Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Segitenetek megmagyarazni a...

Segitenetek megmagyarazni a Bibliat?

Figyelt kérdés

(Bocsanat, nincs ekezetem) Elorebocsatom nem provokacio es nem vallaskritika. Egyszeru mezei ertetlenseg: Evangelikusnak vagyok keresztelve, de nem nagyon gyakorlom, illetve nem kaptam vallasos nevelest.

Nekialltam most elolvasni a Bibliat es tele vagyok kerdessel ( egyelore Samuel konyvenel tartok, igy kesobbi fejezetekhez meg nincs kerdes)

Eddig amin gondolkoztam:

1. Ha Isten mindenhato es latja a lelkunket, miert kellett Abrahamot probara tennie? Hiszen elvileg tudnia kellett volna elore, hogy felaldozna erte a fiat.

2. Jakob eleg csunyan elbant ketszer is a testverevel, miert vette ot partfogasaba? Szerintem siman ra lehet mondani a viselkedesere, hogy gonoszul jart el a fiverevel szemben, Isten megis neki kedvezett ( pl. nem engedte, hogy Ezsau bosszuja utol erje)

3. Mikor Mozes elment a faraohoz, Isten elore megmondta neki, hogy " en megkemenyitem majd a farao szivet es nem engedi el a nepedet. En akkor majd csapasokat kuldok Egyiptom nepere, hogy lassak a hatalmam" ( bocsanat, csak tartalmi idezes) Ez nekem olyan furcsa. A faraot befolyasolni, hogy ne engedje el az izraelitakat, azert, hogy Istennek legyen oka demonstralni az erejet?? De ezt meg miert?

4. A pusztaban valo bolyongasnal mar en huztam fel magam, mert a tortenet fele arrol szol, hogy a nep lazadozik, Isten csodat tesz, enni ad, inni ad, majd a nep lazad, Isten csodat tesz.. Azert az x. csodalnal, mar illendo lett volna hinniuk, legalabb abban, hogy tartanak valamerre... De utana is, a valasztott neppel, eleg sok "baj" van, allandoan vetkeznek, meg rosszul viselkednek. legalabbis sok helyen irja, hogy Isten megharagudott rajuk, mert ezt is meg azt is vetkeztek. ( Jelzem a Bibliaban leirt, oszovetsegi izraelitakrol beszelek, semmikeppen sem kivanom senki vallasat megkerdojelezni, vagy minositeni) Ez igazabol nem is kerdes, csak feltunt, hogy ahhoz kepest, hogy kivalasztottak, sokszor viselkednek csunyan.

5. Mikor Saul vetkezik, Samuel azt mondja neki, Isten nem bocsat meg, mert nem ember, hogy valtoztassa a velemenyet. Elotte Mozes konyveben viszont el akarja puszitani az izraelitakat, majd Mozes szavara ugy dont megsem.

Ezen kivul nekem nagyon olyan, mintha az Oszovetsegben egy szigoru es bosszuallo Isten lenne, mig az Ujszovetsegben egy teljesen masik, egy megbocsato es szereto. Pl. Ugye Jerikoban is mindenkit megolnek, kiveve a not, aki segitett a kemeknek, vagy Saul azert kap buntetest, mert nem olt meg mindenkit, noket, csecsemoket es allatokat beleertve.

Ez hogy jon pl. a Jezus fele forditsd oda a masik orcadat is-hez.

Meg volt vagy ezer masik kerdesem is, de most persze nem jutnak eszembe, majd irok kommentbe, ha beugrik.

Kulon szeretnem megkerni a valaszolokat, hogy csak hivok irjanak, keresztenyek, vagy zsidok. Nem arra vagyok kivancsi, hogy "jajj ezek csak tortenetek", meg " ugy olloztak oket ossze, ugysem igaz" es hasonlo, hanem konkretan az edekel, hogy a hit, aminek szent konyve a Biblia, hogy magyarazza ezeket.

Es meg egyszer a vegere: en tenyleg valaszt keresek a kerdeseimre, es megerteni szeretnem oket, nem pedig barkit is megserteni!

2016. szept. 16. 22:56
1 2 3
 1/30 anonim válasza:

Én is olvastam a bibliát. Egy ideig jártam templomba,de inkább a nagyim mesélt sokat,aki ez zárdában nőtt fel apácák között.

Szóval elolvastam,de rengeteg mindent én se tudok hova tenni,egyik pl amit írtál,hogy miért lázadnak Isten ellen.

A másik amire még emlékszem,ez az újszövetségben van,hogy vasárnap nem csinált senki semmit,de mikor valaki bajba került akkor Jézus ment és segitett rajta,elmondta hogy vasárnap is kell segíteni és,hogy aki nem az gonosz. Nos én ezt úgy értelmeztem,hogy mindegy hogy mi történik,mikor de ha tudsz akkor segíts és ne menj el mellette. Na ezt az iskolában teljesen másképp tanították nekem.

De azt is észrevettem,hogy rengwteg ember aki nem hisz,az is ugyanúgy csinál,mondd olyan dolgokat amik a bibliában vannak. Szóval teljesen életszerű az egész,ha rájössz,hogy mi mit takar.

Tudom ez nem volt válasz a kérdéseidre és sajnálom,de muszáj volt leírnom

Bocsánat,ha néha elírtam valamit,de telefonról vagyok.

2016. szept. 16. 23:10
 2/30 anonim ***** válasza:

1. Isten tudta, de Ábrahámnak át kellett élnie a szabad döntést Isten mellett.

2. Mert Isten a szíveket vizsgálja. Ézsau simán eladta az értékes elsőszülöttséget egy tál lencséért. Olyan, mintha anyád adnád el a piacon egy kiló borsóért. Neki semmit sem ért Isten.

3. A fáraónak is volt ideje a jó mellett dönteni, nem tette. Megaztán előbb ők öltek meg ki tudja hány ezer csecsemőt... ezt nem szabad elfelejteni és még így is kaptak sok évtized esélyt.

4. Igazad van, ez ma is így van.

5. Erről oldalakat tudnék írni, mert nekem is ez volt az első gondolatom. Aztán Istent kérdeztem, hogy magyarázza már el nekem... te is kérheted ám. :) De az biztos, hogy ne a saját tapasztalataiddal olvasd az Ószövetséget. Részletekben rejlik a válasz. Engem pl a gyermekáldozat nagyon felháborított és akkor már tudtam, hogy Isten mindig igazságos. Ha abból indulsz ki, hogy Szodomában egyetlen egy igaz sem volt Lóton kívül és ebben bele tartoznak a gyerekek is, akkor vajon el tudod képzelni azt a világot? Akarnál benne élni?

Válasz mindig van, és tényleg a legjobb Istent kérdezni.

2016. szept. 17. 03:12
 3/30 A kérdező kommentje:

Köszi a valaszokat.

2. valaszolo: Nekem ez meg mindig nem tiszta.

1. Bar en az olvasottakat maskent ertelmeztem, de akkor biztos en ertettem valamit felre. Jo ez a kerdes kipipalva.

2. Ezt tovabbra sem ertem. Ezsau azt gondolta, mit er nekem az elsöszülöttsegem, ha ehen halok. Bar olvasa közben felmerült bennem, hogy

2016. szept. 17. 07:12
 4/30 A kérdező kommentje:

ah, bocsi elküldtem...

szoval hogy mast nem tudott volna enni? Mert ha nem, akkor szerintem jogos a döntese. Valoszinüleg a gond az, hogy nem igazan erzem at az elsöszülöttseg mint elöjog jelentöseget. De ketlem, hogy anyam eladasahoz hasonitana, hiszen ha az elöbbiröl mondok le, akkor csak engem erint negativan, mig utobbi anyamat is. ( es öt sokkal)

Azt se teljesen ertettem, hogy ha Ezsau lemondott az elsöszülöttsegeröl, akkor miert kellett Izsakot becsapni az apai aldasnal? Akkor az nem Jakobnak jart volna alapbol?

3. Na ezt a faraos reszt sosem fogom megerteni. Mert ha az lett volna, hogy de a faro kevely es gonosz volt es nem engedte el a nepet, akkor tök vilagos lenne. De Isten mondta, hogy ö kememyiti meg a szivet. Ez nekem olyan mintha kellett volna ürügy a het csapasra. De ha meg akarta büntetni öket, akkor mire kellett az egesz körites? Mert jo, hogy lassak az egyiptomiak Isten hatalmat, de pl. a filiszteusoknal nem volt ilyen. Az meg hogy több evtizedük volt a jora terni, meg hogy ne felejtsük el, hogy gyerekeket gyilkoltak nem indok. Hiszen az izraelitak is vetkeztek eleg sokat, illetve pont hogy Isten parancsara gyilkoltak gyerekeket. Es itt jön a következö pont, hogy en nem hiszem hogy egy adott varosban kivetel nelkül mindenki gonosz lenne, a csecsemök es a vagoallatok is. Igy ezt sem tudom magyarazatkent elfogadni.

Jo neked, ha Isten magyarazatot ad, nekem sem ezekre sem ennel sokkal fontosabb, igazi gondjaimra sem valaszol.

2016. szept. 17. 07:26
 5/30 A kérdező kommentje:
De a 3. ponton jot mosolyogtam. Vegülis teljesen jogos, tele a vilag szkeptikusokkal es ertetlenekdökkel. Pl. utobbira itt vagy peldanak en. :)
2016. szept. 17. 07:38
 6/30 anonim ***** válasza:

Én meg már mobilról vagyok, nem fogok tudni úgy válaszolni, ahogy szeretném. :)

Ábrahámnak hatalmas szerepet szánt Isten, gondolom meg is érdemelte. Azt sose feledd, hogy csak nagyon lényeges mozzanatok vannak leírva a Bibliában, Ábrahám teljes élete nem annyiból állt. Abból szoktam kiindulni, hogy Isten nagyon is látja az embert belül is, tudja, ismeri még a gondolatokat is, tehát Ábrahám különleges ember lehetett. A szerep, ami neki lett szánva, azt benne is el kellett mélyíteni. Ez olyan, mint nálunk az elhívás, ez tapasztalat. Ha Isten nem visz bele engem olyan helyzetekbe, amik kapcsolódnak ahhoz az úthoz, amit nekem szán, amiben nem csak hogy jubtudoj teljesedni, de maximálisan tudom őt szolgálni, akkor biztos hogy nem is lépek rá arra az útra.

Másrészt abban a korban a gyermekáldozat túlságosan is elfogadott volt, ezért nem is lepődött meg nagyon Ábrahám, hisz még Biblia sem volt, bár Isten beszélt vele Mamré tölgyesében személyesen. És Ábrahámnak át kellett élnie a kegyelmet is, a tudatosítást, hogy Isten nem kér emberáldozatot.

Eh,mobilról ennyi futja, ne haragudj.

2016. szept. 17. 08:33
 7/30 anonim ***** válasza:
Ézsau: nagyon nagyon fontos volt akkoriban az elsőszülöttség. Ráadásul ő csak éhes volt, nem halt volna éhen, itt nem az élete függött az egy tál lencsétől és amit írtam hasonlat, az tényleg ennyire komoly volt. Istent eldobta, mert semmit sem számított neki. Az áldással, amit kapott volna, azzal más irányba ment volna az élete.
2016. szept. 17. 08:35
 8/30 anonim ***** válasza:

Kérdezőnek:

Isten, nem használja az előre látás képességét, mert bizalmat szavaz a teremtményeinek, hiszen szabad akarattal, teremtetett minket.

Így nem is él vissza a hatalmával.

Mint ahogy egy szuper opera énekes sem mindig használja az énektudását,csak amikor szükséges.

Jákob, bánt rosszul testvérével? Ki mondta?

törvényesen megvásárolja testvérétől az elsőszülöttségi jogot, és mindazt, ami azzal járt

Helyesen tette Jákob, hogy Ézsaunak adta ki magát?

Semmi kétség sem fér ahhoz, hogy Jákobnak joga volt az áldáshoz. Az ikrek megszületése előtt Jehova megmondta Rebekának, hogy „az idősebb fogja szolgálni a fiatalabbikat” (1Mó 25:23). Később abból a hajlamból adódóan, amelyet Jehova már előre látott, és amely miatt jobban szerette Jákobot, mint Ézsaut, Ézsau egyetlen tál főzelékért eladta Jákobnak az elsőszülöttségi jogát

Nem tudjuk pontosan, hogy Rebeka és Jákob miért éppen úgy járt el, ahogy tették, de mindketten tudták, hogy az áldás Jákobnak jár. Jákob nem rosszindulatból álcázta magát, hogy olyasmit szerezzen meg, ami jogosan nem az övé.

A Biblia félreérthetetlenül megállapítja, hogy milyen tanulságot kell levonnunk ebből a történetből; arra figyelmeztet, hogy vigyázzunk, „e g y parázna se legyen, és olyan se, aki nem értékeli a szent dolgokat, mint Ézsau, aki egyetlen tál ételért cserébe odaadta elsőszülöttségi jogait”

szövetségben Jehova megígérte Jákobnak, hogy vigyáz rá és megőrzi, nem hagyja el, amíg a föld, melyen fekszik, az övé nem lesz, és amíg a magva annyira nagyszámú nem lesz, mint a föld porszemei. Sőt, ezt mondta neki: „a föld minden családja teáltalad és a te magod által nyer áldást”

Ézsau rosszul állt az örökségéhez, nem véletlen haragudott rá Isten. Ebből is láthatjuk,hogy már a születésünk pillanatában tudja milyen emberek leszünk.

2016. szept. 17. 11:27
 9/30 anonim ***** válasza:
0%

A Biblia nem egyéni magyarázat kérdése. A keresztény úttörők eretnekségnek tartották ezt a fajta módszert.

A magyarázat az apostolok utódaiként működő püspökök dolga volt, mivel azok elődjeit az apostolok szentelték fel, és adták át nekik a tanítást, akik megőrizték azt. Éppen ezért a helyes értelmezés ezen egyházak leszármazottainál a katolikus és ortodox kereszténységnél van, akik figyelembe veszik az úttörők tanításait is.

Ezt csak azért mondtam el, hogy nehogy valamiféle szekta eretnekségbe sodorjon az egyéni "értelmezgetésével".

Én a katolikus jeromos kommentárt ajánlom a figyelmedbe:

[link]

[link]

[link]

Ezen kívül azt tanácsolom, hogy imádkozva olvasd a Bibliát

Üdvözlettel,

Dante

2016. szept. 17. 11:35
 10/30 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező: az előző egy jehova tanúja volt, óvakodj tőlük. Gondolom már privát levelet is kaptál, amiben hosszan írnak és úgy látszik, mintha tudnák. De ők csak másoknak az őrtorony weblapjáról, önálló gondolatuk nem lehet, mert az tilos, azt kell bemagolni, amit azok ott kitalálnak.

Tedd meg, hogy inkább Istenhez fordulsz a kérdéseiddel.

2016. szept. 17. 11:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!