Milyen eljárások és mik a következményei ha valaki ki akar lépni a Jehova Tanúi szervezetéből?
Már 18 hónapja együtt járok valakivel aki Jehova tanúja és most gondok vannak és segítséget szeretnék.
Kb egy évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy én is tanulmányozom a Bibliát és ha minden jól mey akkor alámerítkezem, de ő vissza fogott, azt mondta, hogy várjunk még vele. Most viszont pár napja láttam rajta, hogy valami nincs rendben és megkértem, hogy mondja el ha bízik bennem, hogy milyen gondjai vannak. Az a helyzet, hogy ki akar lépni a szervezetből.
Nagyon szeretem és nem akarom, hogy szenvedjen semmi áron ezt nem akarom, és főleg azt nem szeretném, hogy később megbánja tettét és engem okoljon emiatt.
Bevallom nem volt zűrmentes az eddigi kapcsolatunk mert mindig "dugiba" találkoztunk és mindig próbáltuk kerűlni a tömeges helyeket de mindennek ellenére nagyon szeretjük egymást.
Én mint férfi ezért is szerettem volna azt az áldozatot hozni, hogy tanulmányozok és belépek én is a szervezetbe, de ő ezt nagyon ellenezte.
Most viszont úgy érzem, hogy tehetetlen vagyok.
Utána néztem itt ott a dolgoknak és amit megtudtam a kiközösítésről az egyáltalán nem megnyugtató.
Szépen kérem ha van itt olyan tanú vagy olyan ember aki már túl esett ezen segítsen rajtunk!
Mit tegyek!?
Nekem nincsenek ötleteim...
Mégegyszer mindenkinek köszönöm a segítséget, köszönöm a linkeket!
7. válaszoló hidd el, hogy minden tőlem telhetőt megteszek és támogatom, de el se tudod képzelni, hogy mennyire bonyolúl ez.
Persze mindenki a saját gondjait hiszi a leg siralmasabbnak, de ez valóban az mert itt nem csak rólam van szó hanem egy egész közösségről, akikkel majd talán egyszer farkas szemet fog kelleni néznem.
Mindenképp köszönöm!
Senki sem írta le a lényeget: ha kilép, akkor a családja onnantól kezdve nem fog hozzá szólni. Elméjében betegnek tekinti a szekta azokat, akik kilépnek, ez le van írva az egyik őrtorony lapban. Mindenét elveszíti, családját, örökségét, múltját ha kilép.
Ez a szekta ilyen kegyetlen. Ahogy látod, a második válaszoló elég beteg módon a szektájával azonosítja Istent. Téged pedig nem tart kereszténynek.
Rajtad áll most minden, legfőképpen a lány jövője. Ha lesz gyerek, akkor arra sem lesz kiváncsi a nagypapi és nagymami.
Kedves Kérdező.
Köszönöm az őszinteségedet.
Annyira nem vagyok szigorú. De ha belegondolsz, azért így is sokan érzelmileg közelítenek meg dolgokat, s ilyenkor a valódi tettek amiket tenni kellene, háttérbe szorulnak.
annak nagyon örülök, hogy nem történt helytelenség, ha valóban őszintén szereted, akkor vigyázol rá.
Az előtt viszont értetlenül állok, hogy fél a családjától, mert nem a családtól kell félni, hanem attól, hogy ne bántsuk meg égi Atyánkat azzal, hogy rossz döntést hozunk.
Őszintén sajnálom, hogy az édesapját elvesztette, fogadjátok együttérzésemet, és vigasztalódást kívánok. :(
Épen ezért kellene a családnak most szorosabbra fűzni a szálakat. A kislánynak pedig egy érett keresztény testvérnőtől kellene segítséget kérnie, akiben megbízik.
Sajnálom, hogy esetleg megbántottalak a szavaimmal, Nem haragudj. De a Biblia, mint Isten szavát kell hogy védjem, mely szerint egy keresztény csak az Úrban házasodhat, s az aki ezt figyelmen kívül hagyja, az a Teremtő szavait semmibe veszi.
S ezért bátorkodtam azt írni, hogy nem adja áldását erre, és itt nem két ember közötti szeretetéről beszélek, hanem a Teremtő útmutatásával ellentétesen tenni, azt nem áldhatja meg, mert akkor minek íratott ilyen elvárásokat.
Talán megérted, miért írtam ezt, maga Isten űzne a saját szavaiból csúfot.
Tudom jó indulatból írtad, hogy "szerencsés" vagyok.
De ez nem igaz, mert magam is hátat fordítottam Isten szavainak azzal, hogy nem testvért választottam.
Engem is az érzelmek vezettek, és nem sokkal azután amikor összeházasodtunk értettem meg, hogy mekkorát hibáztam. Ennek ellenére nagyon szerettem azt az embert, de akkor sem volt helyes a döntés, és nem volt áldás a házasságunkon.
Nos nem szeretnék beleavatkozni az életetekbe, nekem az a tisztem, hogy Isten szavát, és értékeit védjem.
A Biblia alapján, mint Isten levele az emberi gyermekihez, nem helyes amit tesz.
Kérlek, nézd meg ezt a filmet, s lehet, hogy megérted, mire gondolok.
Őszintén remélem, megoldódik a helyzet, de mind a kettőtöknek javaslom, hogy kérjétek Jehova segítségét, külön külön, és együtt is, a helyes megoldásra.
Milyen az igaz szerelem, liwing?
Talán az, hogy együtt fagyoskodtok a Moszkván, szórólapozás közben?
"hogy ne bántsuk meg égi Atyánkat azzal, hogy rossz döntést hozunk. "
CSAK a szervezetet akarja elhagyni, nem Istent!
Kedves Kérdező!
Ahogy olvasom a living witness nevű Jehova Tanúnak az írásait, akkor a párod nem csak a családját veszítheti el, (ezt már egyébként elveszítette, ha be ismeri, ha nem), hanem az üdvösségét is.
Jézus nem véletlenül mondta, "ha engemet gyűlöltek, titeket is gyűlölni fognak". Ezért ne csodálkozz azon, ha a Jehova Tanúk és azok a családtagok akik közéjük tartoznak, gyűlölni és ki közösíteni fognak. Vegyétek ezt kitüntetésnek, Isten iránti szereteteknek következményei ként.
Vidiripi
Kérdező!
Írásodból nem derül ki hogy beszéltetek e arról pároddal hogy miért akar kilépni! De ezt azért jó lenne tudni hogy mi az oka.
A másik kérdés az hogy te milyen okból kezdtél tanulmányozni. Azért mert szerelmes vagy a lányba és tudod hogy másképp sok probléma lett volna a kapcsolatotokból. Igaz te magad ismered el hogy még így is titokban találkoztok.
Amennyiben úgy akar dönteni hogy kilép a szervezetből (amit véleményem szerint jól tesz) akkor határozottan közöld vele hogy ezt a döntést neki kell meghoznia. Mond el neki hogy te ebben nem akarod befolyásolni. Persze itt az a kérdés is felmerül hogy ha, ő kilép akkor te folytatod e a tanulmányozást és bemerítkezel e!?
"Mi másra adhatna áldását egy szerető Atya ha nem a szeretetre?
Én ezt egyszerűen nem tudom felfogni, hogy két ember aki öszinték ergymáshoz és szeretik egymást miért ne lehetnének együtt!?
Képtelen vagyok ezt lenyelni!"
Akkor elmagyarázom neked kedves kérdező! Azért mert nem vagy Jehova tanúja és úgy néz ki hogy a lány sem akar az lenni. Ez már elegendő ok arra hogy a tanúk szerint Isten ne adja áldását erre a kapcsolatra.
Isten szemszögéből viszont azért egy kicsit más a dolog. Amennyiben eszed ágában sincs ezt a lány elvenni feleségül akkor bizony erre a kapcsolatra Isten BIZTOSAN nem adja az áldását. Ugyan is az Ő szemében a házasság az egy SZENT dolog férfi és nő között. De van egy olyan érzésem hogy ezt te is nagyon jól tudod.
"Talán az anyukája megértené, legalábbis úgy érzem, hogy nagyon szereti őt, de ott van a bátyja akiről egészen másképp beszél."
A bátya lehet hogy úgy érzi az apja halálával ő lett a családfő s ráadásul vén is így megfelelési kényszer van rajta a gyülekezet de elsősorban a szervezet felé. Ezért nem a szeretet vezérli hanem az hogy mindenki tartsa be a szabályokat tehát a külsőségek. Valószínűleg egy törvényesedő ember! Ezért is fél tőle a lány. Ugye milyen érdekes hogy nem attól fél hogy Isten mit szól a dologhoz hanem attól hogy a bátya mit szól hozzá. Ebből is látszik hogy milyen is ez a szervezet és mit is tanít valójában. Mert a tanúk emberektől félnek és nem Isten félelem van bennük.
S benned kérdező van e Istenfélelem? - Nem mintha ez rám tartozna és nem is kell választ adnod erre csak kíváncsi lennék rá.
"...de el se tudod képzelni, hogy mennyire bonyolúl ez."
igazából nem olyan bonyolult a dolog. Azt kell eldönteni hogy te el akarod e venni feleségül a lányt s vele leélni az életedet. A lánynak meg azt kell eldönteni hogy hajlandó lenne-e elhagyni a családját miattad. Az hogy a szervezetet elhagyja az azzal a következménnyel jár hogy a családja nem áll vele szóba. A nagy kérdés az hogy ezt képes e felvállalni. Mert akkor csak saját magára és persze rád lesz utalva ha együtt lesztek. S esetleg ugye a te hívő közösségedre amennyibe járni fogtok gyülekezetbe. De az biztos hogy a saját családja az olyan lesz mintha meghaltak volna. Tényleg a lány tanul vagy dolgozik már?
"...de ez valóban az mert itt nem csak rólam van szó hanem egy egész közösségről, akikkel majd talán egyszer farkas szemet fog kelleni néznem."
Ebben tévedsz! Neked egyedül a lány bátyával kell majd farkasszemet nézned. Persze érezheted úgy hogy egy egész közösséggel de nem így van. A közösség csak azt fogja tenni amit mindig is tesz követi az utasításokat. De az igazi ellenfeled a bátya lesz. S biztos vagyok benne ha olyan mint sejtem akkor fenyegetőzés is lesz. Ha nem olyan akkor örülök hogy tévedtem. De ha olyan akkor majd jön a fenyegetőzés először Isten haragjával aztán ha ez nem válik be akkor majd személyeskedés is lesz.
living witness!
"Először is Istenhez sem őszinte, mert lehet hogy emberek elől bujkál, de a Teremtő elöl nem tud elbújni.
Nem éppen bizalom gerjesztő személy."
Micsoda buzdítás és szeretet teljes hozzáállás egy olyan helyzethez amiről jóformán semmit sem tudsz. De egy dologra azért bizonyíték. Arra hogy bizony nem egyedi eset neked is írtam már róla hogy vannak olyan Jehova tanúja családban nevelkedő fiatalok akik bizony csak azért csinálják amit csinálnak mert nem akarnak a családjukkal konfrontálódni vagy épp elveszíteni őket. Most ismét láthatod hogy ilyen bizony van és hogy ideje lenne levenni a "rózsaszín szemüveget" amit a szervezet rak Jehova tanúira. Szabad akarat! Ebből a történetből is látszik hogy nem teljesen erről van szó mert bizony van itt jó pár dolog ami nem úgy működik ahogy az a kiadványokban le van írva. Érzelmi nyomás, megfelelési kényszer vagy félelem miatt vannak bizonyos cselekedetek.
Ebben az esetben már az egy érdekes momentum hogy maga a lány mondja a fiúnak hogy ne siessen a tanulmányozással. Ez még érthető is lenne hiszen nem szabad elkapkodni a dolgokat de aztán idővel közli vele hogy ő maga kiakar lépni. S ennek fényében belátható hogy már 18 hónappal ez előtt is hasonló gondolatok lehettek benne csak akkor még nem vállalta fel.
De mindezektől függetlenül ahogyan kezeled ezt a helyzetet az nem egy bizalom gerjesztő személyről árulkodik. Te magad és ez által a szervezet aminek tagja vagy az sem bizalom gerjesztő. Segítség helyett egyből támadsz!
Azt írod hogy Istenhez sem őszinte. Hogyan legyen hozzá őszinte? Hiszen a tanúk nem Istenhez vezetik az embereket hanem egy szervezethez. S nem Istentől akar megszabadulni hanem egy szervezetből akar kilépni. Természetesen te nem érted ezt meg. Mert neked a szervezet egyenlő Istennel csak hogy ebben akkorát tévedsz mint amekkora a Marianna-árok a föld legmélyebb pontja!
"(János 6:44) 44 Senki sem jöhet hozzám, csak ha az Atya, aki küldött engem, vonzza őt;. . ."
Ezek szerint még is csak lehet valaki a szervezet tagja e nélkül is. S ez az egyik alap a megmentéshez ezt te magad írod. Akkor most hogy is van ez? Nem várok választ ezen gondolkozz el te magad!
"Jézus itt elmondta, hogy csak az lesz igazi tanítványa Jézusnak, akit az Atyja Jehova vonz.
Ezért erőltetni ezt más okból felesleges, mert kifog ütközni később, ami bajokat hoz magával."
Ennek ellenére a társulat még is erőlteti azzal hogy aki önként elhagyja a tanúkat azt ki kell közösíteni. Nem erkölcsi okból hagyná el a szervezetet hanem azért mert nem ért egyet a tanításokkal de mivel ott a családja ezért inkább marad mert nem akarja őket elveszíteni.
Na és itt van az hogy ez nem logikus. Erre sem várok választ csak gondolkozz el rajta!
"Nem értem a lányt, valami nekem nem stimmel ezzel kapcsolatban. Az tény, hogy ha elhagyja Jehovát, akkor kiközösítik, vagy is nem Jehova Tanúja többé, és onnantól olyan életet élhet amilyet akar."
Azért nem érted mert te nem tanú családba születtél bele. Ha így lenne akkor jóval nagyobb eséllyel értenéd meg! De hiába is magyaráznám meg amúgy is már nem egyszer le lett írva.
Vidiripi
living witness!
"Az előtt viszont értetlenül állok, hogy fél a családjától, mert nem a családtól kell félni, hanem attól, hogy ne bántsuk meg égi Atyánkat azzal, hogy rossz döntést hozunk."
Ugye-ugye! Értetlenül állsz pedig már erről is írtam neked nem is egyszer. Azért mert ők nem hit szerint cselekszenek hanem emberi mérce szerint s embereknek akarnak megfelelni. Nem egy ilyet láttam már és ez Jehova tanúinál a legfeltűnőbb. Csak te annyira a szervezet hatása alatt vagy hogy nem látod! De egy kívül álló látja ezt!
"Épen ezért kellene a családnak most szorosabbra fűzni a szálakat. A kislánynak pedig egy érett keresztény testvérnőtől kellene segítséget kérnie, akiben megbízik."
Na persze az a testvérnő meg egyből rohanna szólni egy vénnek. S ez a vén nem lenne más mint a lány bátya. Egyébként meg ha figyelmesen olvastál akkor feltűnhetett hogy az édesanyjával viszonylag jó a kapcsolata de még velem sem olyan jó hogy bevallja neki hogy milyen érzése és gondolatai vannak. Lehetséges hogy azért mert attól fél hogy elmondaná a bátyának akitől tart a lány!
"Nem haragudj. De a Biblia, mint Isten szavát kell hogy védjem, mely szerint egy keresztény csak az Úrban házasodhat, s az aki ezt figyelmen kívül hagyja, az a Teremtő szavait semmibe veszi."
Nem tudhatod hogy mit gondol a lány. Az sem derült ki hogy menyire hívő az a lány. Így könnyen lehet hogy azt gondolja egy szervezet szabályainak és elvárásainak kell megfelelnie s így a bátyának aki ebben a szervezetben vén. De nem úgy gondol erre az egészre mint Isten általi elvárt életre.
A másik dolog meg az hogy Jehova tanúi nem ismernek el más gyülekezetet csak a sajátjukat de attól még házasodhat az Úrban. Isten nem szervezetet hozott létre hanem gyülekezetet.
PencroftTivald!
"Milyen az igaz szerelem, liwing?
Talán az, hogy együtt fagyoskodtok a Moszkván, szórólapozás közben?"
Nos igazából még ez is bele tartozhat. Az igaz szerelemben az is benne van hogy olyasmit is megteszünk ami egyébként eszünk ágában sem lenne de ha a párunknak az fontos vagy épp segítséget kér akkor segítesz neki. Nem azért mert neked fontos az a dolog, hanem azért mert a párod fontos neked és szereted. Azért az számomra vitathatatlan hogy Jehova tanúi között is van igaz szerelem. Valódi szerelem amikor két ember egymásra talál és tényleges szerelem és szeretet van közöttük. Ismerek néhány ilyen házaspárt!
De persze ott is vannak válások. Írjon akár mit is az Őrtorony propaganda. Meg az összes olyan probléma megtalálható ott is mint bármelyik másik vallási vagy NEM vallási közösségben. És az sem igaz egy percig sem hogy náluk nagyobb lenne a szeretet. Nem, sok olyan más egyház gyülekezetébe elmehet az ember ahol nagyobb vagy épp kisebb szeretettel találkozhat. Ez nem egyház függő hanem gyülekezet függő. Vannak olyan közösségek ahol jobban működik van ahol kevésbé és sajnos olyan is van ahol egyáltalán nem. S ez alól a tanúk sem kivételek.
Persze a kiadványokban csupa mosolygós tanú van de ez csak a látszat. Ha huzamosabb ideig ját hozzájuk6közéjük az ember akkor látható hogy ők sem különbek sőt néha rosszabbak de néha meg tanulni lehetne tőlük. Nincs két egyforma gyülekezet de sok hasonlóságot lehet felfedezni. De az biztos hogy szerelem Jehova tanúinál is van és vannak nagyon szép és egymást szerető párok ott is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!