meg hogy kinek mondta, ezt ő mondta és szerintem minden tanítása egyen értékűnek kellene, hogy legyen, mert tőle származik. Persze én akkor sem tudok vele azonosulni egy kicsit sem.

De. Köszönöm szépen a válaszokat. I hit lapja a Biblia? Szerintem nagyon nem. Isten a hit alapja!

2017. febr. 4. 20:28
 43/45 KZitus ***** válasza:

ezt hogyan érted?

" I hit lapja a Biblia? Szerintem nagyon nem. Isten a hit alapja!" - hát nem a Bibliából ismerted meg Istent, amiért hiszel benne?

2017. febr. 6. 09:25
 44/45 anonim ***** válasza:

"Egész Izraelben egyetlen embernek mondta Jézus, hogy ossza szét a vagyonát, és kincse lesz a Mennyben."

Igazából nem csak annyit mondott Jézus, hogy te fiú, oszd szét a vagyonodat a szegények között. Hanem azt is: "Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni."

Jézus kifejezetten kérte, hogy ne legyünk gazdagok, ne halmozzuk a pénzt:

"Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják; 20. Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. 21. Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is." (Máté 6,19-21)

2017. febr. 11. 10:15
 45/45 anonim ***** válasza:
"A tanítványok pedig álmélkodának az ő beszédén; de Jézus ismét felelvén, monda nékik: Gyermekeim, mily nehéz azoknak, akik a gazdagságban BÍZNAK, az Isten országába bemenni!" (Mk 10,24) Pál is azt mondja, hogy a pénz szeretete a gyökere minden rossznak (1Tim 6,9-10). Nem a pénz, hanem annak a szeretete. Nem a gazdagság, hanem annak kívánása és az ahhoz való ragaszkodás. Mi olyan bonyolult ebben?
2017. febr. 11. 17:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!