Ha Isten mindenható, akkor meg tudja szüntetni magát?
Ez megint hasonlít a köves paradoxonhoz. Isten mindenható, ugyanakkor halhatatlan. Ha halhatatlan, akkor senki nem képes őt megölni, mert egyszerűen nem tud meghalni. Ezáltal ő sem képes magával végezni. De akkor meg a mindenhatósága nem teljesül.
Vagyis: Isten nem lehet mindenható és halhatatlan egyszerre.
Igen, ha így vizsgáljuk a kérdést, akkor nem mindenható.
De másképp vizsgálva: Isten nem a paradoxonok Istene. Valóban nem képes négyszögű háromszöget csinálni, mivel ez paradoxon, azaz a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőlük. Más szóval kissé szellemi fogyatékos gondolkodás. Mivel Isten maga a lét, így nem képes nemlétté lenni. Nem azért, mert nem mindenható, hanem mert ez megint egy paradoxon. A lét hogy lehet nemlét?
Másképp: a lét a nemlét hiánya. A bűn az Isten hiánya. A sötét a fény hiánya, a buta kérdések feltevése a logikai gondolkodás hiánya.
Bele lehetne vadulni a témába.
Isten képes nem Isten lenni? Paradoxon
Mondok jobbat a sok istenhívősdinek:
Istent az emberi tudat, a tudatot az agyunk hozta létre. Mindenkinek kell valami/valaki, aki s ami tartja benne a motivációt az élet mindennapjaiban.
Tudom, kapok ellenző szövegelet, de csak annyit mondok: Gyenge ember "mást" követ, az erős pedig önmagában hisz.
23-N
Ha istent követed miért leszel erős?
Nos mivel mi emberek sem vagyunk egyformák kivűl belül, mindenkit más motivál.
Ha hiszel önmagadban s van célod azt a cselekedeteid sorozataival éred el, nem pedig másokhoz szóló szavaiddal. Pl az utcán élő embert se fogja senki se felkarolni, lakást adni stb. Pl ha a vadállat se cselekedne a vadonba, nem menekűlne/vadászna s csak várná az ételt nyüszítve az nem vezet semmi jóhoz.
S azért is önmagam, mert én tudom mit akarok, mire vágyok, mi motivál ami én vagyok. Pl művészként nem akarnék végig más keze alatt dolgozni, hanem szabadon alkotni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!