Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Segitenetek megmagyarazni a...

Segitenetek megmagyarazni a Bibliat?

Figyelt kérdés

(Bocsanat, nincs ekezetem) Elorebocsatom nem provokacio es nem vallaskritika. Egyszeru mezei ertetlenseg: Evangelikusnak vagyok keresztelve, de nem nagyon gyakorlom, illetve nem kaptam vallasos nevelest.

Nekialltam most elolvasni a Bibliat es tele vagyok kerdessel ( egyelore Samuel konyvenel tartok, igy kesobbi fejezetekhez meg nincs kerdes)

Eddig amin gondolkoztam:

1. Ha Isten mindenhato es latja a lelkunket, miert kellett Abrahamot probara tennie? Hiszen elvileg tudnia kellett volna elore, hogy felaldozna erte a fiat.

2. Jakob eleg csunyan elbant ketszer is a testverevel, miert vette ot partfogasaba? Szerintem siman ra lehet mondani a viselkedesere, hogy gonoszul jart el a fiverevel szemben, Isten megis neki kedvezett ( pl. nem engedte, hogy Ezsau bosszuja utol erje)

3. Mikor Mozes elment a faraohoz, Isten elore megmondta neki, hogy " en megkemenyitem majd a farao szivet es nem engedi el a nepedet. En akkor majd csapasokat kuldok Egyiptom nepere, hogy lassak a hatalmam" ( bocsanat, csak tartalmi idezes) Ez nekem olyan furcsa. A faraot befolyasolni, hogy ne engedje el az izraelitakat, azert, hogy Istennek legyen oka demonstralni az erejet?? De ezt meg miert?

4. A pusztaban valo bolyongasnal mar en huztam fel magam, mert a tortenet fele arrol szol, hogy a nep lazadozik, Isten csodat tesz, enni ad, inni ad, majd a nep lazad, Isten csodat tesz.. Azert az x. csodalnal, mar illendo lett volna hinniuk, legalabb abban, hogy tartanak valamerre... De utana is, a valasztott neppel, eleg sok "baj" van, allandoan vetkeznek, meg rosszul viselkednek. legalabbis sok helyen irja, hogy Isten megharagudott rajuk, mert ezt is meg azt is vetkeztek. ( Jelzem a Bibliaban leirt, oszovetsegi izraelitakrol beszelek, semmikeppen sem kivanom senki vallasat megkerdojelezni, vagy minositeni) Ez igazabol nem is kerdes, csak feltunt, hogy ahhoz kepest, hogy kivalasztottak, sokszor viselkednek csunyan.

5. Mikor Saul vetkezik, Samuel azt mondja neki, Isten nem bocsat meg, mert nem ember, hogy valtoztassa a velemenyet. Elotte Mozes konyveben viszont el akarja puszitani az izraelitakat, majd Mozes szavara ugy dont megsem.

Ezen kivul nekem nagyon olyan, mintha az Oszovetsegben egy szigoru es bosszuallo Isten lenne, mig az Ujszovetsegben egy teljesen masik, egy megbocsato es szereto. Pl. Ugye Jerikoban is mindenkit megolnek, kiveve a not, aki segitett a kemeknek, vagy Saul azert kap buntetest, mert nem olt meg mindenkit, noket, csecsemoket es allatokat beleertve.

Ez hogy jon pl. a Jezus fele forditsd oda a masik orcadat is-hez.

Meg volt vagy ezer masik kerdesem is, de most persze nem jutnak eszembe, majd irok kommentbe, ha beugrik.

Kulon szeretnem megkerni a valaszolokat, hogy csak hivok irjanak, keresztenyek, vagy zsidok. Nem arra vagyok kivancsi, hogy "jajj ezek csak tortenetek", meg " ugy olloztak oket ossze, ugysem igaz" es hasonlo, hanem konkretan az edekel, hogy a hit, aminek szent konyve a Biblia, hogy magyarazza ezeket.

Es meg egyszer a vegere: en tenyleg valaszt keresek a kerdeseimre, es megerteni szeretnem oket, nem pedig barkit is megserteni!

2016. szept. 16. 22:56
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
0%

A 3-as felvetésedre,

Nem Isten tette konokká a Fáraó szívét,hiszen minden embernek szabad akaratot adott.

Sajnos rossz a fordítás értelmezése.

Isten hagyta, hogy a Fáraó konokká váljon, és nem Ő tette azzá.

4-es

Isten nagyon jól ismerte a népét, hogy konok önfejű,keménynyakú nép.

De az Ábrahámnak tett ígéretei miatt tartotta a szavát, hogy a messiás ezen a vonalon születik meg.

Ádámot és Évát is azért nem azon az egy napon belül pusztította el, amikor vétkeztek, hogy a szándéka megvalósuljon, és emberek töltsék be a földet.

Tudod kedves Kérdező, minden eset más és más.

Mi emberek, csak a külsőt látjuk, de a Teremtő az egész,teljes embert látja, a belső énjével együtt.

Tudja,ki az aki formálható,ki az aki nem.

A Jézus által idézett "fordítsd oda a másik arcodat" pedig azért vált akkor fontossá,mert változtak a körülmények, a messiás megszületett, megtörtént a megváltás, és nem kellett védeni az Ábrahámi vérvonalat, más nemzetektől. Így a körülmények miatt változtak az alapelvek is.

2016. szept. 17. 11:40
 12/30 anonim ***** válasza:

@11:40-es válaszoló!

TE NORMÁLIS VAGY? Kifejezetten sértésnek veszem, hogy azt állítod, hogy az agymosott jehovista bandához van közöm.

Semmi közöm nincs Jehova tanúihoz!

Én a Római Katolikus Egyházhoz tartozom!

És mint ilyen ember, ezért az apostoli jogfolytonosságú egyházak (katolikus és ortodox kereszténység) nézeteit képviselem itt a fórumon.

Egyébként ha elolvastad volna figyelmesen, amit írok, akkor (talán) magad is rájöhettél volna, hogy amit írok az teljes mértékben ellentétes a jehovisták tanításával, hiszen arról beszéltem, hogy az ókori keresztény korszakban, hogy voltak a dolgok. Az apostoli jogfolytonosságú egyházakról beszéltem, és az által felszentelt püspökökről beszéltem, akiket viszont a jehovisták megvetnek, és lehordanak mindenféle hitehagyottnak.

A 11:35-ös kommentemben nem elég, hogy katolikus kommentárt ajánlottam (amit egy jehovista talán messziről kerülne), hanem még ezt is nyíltan leírtam:

"Éppen ezért a helyes értelmezés ezen egyházak leszármazottainál a katolikus és ortodox kereszténységnél van, akik figyelembe veszik az úttörők tanításait is."

Hogy lehet ebből akkor jehovizmust kiolvasni?

Gondolj már, mielőtt írsz valamit...

Üdvözlettel,

Dante

2016. szept. 17. 12:07
 13/30 anonim ***** válasza:
Még valami: A 10-es válaszolónak címeztem az előző üzenetemet. (Dante)
2016. szept. 17. 12:09
 14/30 KZitus ***** válasza:

bocsi kérdező, majd neked is írok:-)

Dante .....Dante

Tanuld meg Krisztustól mit jelent kereszténynek lenni...például mit jelent a felebaráti szeretet... és azt, hogy a Krisztus tanítványainak a szeretet az azonosító jegye...még az ellenséget is..... Krisztus követői alázatosak és szelidek, ebben a sátán által ordító világban... ja és senkit sem minősítenek, arra ott van Isten :-)

2016. szept. 17. 13:34
 15/30 anonim ***** válasza:
Lám-lám, milyen megnyilvánulások vannak "keresztény" berkekben. De ha Jehova Tanúit teszik ki ilyen,vagy még durvább sértéseknek, akkor jajj nekik ha így válaszolnának.
2016. szept. 17. 14:25
 16/30 anonim ***** válasza:
(Prédikátor 7:9) 9 Ne sértődj meg hirtelen szellemedben, mert a sértődés az ostobák kebelében nyugszik.
2016. szept. 17. 14:26
 17/30 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Jelenleg az Újszövetség időszakában élünk, azaz elsősorban erről az oldalról célszerű vizsgálni az Ószövetséget. Természetesen a teljes Biblia Isten Igéje, ámde az Újszövetség megértése a kulcsa az Ószövetség megértésének. Másrészt az Ószövetségben olyan kijelentések vannak, amelyek az Újszövetséget értelmezik. Mindkettőre szükség van a teljes képhez, ámde célszerű az Evangéliumokkal kezdeni, azon belül is Jánosét ajánlanám először, aztán Márkot, Mátét, Lukácsot, aztán az Apostolok cselekedeteit. Persze ez nem jelent kötöttséget. Ezek egyben az Újszövetség történeti könyvei is. Az összes többi apostoli levél, illetve a Jelenések könyve prófétai könyv. A kulcs minden ember életében az újjászületés (Jn 3,3-8) az apostoli levelek ennek következményeit taglalják a hívők életében. Azaz mindenkinek újjá kell születnie, mielőtt értelme volna azon tanításokban elmélyedni, amelyeket meg sem lehet érteni az újjászületés tapasztalata nélkül. Az üres vallásosság receptje nem más, mint Bibliát tanulmányozni újjászületés nélkül (Jn 5,39-40).

Természetesen vannak válaszok is a felvetéseidre, de azt majd legközelebb, amikor több időm lesz. Annyit azért mondanék, hogy bár Isten Mindentudó, ámde a szellemi lények nem azok, így a mennyei angyalok, a gonosz angyalok és a démonok sem. Azaz Ábrahámot nem azért kellett megpróbálni, hogy Isten megismerje a szívének a tartalmát, hanem azért, hogy egyrészt maga Ábrahám megismerje azt, másrészt a fentebb felsorolt szellemi lények is meglássák, hogy Ábrahám vajon tényleg olyan ember-e, amilyennek látszik. Nem ajánlom a Jób könyvét tanulmányozásra, ha csak most ismerkedsz a Bibliával, mert nem fogod megérteni, ámde az első két fejezetéből így is látható, hogy a Sátán hogyan provokálja Istent az angyalok társaságában. Isten ismeri az emberek szívét, így Jóbét is, de az angyalok nem, így ők csak abból tudják meg a valóságot, ha látják, hogy adott helyzetben egy ember mit tesz, és mond. A Sátán taktikája éppen az, hogy olyan lehetőségeket dob fel, amelyeket nem lehet bizonyítani sem pro, sem kontra, és így megválaszolatlan kérdéseket hagy maga után, a többi szellemi lényt pedig megzavarja, persze Jézus halála és feltámadása óta már tisztán látják a mennyei angyalok a Sátán gonoszságát, ámde az emberek aktuális állapotát továbbra is csak Istem ismeri, az angyalok nem. Kicsit olyan ez, mint a média működése: valaki besározásához nincs szükség bizonyítékokra, elég a kétely megfogalmazása, és az alany máris mosakodhat.

2016. szept. 17. 15:02
 18/30 anonim ***** válasza:
Kedves Dante,bár én nem az a válaszoló vagyok,de szerintem ezen nem kellene ennyire kiakadnod,ha megnézted,hogy mikor küldte a kommentet,láthatod,hogy csupán 5 perccel utánad,tehát ő már elkezdte írni,mire te elküldted a tiéd,és ő a fölötted lévő tanúra értette,csak te megelőzted. Csak eggyel lejjebb csúszott a kommentje,mint gondolta,ennyi. :)
2016. szept. 17. 15:14
 19/30 A kérdező kommentje:

Koszonom mindenkinek a valaszt. Privat levelet, teritest nem kaptam senkitol. :)

Kerek mindenkit, hogy ne veszekedjunk, nem ez volt a kerdes celja,

El fogom meg egyszer olvasni a valaszokat, volt amit nem ertettem elsore. Pedig komolyan alapbol nem vagyok ennyire hulye, fel szoktam fogni a dolgokat. :)))

Tovabbi valaszoknak es velemenyeknek orulok, ha lehet egymasnakeses nelkul.

2016. szept. 17. 15:56
 20/30 anonim ***** válasza:

@KZitus-nak és 15:14-nek:

Jézus Krisztus felborította a képmutatók asztalait, kötélből ostort font, és úgy űzte ki őket a templomból.

A "kiakadásom" oka pedig nem azért volt, mert nem értek egyet a Jehova tanúival. Ennyi erővel azon is "kiakadhatnék", ha az unitárius vallás vagy a COG gyülekezeteinek tagjainak hittek volna, hiszen azok is Szentháromságtagadók, nem beszélve a wicca vallásról, ami egy újpogány vallás.

Jehova tanúi azonban átléptek egy határt, ami túl van a teológiai eltéréseken. Nekem ne prédikáljanak olyanok a felebaráti szeretetről, akik hagyják a saját gyerekeiket meghalni, vagy nyíltan kimondják, hogy gyűlölni kell a "hitehagyottakat". Ezzel csak a saját képmutatásukat növelik, és ismét bizonyítják, hogy semmi közük a kereszténységhez.

Dante

2016. szept. 17. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!