Hogy fér össze a királyi pompa a Katolikus és Ortodox egyházakban Jézus tanításával?
Még én is, az egyszerű ember vasárnap nem rongyba megyek, hanem olyan ruhában, amivel megtisztelem Isten igéjét és a testvéreimet.
Bár nem értek egyet a pompával, de a fenti magyarázatot el tudom fogadni.
# szp72
Üdvözöllek!
"Én nem mondom, hogy a külsőségeknek nagy jelentősége van, de azért van."
Van, nagyon is nagy jelentősége van. Az anyagi világot Isten teremtette, majd pedig ez az addig tisztán szellemileg létező Isten, maga is megtestesült hús-vér emberként ebben anyagi világban. Ha nem is megyünk ebbe bele mélyebben, azt azért le lehet szűrni, hogy az anyagi világnak fontos funkciója van, spirituális szempontból is.
A konkrét témánál maradva, az egyik funkciója az (ami szerintem igen fontos funkció) amit te is kifejtettél, illetve a 10. válaszoló egy tömör mondatban foglalt össze.
A másik funkció pedig a szimbolika. Egy liturgikus szertartáson az égvilágon minden térnek, tárgynak, képnek, színnek, résztvevő személynek, az általuk végzett mozdulatoknak, stb. saját szimbolikája van. De tényleg mindennek. Még annak is, aminek speciel nem ismerjük a konkrétan jelentését, de annak is van jelentése. (Különben nem örökítették volna ránk az adott hagyományt nemzedékről nemzedékre.)
Régebben nyitottabbak voltak a hívő emberek ezen szimbolika irányába. Hiszen aki tudott írni-olvasni, az sem tudott Bibliát és más lelkiségi irodalmat beszerezni, így a hitbéli ismeretek elsajátításának egyetlen fóruma maga a templomi szertartás volt.
Így a templomi szertartásokat ennek tükrében szerkesztették meg, hogy úgymond "egészpályás letámadást" indítanak az ember felé, nem csak az értelemre és érzelmekre hatnak a szertartási szövegek, de a tárgyi szimbolika révén a mélyebb hitigazságok is megvilágításba kerülnek, és mindezt úgy, hogy az ember összes létező érzékszerve kap valami intenzív ingert.
A kereszténység egyáltalán nem tagadja sem a testiséget, sem az anyagiságot, csak éppen igyekszik ezeket kordában tartani és a szellemiség/lelkiség szolgálatába állítani. Ezért fontos a templomi pompa is, ami határozottan méltóságteljes kell hogy legyen, de nem kérkedő. (Persze némileg relatív, hogy a kettő között hol a határ, helyenként, koronként és ízlésenként más a dolog megítélése.)
(andrás)
mert amit ráköltenek ezekre a pompás dolgokra életeket menthetnének
mivel az egyházak szeretik ha meghalsz hisz el is kell valakinek temetni ami pénzt hoz ez egy önfentartó rendszer
de mindenki nyugondon le a p i ..ába a menybe jutnak
"mert amit ráköltenek ezekre a pompás dolgokra életeket menthetnének"
Már rég nem költenek annyit ezekre, mint ezelőtt mondjuk 300 éve... Ráadásul akkor sem sokszor az egyház költött, hanem rengeteg volt az adomány. Amiket látsz "pompának", az mind művészeti érték.
Amúgy meg felfogás kérdése. A pompa Istennek jár, őt tiszteljük meg vele. Egyébként, az Egyházban sem csak a pompa van: a koldulórendek már a középkortól elvették a földi javakat és abszolút szegénységben éltek. Egy ferences reverendájára szerintem nem lehet azt mondani, hogy csupa királyi pompa. És ők is az Egyház.
menj be bármely régebi református templomba ami nagyobb, az is nagyon szép lesz, ugyan nincs pl arany színű festés meg ilyenek, de minden egyes négyzetcentiméter díszítve van
ez egyszerűen annyi, hogy az emberneknek van rá igénye hogy a számukra fontos helyek szépek legyenek, eleve rosz felfogás h pl "lefestettük az egyház kerítését" egy templomba járó ember úgy fogja fel h "lefestettük a MI kerítésünket"
első sorban ortodox részről tudok nyilatkozni, én pl egy lakásból átalakítot kápolnába járok, ott mindent az oda járó emberek csináltak, vagy vettek, pl az ikonokat az oda járó művészek adták a közösségnek ajándékba, a falon a freskót is a mi művészeink festették, ki mihez ért vagy mit tud tenni, én pl viszek kávét, met nem vagyok művész :D szóval ez olyan mint a család, szerintem a katolikusoknál is kb így lehet
a papok sem viselik a szép liturgikus öltözetüket a szertartáson kívül
ez mind az istentiszteletek része és Istenről és Istennek szól
ahhoz tudnám hasonlítani h pl egy punk haverom esküvőre ugyan úgy felvett öltönyt meg ilyesmit, mert az egy olyan alkalom és olyan helyzet volt amit meg akart ezzel tisztelni, holott alapvetően nem ilyen a srác, ugyan így van ez a templomba járó emberek esetében is, de még a protestánsok között is, ők persze pár dolgot megtanulták h "az rossz!" pl az aranyszínű festék ,de azért a templomot ők is díszítik
régebben református voltam, az a templom is egy átalakított épület, kb fehérre meszelték a falat és ennyi ,de azóta sokat díszítettünk, van mozaik ablak, nagyon szép betűkkel bibliaia idézet, szép míves asztal és terítő, az előtérben a mi kézműves táborban készült alkotásaink, szóval nincs jelentős különbség
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!