Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha van egy olyan tanítása...

Ha van egy olyan tanítása Jézusnak, amit nem tudok vallani, sőt kicsit sem azonosulni vele, az baj? Vallásos vagyok.

Figyelt kérdés

Szerintem nagyon tanulságos tanításai vannak és igazi prófétának tartom. De van olyan tanítása, amivel nem tudok azonosulni.

Ez pedig az, hogy az anyagi gazdagságot szinte már bűnként emlegette, mintha rossz dolog lenne, és aki gazdag annak nagyobb esélye van arra, hogy rossz ember legyen, aki szegény, ő meg nagyobb eséllyel jut a mennyekbe. Aki gazdag, kevesebb eséllyel. Miért gondolta Jézus azt, vagy miért tanított ilyet pl, hogy a gazdagnak szinte lehetetlen bejutni a mennyekbe? Meg egy emberrel szétoszttatta a vagyonát a szegények között. Ezzel sem tudok azonosulni, sőt az ellenkezőjét vallom.

Szerintem akinek anyagiakban is megadatott, az jobban hálát tud adni Istennek azért, amije van. A nagyon szegény emberekre meg inkább az irigység jellemző. Nem vallom, hogy akinek megadatott, az ész nélkül adakozzon akárkinek. Főleg, lehet aki szegény az nem is tesz ellene semmit, csak várja az alamizsnát. Persze nem mondom, hogy nem kell adakozni, sőt kell, akinek megadatott, de nem mindegy, hogy kinek. Ti vallásosak hogyan vélekedtek erről?

2017. febr. 1. 09:12
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
71%

Tévedés kedves Kérdező

Jézus nem magát a gazdagságot ítéli el, vagy ítélte el.

Egyébként is sok olyan hűséges ember élt aki igen csak hatalmas vagyonra tettek szert, mint Pl Jób, vagy Salamon király.

Sőt a Jézus idejében élt tanítványok közül is voltak akik rendelkeztek vagyonnal, még szolgákat is tartottak.

Mint Pl Márk, akinek a nagy Házában többször tartottak összejöveteleket,

A Bibliában nem egy helyen írva van, hogy nincs jobb mint az ember egyen és igyon és vigadjon abból amiért megdolgozott,

(Prédikátor 3:12, 13) 12 Rájöttem, hogy nincs jobb, mint hogy örvendezzenek, és jót tegyenek életükben; 13 és hogy minden ember egyen, igyon, és élvezze a fáradságos munkájából fakadó jót. Isten ajándéka ez.

(Prédikátor 5:18, 19) . . .. 19 Ezenkívül amely embernek az igaz Isten gazdagságot és anyagi javakat adott, azt arra is képessé tette, hogy egyen abból, kivegye a részét, és örvendezzen fáradságos munkájának. Ez Isten ajándéka.

Jézus ezt mondta egyszer

(Márk 10:23) 23 Jézus, miután körülnézett, ezt mondta a tanítványainak: „Milyen nehéz lesz bemenniük az Isten királyságába azoknak, akiknek van pénzük!”

Jézus nem mondta, hogy az anyagi gazdagsággal rendelkező egyén nem szolgálhatja Istent.

Az első századi keresztények között is voltak jómodú emberek

Jézus és az apostolok prédikálása révén ’a jó hír eljutott a szegényekhez’

A gazdagokat nem részesítették hátrányban. Mégis úgy néz ki, hogy inkább a szegények ismerték fel szellemi szükségletüket és ők válaszoltak a reménység üzenetére

A gazdag zsidók meg voltak elégedve a dolgok menetével,

De akkor is voltak kivételek, és ma is vannak.

Ez történt Pállal is, aki nem hagyta, hogy az életben elfoglalt állása megállítsa őt az útjában

Jézus inkább azt hangsúlyozta, hogy nehezebb dolga lesz a gazdagnak.

Jézus rámutatott, hogy némelyeket „a gazdagság csalóka hatalma” gátolja majd a haladásban. A pénzügyi sikerek könnyen rabul ejtik az embert.

2017. febr. 1. 10:37
 22/45 KZitus ***** válasza:
81%

Szia

Nem a gazdagsággal volt a probléma, hanem azzal, amit a gazdagság tett az ilyen egyénnel.

Persze nem mindenkivel, hiszen voltak még a bibliai időkben is gazdagok, akik rendelkeztek Istennek tetsző tulajdonságokkal, - de ez általában nem volt jellemző a gazdagokra, ahogyan ma sem jellemző.

Viszont nem szabad általánosítani, ahogyan Jézus sem tette.

Azt, hogy a pénz szeretet mit csinál az emberrel, arról Pál apostol írt Timóteusznak, 1 levele 6:10 verseiben, és a 11 versben azt a tanácsot adta szolgatársának, hogy "Te azonban, ó, Isten embere, menekülj ezektől a dolgoktól."

Tehát a túlzott anyagiakra való törekvés mindig is jellemző volt az embere, és veszélyeket rejt. Jézus is erről beszélt.

Nem régen beszélgettem valakivel, aki azt mondta, neki nincsen szüksége Isten Királyságára, mert ő megteremtette magának a teljes elégedett életet.(az esetleges betegsége, öregsége, halála? hidd el, akkor majd ő is csak Istenhez fordulna)) Szerinted van az ilyen emberben alázatosság? Pedig ez a tulajdonság nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Isten szelleme formálja az embert.

A zsoltáros is azt írja, hogy a szelidek öröklik a földet...

2017. febr. 1. 10:44
 23/45 anonim ***** válasza:
80%

Olvasol, de nem értesz, kérdező...

Hol írtam hogy oszd szét minden vagyonod? Azt írtam, hogy a gondolkodásmódod az ami alapvetően hibás, ahogy előtérbe helyezed a pénz birtoklását Jézus szavánál.

2017. febr. 1. 11:00
 24/45 A kérdező kommentje:

# 24

""Az, hogy nem adnám oda az utolsómat is, nem jelenti azt, hogy a földi javakat előrébb tartom."

Mi mást jelentene? "

Ez alapján én azt látom, hogy a te álláspontod, hogy az utolsót is oda kell adni. Gondolom te akkor odaadnád az utolsódat is és gondolom az utolsód mondjuk a cipőd. Nem pedig a házad. A házadról előbb mondanál le. Ne állíts olyat, amit te sem tennél meg. Nem hiszem, hogy odaadnád az utolsó cipőd, ahogy én sem. Vagy ha azt állítod, hogy igen akkor nem mondasz igazat. Ha így lenne, semmid nem lenne.

2017. febr. 1. 11:50
 25/45 A kérdező kommentje:

"Jézus nem magát a gazdagságot ítéli el, vagy ítélte el."

Köszönöm a te válaszodat is, erre a mondatra reagálnék belőle. Szerinted akkor Jézus miért fogalmazott ilyen erősen? Ezt arra értem, hogy azt mondta, hogy a gazdagnak nehéz bejutni a mennyek országába, a szegények meg már kiérdemelték azt. Miért nem azt mondta, hogy jó dolog a szegénnyel jót tenni, anyagilag segíteni? Miért azt mondta, hogy add oda minden anyagidat? Továbbá azt sem értem, hogy a szegény miért érdemli ki a mennyek országát. Most ezt lehet másképp is értelmezni, de Jézus mondta ezt..

2017. febr. 1. 11:54
 26/45 anonim ***** válasza:
Ha jól meg akarod ismerni, hogy mi akik egy emberben, akkor ruházd fel vagyonnal és hatalommal.
2017. febr. 1. 11:56
 27/45 anonim ***** válasza:
100%

Az a helyzet, hogy egy gazdag ember mindig tudna valakin segíteni, ennek elmulasztása pedig bűn. Most gazdag alatt nem az átlagos életszükségleteink meglétét értem, hanem akinek mondjuk van 30 milliója és még mindig halmozza tovább a pénzét, körülötte pedig éhező emberek élnek. Neki nincs semmi szüksége arra a pénzre, akkor minek gyűjti? Meg van mindene, miért nem adja oda annak, aki tényleg rászorul? Ha valaki szerint ez nem bűn, akkor annak tényleg nincs a szívében Jézus tanítása.

A történetben szereplő fiú is annyira ragaszkodott a pénzhez, hogy még Jézus szavára sem volt hajlandó szétosztani a vagyonát a szegények között. Pedig Jézus egyáltalán nem arra kérte a fiút, hogy haljon éhen.

2017. febr. 1. 12:11
 28/45 anonim ***** válasza:
65%

Living Witnessnek:

"Jézus nem magát a gazdagságot ítéli el, vagy ítélte el. Egyébként is sok olyan hűséges ember élt aki igen csak hatalmas vagyonra tettek szert, mint Pl Jób, vagy Salamon király."

Ez nem igaz, ne ószövetségi példákat hozzál, mert Jézus azért ezen egy kicsi újított. Te sem értesz semmit Jézus tanításából, ha szerinted a földi javak halmozását nem ítélte el. Ő azt mondta, hogy a mennyben gyűjtsük a kincseket, ne a földön, mert a földi kincsek semmit nem érnek a végítélet napján.

2017. febr. 1. 12:24
 29/45 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

Én egy gazdag keresztény vállalkozónál dolgozom, és meg vagyok győződve arról, hogy valódi hívő, és teljes mértékben elfogadja és követi az Úr Jézus Krisztus tanításait.

Hogyan lehet mindez? Nagyon sok embernek ad munkát, és igen szerényen él. Ha találkoznál vele az utcán, azt gondolnád, hogy egy nagyon szegény ember, nem igazán költ ruházatra, nagyon szerény autóval jár.

A megoldás: "Mert ahol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is." (Mt. 6:21, Lk. 12:34). Ábrahám is gazdag volt, de tudott alázatosan és szerényen viselkedni, mert a pénz csak eszköz, amit lehet jól és rosszul használni.

Nyilván az általad felhozott példákban olyan emberekről van szó, akiknek a szíve a vagyonuké volt.

Üdv. Péter

2017. febr. 1. 13:25
 30/45 anonim ***** válasza:
36%
Add el mindenedet, azt jelenti hogy üresedj ki a gondolatoktól, válj szegénnyé (üressé) hogy ne legyen tele a fejed mindenféle gondolatokkal.Akarással, vággyal, hogy Jézus Krisztus legyen az Úr feletted, hogy betudd fogadni a szívedbe.
2017. febr. 1. 13:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!