Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nem lett volna "eredetibb",...

Nem lett volna "eredetibb", ha Jézus Yom Kippur-kor adta volna magát a "világ bűneiért?

Figyelt kérdés

Jézust a Pászka ünnepén végezték ki.

Yom Lippur-kor van az Engesztelés ünnepe, mikor a főpap engesztelést mutatott be a népért.

Jézus, mint Főpap, nem Engesztelés ünnepén kellett volna meghalnia, hogy teljesen "egybevágjon" bemutatott engesztelő áldozata a mózesi ünneppel és tartalmával??

A tavaszi ünnepre "tették" Jézus áldozatát, és vannak, akik ápp ezért belekötnek Jézus feltámadásába, mint "csak" szimbólum a természet "feltámadásának", újraéledésének...

2016. okt. 1. 22:23
 1/5 anonim ***** válasza:
62%

Nem, mert a Biblia nem arról szólt, hogy le kell darálni Istent és akkor nem lesz aki megbüntet. (sajnos a csodálatos illusztrációt most nem tudom linkelni).

Hanem arról, amit írtak a próféták:

Ézsaiás próféta könyve » 1. fejezet

11

Mire való nékem véres áldozataitoknak sokasága? ezt mondja az Úr; megelégeltem a kosok egészen égőáldozatait és a hízlalt barmok kövérét; s a tulkok, bárányok és bakok vérében nem gyönyörködöm;

12

Ha eljöttök, hogy színem előtt megjelenjetek, ki kivánja azt tőletek, hogy pitvarimat tapossátok?

13

Ne hozzatok többé hazug ételáldozatot, a jó illattétel útálat előttem; újhold, szombat s ünnepre-felhívás: bűnt és ünneplést el nem szenvedhetek.

14

Újholdaitokat és ünnepeiteket gyűlöli lelkem; terhemre vannak, elfáradtam viselni.

15

És ha kiterjesztitek kezeiteket, elrejtem szemeimet előletek; sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, én meg nem hallgatom: vérrel rakvák kezeitek.

16

Mosódjatok, tisztuljatok meg, távoztassátok el szemeim elől cselekedeteitek gonoszságát, szünjetek meg gonoszt cselekedni;

17

Tanuljatok jót tenni; törekedjetek igazságra, vezessétek jóra az erőszakoskodót, pártoljátok az árvák és özvegyek ügyét.

18

No jertek, törvénykezzünk, azt mondja az Úr! ha bűneitek skárlátpirosak, hófehérek lesznek, és ha vérszínűek, mint a karmazsin, olyanok lesznek, mint a gyapjú.

19

Ha engedelemmel hallgatándotok, e föld javaival éltek;

20

És ha vonakodtok, sőt pártot üttök, fegyver emészt meg; mert az Úr szája szólt!

21

Mint lett paráznává a hív város! teljes vala jogossággal, igazság lakozott benne, és most gyilkosok!

22

Ezüstöd salakká lett, tiszta borod vízzel elegyítve:

23

Fejedelmid megátalkodottak és lopóknak társai; mind szereti az ajándékot és vesztegetést hajhász, árvát nem pártolnak, és az özvegy ügye nem kerül eléjök.

24

Ezért azt mondja az Úr, a seregeknek Ura, Izráel erős Istene: Jaj! mert vígasztalást veszek háborgatóimon, és bosszút állok ellenségimen!

25

És kezemet ellened fordítom, és kiolvasztom mintegy lúggal salakodat, és eltávolítom minden ólmodat;

26

És adok néked oly birákat, mint régen, és oly tanácsosokat, mint kezdetben, s ekkor azt mondják te néked: ez igaz város, ez hív város.

A Lukács írása szerint való Szent Evangéliom » 20. fejezet

9

És kezdé a népnek e példázatot mondani: Egy ember plántála szőlőt, és kiadá azt munkásoknak, és hosszú időre elutazék.

10

És annak idején elküldé szolgáját a munkásokhoz, hogy adjanak néki a szőlő gyümölcséből; a munkások pedig azt megvervén, üresen bocsáták el.

11

És még másik szolgát is külde; de azok azt is megvervén és meggyalázván, üresen bocsáták el.

12

És még harmadikat is külde; de azok azt is megsebesítvén, kiveték.

13

Monda azért a szőlőnek ura: Mit cselekedjem? Elküldöm az én szerelmes fiamat: talán azt, ha látják, megbecsülik.

14

De mikor azt látták a munkások, tanakodának egymás közt, mondván: Ez az örökös; jertek, öljük meg őt, hogy a miénk legyen az örökség!

15

És kivetvén őt a szőlőből, megölék. Mit cselekszik azért a szőlőnek ura azokkal?

16

Elmegy és elveszti azokat a munkásokat, és a szőlőt másoknak adja. És mikor ezt hallották, mondának: Távol legyen az!

17

Ő pedig reájok tekintvén, monda: Mi az tehát, ami meg van írva: amely követ az építők megvetettek, az lett a szegelet fejévé?

2016. okt. 1. 22:34
 2/5 anonim ***** válasza:
58%
Nem hiszem hogy Jézus célja az lett volna, hogy majd kétezer év múlva néhányan elképedhessenek azon, "fú, ez milyen eredeti szervezés szerint zajlott" :D
2016. okt. 1. 22:38
 3/5 anonim ***** válasza:

"Nem hiszem hogy Jézus célja az lett volna, hogy majd kétezer év múlva néhányan elképedhessenek azon, "fú, ez milyen eredeti szervezés szerint zajlott" :D"

Valószínűleg Istennek se - különben egyszerűen csettintett volna egyet, és azt mondta volna, hogy "emberek, meg van minden bocsátva, csak fogadjatok el engem lécci", ahelyett, hogy ezt a bonyolult, sokéves tervet kitalálja, amihez - ki tudja, miért - fel kell nevelni egy zabigyereket, aztán keresztre kell feszíttetni...

2016. okt. 1. 23:02
 4/5 szp72 ***** válasza:
Az engesztelő áldozat jellegét valóban jobban kidomborította volna, de Jézus elsősorban inkább megváltó-szabadító, amit a húsvét ünnepe jelenít meg markánsabban. Jézus neve, a héber Jehsua is azt jelenti: Jahve a szabadító.
2016. okt. 2. 11:01
 5/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem. A tavaszi ünnepkör Jézus első eljövetelét szimbolizálja:

- I. hónap 14-én a pászka vagy húsvét ünnepe volt, amely bemutatta azt, hogy a Megváltónak meg kell halnia. III.Móz. 23,5.

- I. hónap 16-án a zsenge kéve bemutatásának ünnepe volt, amely a Megváltó harmadnapon történő feltámadását, és az Atya színe előtt való bemutatkozását jelezte előre. III.Móz. 23,10-11.

- III. hónap 6-án a hetek ünnepe, vagyis a pünkösd, amely Isten magvetésének aratását jelezte, amely először a Szentlélek kiárasztásával vette kezdetét. III.Móz. 23,15-16.

Az őszi ünnepkör részeként három esemény mutatott előre a megváltás eseményeire:

- VII. hó 1-én a kürtzengés ünnepe, amely Isten ítéletének napjára hívja fel a figyelmet. III.Móz. 23,24.

- VII. hó 10-én az engesztelési nap, mint az ünnepek-ünnepe, mert ezen a napon tartott ítéletet Isten az Ő háza felett, vagyis ezen a napon dőlt el Izrael sorsa, hogy végleg eltöröltetnek-e a templomra áthárított bűneik. III.Móz. 23,27-32.

- VII. hó 15-én a sátoros ünnep, amely a bűntől való végleges szabadulás és az örök élet boldog, örömteli előképe volt. III.Móz. 23,34-36.

Üdv. Péter

2016. okt. 3. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!