Ha van egy olyan tanítása Jézusnak, amit nem tudok vallani, sőt kicsit sem azonosulni vele, az baj? Vallásos vagyok.
Szerintem nagyon tanulságos tanításai vannak és igazi prófétának tartom. De van olyan tanítása, amivel nem tudok azonosulni.
Ez pedig az, hogy az anyagi gazdagságot szinte már bűnként emlegette, mintha rossz dolog lenne, és aki gazdag annak nagyobb esélye van arra, hogy rossz ember legyen, aki szegény, ő meg nagyobb eséllyel jut a mennyekbe. Aki gazdag, kevesebb eséllyel. Miért gondolta Jézus azt, vagy miért tanított ilyet pl, hogy a gazdagnak szinte lehetetlen bejutni a mennyekbe? Meg egy emberrel szétoszttatta a vagyonát a szegények között. Ezzel sem tudok azonosulni, sőt az ellenkezőjét vallom.
Szerintem akinek anyagiakban is megadatott, az jobban hálát tud adni Istennek azért, amije van. A nagyon szegény emberekre meg inkább az irigység jellemző. Nem vallom, hogy akinek megadatott, az ész nélkül adakozzon akárkinek. Főleg, lehet aki szegény az nem is tesz ellene semmit, csak várja az alamizsnát. Persze nem mondom, hogy nem kell adakozni, sőt kell, akinek megadatott, de nem mindegy, hogy kinek. Ti vallásosak hogyan vélekedtek erről?
Hívő vagyok, nem vallásos.
Ő maga is jómódú volt és egyáltalán nem így van, ahogy írod. Azt az ifjút nagyon is gátolta a vagyona ahhoz, hogy elkezdje követni őt és mint a szívek vizsgálója, ő ezt tudta. Szerinted normális betegesen imádni a pénzt? Tudod te hány bűn születik a pénz imádatából?
Sok olyan keresztényt ismerek, akiket Isten megáldott anyagilag, de ők, mint a sáfár, vissza is forgatják, az Urat szolgálják vele és nem kizárólag a saját vágyaikat.
Tudom, hogy mennyi. És a pénz imádata jelenthet bűnt.
De miért kellett ehhez az összes vagyonát odaadni? És elárulnád, hogy miért imádta betegesen a pénzt?
Nincs így, ahogy mondom? Én nem tudok szó szerint idézni, mert nem olvastam a Bibliát, csak evangélium felolvasásakor hallottam, hogy milyen nehéz bejutni egy gazdagnak a mennyek országába.
Ha lenne olyan statisztika, hogy a gazdagabbak rosszabb emberek, mint a szegények, akkor elhiszem. De nagyon nem ezen múlik, hogy egy ember jó e szerintem. Jézus pedig nagyfokú általánosságban beszélt a gazdagokról és a szegényekről. Még csak nem is úgy mondta, hogy a szegények között több a jó ember, hanem kijelentette, hogy jobbak.
"Ezt mondta, mintha attól kevesebb lenne valaki, aki gazdag."
Attól, ha gazdag, nem. Attól, hogy így viselkedik, mint te, igen. Ez a veszélye a gazdagságnak, ahogyan rajtad is látszik, hogy képtelen lennél lemondani róla. Márpedig ez azt jelenti, hogy a földi kényelmeket helyezed Isten szava elé, innentől pedig elég egyértelmű a dolog.
Jézus sem azt mondta hogy aki gazdag, nem juthat mennybe, hanem sokkal nehezebb neki. Pontosan ezért, ahogyan te is gondolkozol.
Vallásosnak tartod magad, igaz, jó kereszténynek.
Vallod Jézus tanításait, ám
- nem olvastad a Bibliát,
- kritizálod Jézust,
- rásdásul különbséget teszel a rászorulók között: " Persze nem mondom, hogy nem kell adakozni, sőt kell, akinek megadatott, de nem mindegy, hogy kinek."
.
Adószedőből lett tanítványa is szétosztotta vagyonát. Hogyan is követhette volna mezitlábas Mesterét gyaloghintóban?
.
Ne csak az önmagukat "írástudóknak" aposztrofáló egyének magyarázatára hagyatkozz, ha vallásosnak akarod tartani magad, olvasd el (figyelmesen!) a Bibliát! Akár többször is.
Ha nem vagy vallásos, el kell olvasnod a Bibliát, ha másért nem is, hogy érdemben tudj az esetleges vitákhoz hozzászólni!
Jézus képes a benne hívő gyermekeit lelki és szellemi energiákkal táplálni. Ő ezt tartotta a boldogság forrásának.
A gazdag emberek pedig nem ezt tartják, hanem a testi vagy a testhez kötő lelki vágyaknak a kiélését. Amihez kiváló eszköz a pénz és a gazdagság.
A gazdag ember Jézus tanítása szerint nem az, akinek meg van mindene, hanem az, aki ezen felül halmozza a vagyont. Ez a gazdagság valóban gátja az egészséges lelki fejlődésnek.
Jézus tanításában a pénz és a vagyon csak egy eszköz arra, hogy szeretetben fejlődjünk és növekedjünk, nem pedig cél.
Aki célnak tekinti a vagyon megszerzését, a pénzt, az lecseréli az Istent egy bálványra. Ez a bálvány pedig sok csalódást, keserűséget és szenvedést hoz az áldozatára, ezért nagyon veszélyes az ember lelkére.
Itt olvashatsz erről részletesebben:
Nem értem, hogyan gondolkozok. Én nem említettem semmit az én vagyoni helyzetemről. Én nem mondtam, hogy gazdag vagyok, vagy szegény vagyok. Nem is szeretném ezt megmondani. De kimondom, hogy én nem vagyok pénzéhes és nem is imádom a pénzt, egyszerűen csak elfogadom, ami megadatott. Szóval ne legyél előítéletes, nem tudom, miből szűrted le, hogy én pénzimádó vagyok. Nevetséges.
Továbbra sem értem, hogy miért nehezebb egy gazdagnak bejutni. Akinek van miből adnia, vagy van vagyona, az jobban hálát tud adni, tud segíteni a szegényen de szerintem nem ész nélkül kellene. Még egy szegény nem igen tud adni egy másik embernek. Megfordítanám a kérdést. Egy szegény mivel jobb? Miért az övék a mennyek országa? Attól, hogy éhezek, még nem leszek jobb ember szerintem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!