Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha Isten mindenható, akkor...

Ha Isten mindenható, akkor meg tudja szüntetni magát?

Figyelt kérdés
2017. jan. 1. 13:11
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

Igen.

Nem értem, mi ebben a paradoxon. Isten képes megszüntetni a saját létét.

Ennyi.

2017. jan. 1. 18:33
 12/38 anonim ***** válasza:
45%
Szerintem pedig Isten feltételezése gyengeséget és félelmet jelent. Félelmet a haláltól, a végleges eltűnéstől és gyengeséget, mivel az adott ember kénytelen legyőzni az agyának az irracionalitásokkal dobálózó részét. A hívő egyén csak azért se képes elfogadni az igazságot, mert képtelen beismerni, hogy tévedett.
2017. jan. 1. 20:01
 13/38 anonim ***** válasza:
Milyen igazságról beszélünk és milyen irracionalitásról? Hagyjuk már a rizsát :D
2017. jan. 1. 20:11
 14/38 anonim ***** válasza:
41%
Tipikus vallásos válasz: nincs válasz, esetleg ködösítés, félrebeszéd. Bár ez is jobb mint a "félreértelmezed" kezdetű és végződésű érvelés.
2017. jan. 1. 20:45
 15/38 anonim ***** válasza:
21%
Tipikus hitetlen válasz, annyira be van szűkülve s tudatod, hogy nem vagy hajlandó elfogadni egy magyarázot se, csak nyomatod szüntelen az igazad, mint valami mantrát. Csak erre a kérdésre érkezett már vagy 2-3 megfelelő válasz, de mint fentebb írtam, ha rákeresel a dologra többet is fogsz találni, rengetegszer volt már a kérdés.
2017. jan. 1. 20:57
 16/38 anonim ***** válasza:
37%

Igen és soha nem találtam meggyőző, logikai ellentmondásokat nélkülöző választ. Egy "hitetlen" azért nem fogad el egy magyarázatot, mert az nem tudja meggyőzni. Egy vallásos ember, azért nem, mert ellentmond azoknak az állításoknak, amiket gyerekkorában hallott pl. a szüleitől és ezek úgy beleivódtak a tudatába, mivel nem találkozott más alternatívával, hogy nagyon nehezen lehet kritikus gondolkodásra késztetni őket ezzel kapcsolatban.

Minden ember hitetlennek születik, csak sajnos nem adják meg nekik nagyon fiatal korban annak a lehetőségét, hogy az is maradjon, mert tudat akár tudat alatt is belekényszerítik egy álomvilágba.

2017. jan. 1. 21:26
 17/38 anonim ***** válasza:
*egy tudattal több van, elírás
2017. jan. 1. 21:27
 18/38 imakommandós ***** válasza:
58%

" Az ismert ateista érv Isten mindenhatósága ellen – „Tud-e Isten csinálni egy akkora követ, amekkorát nem tud fölemelni? Ha igen, akkor azért nem mindenható, mert nem tudja fölemelni, ha nem, akkor azért, mert nem tudott ilyet csinálni” – valójában nem Isten mindenhatóságát cáfolja, hanem azt bizonyítja, hogy a véges emberi értelem önellentmondásba kerül saját magával, amikor a mindenhatóság transzcendens, végtelen fogalmával logikai műveleteket akar végezni. Ha meg tudnánk érteni Istent, az éppen azt bizonyítaná, hogy nem Isten az, akit megértettünk. Ha egy véges kapacitású tudat véges idő alatt meg tudná ismerni a végtelen lényt – akkor nem Őt ismerte meg. Isten isteni voltának éppen az az egyik legfőbb bizonyítéka, hogy mi nem tudjuk értelemmel felfogni Őt. Isten ésszerűtlensége nem cáfolja Isten létét, hanem éppen hogy alátámasztja."

[link]

2017. jan. 2. 08:23
 19/38 anonim ***** válasza:

Hogy a mindenhatóság milyen fogalom, az logikai szempontból lényegtelen. Nem megyünk bele ennek a fogalomnak a tisztázásába, csupán kiválasztjuk egy elemét aminek a mindenhatóság szempontjából biztos igaznak kell lennie: "tud akkora követ teremteni, amit nem tud felemelni". Kiválasztunk egy másik biztos dolgot: Isten minden követ fel tud emelni. Ellentmondáshoz jutottunk, így az állítások egyike nem igaz. Mivel a mindenhatóság fogalmának már a gyengített változata is igényli mindkettő igazát, így Isten nem mindenható.

Vagyis egy véges logikai problémát oldottunk meg véges gondokozással, ami általánosítható "végtelenre", ugyanis már az a 2 elem is ellentmondásba került, amit választottunk.

2017. jan. 2. 09:15
 20/38 anonim ***** válasza:
47%
#18 Ez tipikusan az a példa, amikor a hívők zsákutcába kerültek, tisztába vannak vele, hogy képtelenek megcáfolni a nem hívők érveit, és elkezdenek terelni, valamiféle értelmetlen dolgot kitalálni, nem ez az egyetlen dolog, ami megbuktatja a biblia Istenének a létét, már maga teremtésben is van számos olyan dolog, amire eddig egyetlen hívő sem tudott nekem választ adni, vagy ha meg is próbált abba a hibába esett, mint te, hogy tudta, hogy be kellene ismernie, hogy tévedett, de inkább félre dobta a logikus gondolkozást, de ami ennél is fontosabb, az igazságot, hogy az amiben hisz nem igaz, és inkább elfogadta, hogy él hazugságban, ahogyan ő látja a dolgokat. Persze ez is egy módja az életnek..... A bűn, milyen érdekes dolog, hiszen állítólag a világmindenség minden apró pontját a fizikai és egyéb feltételekkel is a Biblia Istene által lett teremtve, legalábbis a hívők így gondolják, ez nagyon érdekes, mert attól függetlenül, hogy a történet szerint az emberek szabad akaratot kaptak, még nem szabadott volna, hogy bűnbe essenek, hiszen ez azt jelenti, hogy annak a FELTÉTELE is meg lett teremtve, ami akkor azt jelenti, hogy Isten az aki megteremtette annak lehetőségét, hogy az első emberpár elbukhasson, és itt még komolyabban arra ki sem tértünk, hogy a tökéletességben nincs lehetőség a hibázásnak, egy tökéletes ember nem hibázhat, mert akkor paradoxon helyzet áll fel ismét. Ez csak két olyan dolog, amire hebegés habogás szokott, paptól kezdve, lelkészen keresztül, a neoprotestáns felekezetekig a válasz lenni, sajnos el kellene fogadni, hogy így vagy úgy, de a Biblia Istene számos ponton cáfolható, és az egész történet tele van ezekhez hasonló dolgokkal, a legborzalmasabb mégis a szeretet, amelyben ismét a Biblia Istenének kellene kapnia a legnagyobb szerepet, hiszen állítólag ő a mindenséget átkaroló szeretet forrása, mégis én emberként a saját gőgömet félre tévén megóvnám az embereket, Isten azért, hogy az igazát bizonygass hagyja, hogy egy 7 éves gyereket elraboljon egy perverz, megerőszakolja, megölje, feldarabolja, és megegye, ez a szeretet Istene amelyben ti hisztek, míg ő ezt hagyja, addig én ezt nem hagynám, pedig állítólag hitvány, bűnős, pogány vagyok, ha a józan ész logikáját vesszük alapul, akkor én sokkal nagyobb mértékben képviselem a szeretet, mint ő.
2017. jan. 2. 11:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!