Hogyan vígasztalnátok egy gyászolót (hozzátartozót)?
Hát nem tudom, ez olyan távoli, megfoghatatlan némely embernek. Annyit mondták már ezeket üresen, hogy elment az ereje, persze kérdés, ki mondja.
Az a kérdés, neked mit mond Isten személyesen, Ő mivel vigasztal. Tényleg, szólt hozzád valamit Isten?
Ami velem történt, az nemrég volt. Az is valóság.
Isten elküldte a páromat, hogy elbúcsúzzak tőle.
Ez valóság, a többi csak pár mondat egy könyvből, ami engem most nem vigasztalt volna meg. Minden ige minden helyzetre nem jó. De amikor Isten szól, akkor van valódi enyhülés, vigasz.
Most újraolvastam a hozzászólásokat. Milyen furcsam hogy MOST sok vígasztalást találtam benne.
Amikor ugyanezeket olvastam decemberben, csak üres szavaknak tűnt a többsége....
Minden hozzászólónak köszönöm, hogy máskor hideget/meleget rám zudítanak, de most, amikor gyászzolok, így vagy úgy, de mindenki mellettem áll.....nagyon köszönöm együttérzéseteket.
Kedves Kérdező!
A gyászoló vígasztalása nem elsősorban Biblia idézetekkel a leghatékonyabb,bár az is hasznos.
A vígasztaló szolgálat mikéntjét,meghatározza,hogy a gyászoló,a gyász 5 fázisából,-ami rendszerint 12 hónapot jelent-épp az adott időben hol tart,s ezt,meghallgatással ismerhetjük fel.
Az 1.fázisban(a gyász sokkkja,tagadása),az együttérző szeretetet kell hangsúlyozni,kevés szóval,s inkább együtt sírni a síróval.
A 2.fázisban,(zsibbadtság,tartom magam)a feltámadás reménységével,melyekre az evangéliumokban Krisztus feltámadásáról olvashatunk,jó segítség lehet.
A 3.fázisban(önvád,mit múlasztottam,ami miatt megtörtént)Isten feltétlen szeretetéről,megváltásáról keresnék bibliai idézeteket,de ezeket,a meghallgatás kérdéseibe csomagolnám.
A 4.fázisban(a depresszív fázisban)a meghallgatás,és a kibeszéltetés a legfontosabb.Ekkor,a meghalt személy,a gyászoló, lelkéből való kiszakadásának fájdalmát éli meg.Ebben a fázisban,az isteni szeretet mézét kell közvetíteni a szenvedőnek.(temérdek bibliai íge szól erről.)
Az 5. Fázisban(az adoptációs fázisban),a hála szavait erőssíteném.Hála,hogy ő(a meghalt)volt,és gazdagított érzelmekben,tapasztalatokban.Ilyenkor,jó együtt énekelni olyan énekeket,amik hálánkat fejezik ki.
Karlowy
Most találtam és elküldöm neked is :
"A szeretet hiányát csak egyetlen dolog gyógyítja: ha újra találkozunk azzal, akit szeretünk. Semmi más. Jövőre, húsz év múlva, odaát, vagy egy másik életben … Mindegy. A hiány mindaddig él, amíg nem látjuk újra. Nem is az emléke, a hiánya él bennünk.”
Müller Péter
25-s hsz
Az ötödik hónapban melyik fázusban van a gyászoló?
Drága Zitus!
Hát eléggé rossz. De többször eljött a párom éjjeli látásban. Sokat álmodom vele. Igazából meghaltam vele én is. Aminek volt eddig értelme, most nincs, amiért volt értelme élni, most nincs. Jó lenne megdögleni. Sok puszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!