Segitenetek megmagyarazni a Bibliat?
(Bocsanat, nincs ekezetem) Elorebocsatom nem provokacio es nem vallaskritika. Egyszeru mezei ertetlenseg: Evangelikusnak vagyok keresztelve, de nem nagyon gyakorlom, illetve nem kaptam vallasos nevelest.
Nekialltam most elolvasni a Bibliat es tele vagyok kerdessel ( egyelore Samuel konyvenel tartok, igy kesobbi fejezetekhez meg nincs kerdes)
Eddig amin gondolkoztam:
1. Ha Isten mindenhato es latja a lelkunket, miert kellett Abrahamot probara tennie? Hiszen elvileg tudnia kellett volna elore, hogy felaldozna erte a fiat.
2. Jakob eleg csunyan elbant ketszer is a testverevel, miert vette ot partfogasaba? Szerintem siman ra lehet mondani a viselkedesere, hogy gonoszul jart el a fiverevel szemben, Isten megis neki kedvezett ( pl. nem engedte, hogy Ezsau bosszuja utol erje)
3. Mikor Mozes elment a faraohoz, Isten elore megmondta neki, hogy " en megkemenyitem majd a farao szivet es nem engedi el a nepedet. En akkor majd csapasokat kuldok Egyiptom nepere, hogy lassak a hatalmam" ( bocsanat, csak tartalmi idezes) Ez nekem olyan furcsa. A faraot befolyasolni, hogy ne engedje el az izraelitakat, azert, hogy Istennek legyen oka demonstralni az erejet?? De ezt meg miert?
4. A pusztaban valo bolyongasnal mar en huztam fel magam, mert a tortenet fele arrol szol, hogy a nep lazadozik, Isten csodat tesz, enni ad, inni ad, majd a nep lazad, Isten csodat tesz.. Azert az x. csodalnal, mar illendo lett volna hinniuk, legalabb abban, hogy tartanak valamerre... De utana is, a valasztott neppel, eleg sok "baj" van, allandoan vetkeznek, meg rosszul viselkednek. legalabbis sok helyen irja, hogy Isten megharagudott rajuk, mert ezt is meg azt is vetkeztek. ( Jelzem a Bibliaban leirt, oszovetsegi izraelitakrol beszelek, semmikeppen sem kivanom senki vallasat megkerdojelezni, vagy minositeni) Ez igazabol nem is kerdes, csak feltunt, hogy ahhoz kepest, hogy kivalasztottak, sokszor viselkednek csunyan.
5. Mikor Saul vetkezik, Samuel azt mondja neki, Isten nem bocsat meg, mert nem ember, hogy valtoztassa a velemenyet. Elotte Mozes konyveben viszont el akarja puszitani az izraelitakat, majd Mozes szavara ugy dont megsem.
Ezen kivul nekem nagyon olyan, mintha az Oszovetsegben egy szigoru es bosszuallo Isten lenne, mig az Ujszovetsegben egy teljesen masik, egy megbocsato es szereto. Pl. Ugye Jerikoban is mindenkit megolnek, kiveve a not, aki segitett a kemeknek, vagy Saul azert kap buntetest, mert nem olt meg mindenkit, noket, csecsemoket es allatokat beleertve.
Ez hogy jon pl. a Jezus fele forditsd oda a masik orcadat is-hez.
Meg volt vagy ezer masik kerdesem is, de most persze nem jutnak eszembe, majd irok kommentbe, ha beugrik.
Kulon szeretnem megkerni a valaszolokat, hogy csak hivok irjanak, keresztenyek, vagy zsidok. Nem arra vagyok kivancsi, hogy "jajj ezek csak tortenetek", meg " ugy olloztak oket ossze, ugysem igaz" es hasonlo, hanem konkretan az edekel, hogy a hit, aminek szent konyve a Biblia, hogy magyarazza ezeket.
Es meg egyszer a vegere: en tenyleg valaszt keresek a kerdeseimre, es megerteni szeretnem oket, nem pedig barkit is megserteni!
Dante nevű válaszolónak.
Nem hagyjuk a gyermekeinket meghalni. Ez szemen szedett aljas rágalom, és hazugság. A lehető legszínvonalasabb orvosi kezelést kérünk mindannyiunk számára.
S az orvosok is együtt működnek ebben, főleg, hogy sokan már a kívül állók közül is csatlakozott ehhez,
Nem egy olyan pénztár tag van, aki a vér nélküli műtétet szorgalmazva nyitott egészségügyi pénztári tagságot.
Ezért Őket is rágalmazod, mert bizony Ők sem adnak, és nem is fogadnak el vért. Pedig nem Jehova Tanúi.
És NEM VALLÁSI okokból teszik, hanem egészségügyi szempontból.
A Tanukról írt hozzáállásod, és a róluk írt véleményed egyenesen kimeríti ennek a több mint 8,millió embernek a rágalmazását, akik becsülettel, és békében élnek szerte az egész lakott földön. Nem beszélve arról,hogy a vér kérdésben nincsenek egységes egyetértések az orvostársadalomban.
De már úgy írnak itt némelyek, mint ha konkrétan megállapított tény lenne az állításuk
s teszik ezt minden olyan témában, amire nincs konkrét bizonyíték,csak találgatások,feltételezések.
Nagyon sajnálatos ez.
@piccione bianco
"Nem egy olyan pénztár tag van, aki a vér nélküli műtétet szorgalmazva nyitott egészségügyi pénztári tagságot."
->A szokásos Tanú érv, ami nagyon könnyen cáfolható:
Mi van abban esetben, ha nem áll rendelkezésre a "vér nélküli műtét" lehetősége, hanem az orvosok - valamilyen okból kifolyólag - csak vértranszfúziót felhasználva tudnának gyógyítani.
A válasz: a lelkes Őrtorony követők inkább hagyják meghalni a gyermekeiket. És hiába pattogsz, mert rengeteg forrásunk van arra vonatkozóan, hogy Tanúk (köztük fiatalok) e felfogás miatt haltak meg.
Itt van például egy:
"Vizsgálatot indított az ügyészség egy húsz éves suceavai lány halálának ügyében, aki azért vesztette el az életét a kórházban, mert szülei vallási okokból nem engedélyezték számára a vérátültetést.
A Mediafax beszámolója szerint a fiatal nő nagyon súlyos autóbalesetet szenvedett, és válságos állapotban került kórházba. Kezelőorvosai közölték a családdal, hogy sürgősen meg kell műteni és vérátömlésre szorul, ha meg akarják menteni az életét. A szülők a Jehova tanúi felekezet tagjai, és vallási meggyőződésükre hivatkozva a vérátömlesztést nem engedélyezték."
Forrás: [link]
"A Tanukról írt hozzáállásod, és a róluk írt véleményed egyenesen kimeríti ennek a több mint 8,millió embernek a rágalmazását, akik becsülettel, és békében élnek szerte az egész lakott földön"
->Békében élnek a földön? Ezt csak azért mondod, mert te is csak a jw.org-on meg a szervezet által jóváhagyott irodalmon csüngsz, ahelyett, hogy utána néznél e szervezet történelmének, mert van a számlájukon bőven törleszteni való: tárgyalótermi hazugság, hamis jóslatok, a Szentírás meghamisítása, pedofil botrányok eltitkolása, gyűlöletkeltés a "hitehagyottak" ellen. És mindez természetesen dokumentumokkal alátámasztva, ahol néhol a ti, saját régebbi kiadványaitok adják néha a bizonyítékot. A rágalmazásról meg annyit, hogy ti rágalmaztok, amikor - minden bizonyítékot mellőzve - azzal vádoljátok a korai keresztényeket, hogy eltüntették a Tetragrammatont az Újszövetségből.
Apropó:
Raymond Franz több évtizedig állt Jehova tanúi szolgálatában, a Vezető Testület tagja is volt, idős korára megírta a tapasztalatait. A könyv címe: "Lelkiismereti válság".
Innen ingyen letöltheted. Tégy egy próbát, olvasd el, utána mondd el a véleményed:
Dante
"Nem hagyjuk a gyermekeinket meghalni. Ez szemen szedett aljas
rágalom, és hazugság."
Dehogynem, pontosan azt teszitek. Itt már el lett magyarázva opendoor testvérednek is: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__8.. 66-os válasz.
Ha nincs alternatív megoldás, akkor nem hagyjátok, hogy vért kapjon a haldokló gyermeketek. Bizony Jézus tanításával teljesen ellentétes lelkület ez.
„Ezen kivul nekem nagyon olyan, mintha az Oszovetsegben egy szigoru es bosszuallo Isten lenne, mig az Ujszovetsegben egy teljesen masik, egy megbocsato es szereto. Pl. Ugye Jerikoban is mindenkit megolnek, kiveve a not, aki segitett a kemeknek, vagy Saul azert kap buntetest, mert nem olt meg mindenkit, noket, csecsemoket es allatokat beleertve. Ez hogy jon pl. a Jezus fele forditsd oda a masik orcadat is-hez.”
Az Ószövetség mellett szóló érvek:
– Jézus nem utasította el az Ószövetségi Írásokat, magát az ószövetségi próféciák beteljesítőjének tartotta. Idézett is az Írásokból.
– Az Ószövetségben is van sok olyan igehely melynek szellemisége TELJESEN MEGEGYEZŐ Jézuséval.
Mikeás 6,8
6,8 Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.
Ésaiás 58,6-11
Stb. …
– Jézus eljövetelének jelentősége nem érthető meg az Ószövetség előzménye nélkül, az ember bűnbe esett (ő Isten Fia, a Megváltó a Sátán uralmától).
– Számos szimbólum kapcsolja össze az Ó- és Újszövetséget. Pl. Ábrahám feláldozni készült fiát, Izsákot (végül Isten leállította) vs. Jézus Krisztus kereszthalála.
A bibliai Isten nagyon fontos tulajdonsága, hogy Ő a SZABADÍTÓ, azaz az embert nem saját erőfeszítései szabadítják meg, hanem maga Isten. Ő szabadította meg - fizikailag - az elnyomott zsidókat az egyiptomi fogságból, Mózes vezetésével. S mit olvasunk az Újszövetség első oldalán (Máté ev.)?:
„1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.”
A Messiás szó jelentése: Felkent, görögül: Krisztus. Jézus jelentése: Szabadító vagy „Isten a szabadító”.
– Az Ószövetséget szakirodalom, háttérirodalom elolvasása nélkül félreérteni lehet. Ajánlott Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (Jel Kiadó, 2003) c. könyve, mely nem teológus képzettségűek számára is emészthető.
Folyt.
Segítségedre lehet még elolvasni Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök c. írását
---------------
Érdemes a Bibliát az Újszövetség és Jézus Krisztus tanításai fényében olvasni. Tehát először az ÚSZ-et megismerni. Az Újszövetség könyvei max. 40-50 év alatt íródtak, Jézus közvetlen tanítványai, vagy azok munkatársa részéről. Az Ószövetség mintegy 2000 évet ölel át, kezdetben szájhagyomány útján terjedtek a pátriárkákról szóló történetek, később foglalták írásba (Mózes), a Tóra a legkorábbi keletkezésű része az ÓSZ-nek.
„Josephus Flavius, zsidó történetíró (kb. i. sz. 37-100) írja:
"Artaxerxész óta egészen a mi időnkig ugyancsak mindent feljegyeztek. Ezeket az írásokat mégsem tartjuk az előbbiekkel azonos hitelességűeknek, mivelhogy megszakadt a próféták pontosan nyilvántartott láncolata. A gyakorlat mutatja meg, miként közeledünk mi saját írásainkhoz. Bár roppant idő telt el azóta, sem hozzátenni, sem elvenni belőlük, sem megváltoztatni bármit is nem merészelt senki, mert minden zsidóban már születésétől fogva benne gyökerezik az a meggyőződés, hogy ezek Isten végzései…" (Apión ellen, avagy a zsidó nép ősi voltáról. Budapest, 1984, 11. l. - Hahn István fordítása)
E fontos dokumentum nyilvánvalóvá teszi, hogy a kánont Artaxerxész Longimanusz (464-424) korától - ami azonos Malakiás próféta korával, aki az Ószövetség utolsó prófétája volt - lezártnak, valamint szentnek és sérthetetlennek tekintették. Ezt írja továbbá:
"Mindössze 22 kötet (biblion) az, amely az eddig eltelt idő eseményeit jegyzi fel, s amelyeket joggal tekinthetünk hiteleseknek. A szent könyvek közül ötnek a szerzője Mózes; ezek foglalják magukba a törvényeket és a történeti hagyományokat, az emberi nem keletkezésétől egészen az Ő haláláig. Ez az idő csaknem 3000 évet foglal magában. Mózes halálától Artaxerxésznek, a perzsák királyának idejéig Mózes utódai, a próféták jegyezték fel a korunkban történt eseményeket 13 könyvben. További 4 könyv Istenhez szóló himnuszokat s az emberek életmódjára vonatkozó intelmeket tartalmaz." (U. o. 10-11. l.)”
„vagy Saul azert kap buntetest, mert nem olt meg mindenkit, noket, csecsemoket es allatokat beleertve.”
1 Sám 15,3
15,3 Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat.
A poén, hogy Isten kérésére nem tette meg (életben hagyta az ellenséges királyt Amáleket és az egészséges állatokat). Később viszont később saját bosszús dühéből megölet minden embert (férfit, nőt, csecsemőt) és állatot a papok városában.
1 Sám. 22,17-19
22,17 És monda a király a poroszlóknak, a kik mellette állának: Vegyétek körül és öljétek le az Úrnak papjait, mert az ő kezök is Dávid mellett vala, mert tudták, hogy ő menekül, és még sem mondták meg nékem. A király szolgái azonban nem akarták kezeiket felemelni, hogy az Úrnak papjaira rohanjanak.
22,18 Akkor monda a király Doégnak: Fordulj nékik te, és rohanj a papokra. És ellenük fordula az Edomita Doég, és ő rohana a papokra. És azon a napon nyolczvanöt embert ölt meg, a kik gyolcs efódot viselének.
22,19 És Nóbot is, a papok városát fegyvernek élével vágatá le, mind a férfit, mind az asszonyt, mind a gyermeket, mind a csecsemőt; az ökröt és szamarat és bárányt, fegyvernek élével.
Az Ószövetségből –ez lehet szubjektív – én a bölcsességi könyveket tartom a legértékesebbnek, főként azokat olvasom (Zsoltárok könyve, Prédikátor könyve, Példabeszédek, Jób).
A gyülekezetemben nemrég jött elő Sámuel története és könyvei, így kedvet kaptam elolvasni. Míg a bölcsességi könyvekben és az ÚSZ-ben szívhez szóló tanítások vannak, Isten igéi, addig a történeti könyvekben maguk a történetek tanulsága, a karakterek viselkedése és következményei a lényeges, a mely szintén hozzájárulhat a bölcsebbé válásunkhoz.
„A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre”
Isten igazságossága és keménysége, a cselekedetek alapján való személyválogatás nélküli ítéletei félelmet kelthetnek, ez bennem is felmerült ahogy olvastam 1 Sám.t. Ugyanakkor mi már nem azon kor emberei vagyunk, nem szolgákként tekint a Fiában hívőkre Isten!:
Róm.
8,15 Mert nem kaptatok szolgaság lelkét ismét a félelemre, hanem a fiúságnak Lelkét kaptátok, a ki által kiáltjuk: Abbá, Atyám!
8,16 Ez a Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk.
Micsoda különbség!
Ugyanakkor Isten könyörületessége az ÓSZ-ben is jelen van, olvasd el Jónás könyvét! Vicces sztori.
Egy másik nagy revelációt is okozott az 1 Sám olvasása. Eddig nem tudtam, hogy Izrael legnagyobb királya, az egyik legközpontibb alakja, Dávid is Bethlehemben született!
1 Sám 16,1
És monda az Úr Sámuelnek: Ugyan meddig bánkódol még Saul miatt, holott én megvetettem őt, hogy ne uralkodjék Izráel felett? Töltsd meg a te starudat olajjal, és eredj el; én elküldelek téged a Bethlehemben lakó Isaihoz, mert fiai közül választottam magamnak királyt.
Ezt összevetve Ésaiással:
11,1 És származik egy vesszőszál Isai törzsökéből, s gyökereiből egy virágszál nevekedik.
11,2 A kin az Úrnak lelke megnyugoszik: bölcseségnek és értelemnek lelke, tanácsnak és hatalomnak lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke.
Máté
22,41 Mikor pedig a farizeusok összegyülekezének, kérdezé őket Jézus,
22,42 Mondván: Miképen vélekedtek ti a Krisztus felől? kinek a fia? Mondának néki: A Dávidé.
22,43 Monda nékik: Miképen hívja tehát őt Dávid lélekben Urának, ezt mondván:
22,44 Monda az Úr az én Uramnak: Ülj az én jobb kezem felől, míglen vetem a te ellenségeidet a te lábaid alá zsámolyul.
22,45 Ha tehát Dávid Urának hívja őt, mi módon fia?
Mikeás
5,2 De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, a ki uralkodó az Izráelen; a kinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!