Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények! Szerintetek...

Keresztények! Szerintetek elnyerheti-e az örök életet az, aki így él?

Figyelt kérdés
Nem hiszi, hogy van Isten. De az életét az emberek megmentésére és segítésére adta. Mondjuk azon kívül, hogy mentős valóban olyan lelkületű, hogy nem utasítana el egyetlen felé jövő segélykiáltást, magyarán egy rendes, segítőkész ember. Nem lop, stb. Szerintetek?
2016. szept. 9. 19:03
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 81/87 anonim ***** válasza:
Oh, nem-nem, majd te. Úgy mint én utánna olvastam. :)
2016. szept. 15. 16:12
 82/87 A kérdező kommentje:
A 72-es hozzászólásodban feltetted szintén a kérdést, amire úgy hitted, hogy nem adtam választ, a következő hozzászólásomnál kikeresve megadtam a kommentem számát, amikor már válaszoltam a kérdésedre. Most ugyan ez a helyzet, csak fordítva, és azt mondod, hogy nem segítesz, hanem úgy, ahogy te kikerested, úgy keressem ki én is. Hiszen én kerestem ki neked! Azért nem találom, mert nem válaszoltál rá, nem azért, mert nem olvasok el 50 hozzászólást. Tehát melyik is volt az a válasz, amikor válaszoltál rá?
2016. szept. 15. 16:32
 83/87 anonim ***** válasza:
abban volt a 72.-ben az első mondat, rövid és tömör, de válasz! Azért nem akartam bővebben erről írni, mert egyetértek ezzel, mit kéne rá válaszolnom, hogy: "Jaaajj, tényleg, akkor neked van igazad?" vagy mégis mit vársz?:D
2016. szept. 15. 17:16
 84/87 A kérdező kommentje:

De abban azt válaszoltad, hogy TE nem ítélted... Elbeszélünk egymás mellett? Összefoglalnám a lényeget, és talán érthető lesz, hogy mi a bajom a válaszaiddal:

A Te állításod szerint nem kaphat örök életet az, aki nem hisz. Nem hiszi el, hogy Jézus Isten, stb. Erre felhoztál több bibliai idézetet, amire mind válaszoltam. (Hogy számodra elfogadható-e vagy sem, az most jelenleg mellékes) Aztán azt kérdeztem, hogy Jézus azon kijelentése, amit már nem tudom, hanyadszor írok le, hogy ha nem ítélek, akkor nem esek ítélet alá, tehát nem kárhozok el, ha megbocsátom annak, aki vétkezett ellenem, akkor a mennyei Atya is megbocsátja a vétkeimet, tehát üdvözülnöm kell, hiszen bűntelen leszek azáltal, hogy bocsánatot nyerek és van egy történet, a Máté 25-ben, amikor is Jézus részletesen elmondja, hogy az embereket mi szerint fogja megítélni, ez a három JÉZUSI! kijelentés hogyan fél össze és hogyan egyezteted össze azzal a felfogással, miszerint nem üdvözülhet hitetlen? Ezzel kapcsolatban lehet, adtál egy egymondatos választ, de nem erre adtad. Ha érted a felvetésemet és a kérdésemet, akkor neked is be kell látnod, hogy hamis tanítás az, ha a kérdésemre adott válasz az, amit Te válaszoltál, hiszen ebben az esetben Jézus tanítását, beszédét semmissé és hazuggá tennénk. Az egész tanítása kizárólag a megbocsátás és szeretet, ahogy a másik ember felé tekintünk és cselekszünk, erre tesz minden ítéletet, és erre kizárólagosít.

2016. szept. 15. 17:33
 85/87 anonim ***** válasza:

"De abban azt válaszoltad, hogy TE nem ítélted... Elbeszélünk egymás mellett? Összefoglalnám a lényeget, és talán érthető lesz, hogy mi a bajom a válaszaiddal:

A Te állításod szerint nem kaphat örök életet az, aki nem hisz. Nem hiszi el, hogy Jézus Isten, stb. Erre felhoztál több bibliai idézetet, amire mind válaszoltam. (Hogy számodra elfogadható-e vagy sem, az most jelenleg mellékes) Aztán azt kérdeztem, hogy Jézus azon kijelentése, amit már nem tudom, hanyadszor írok le, hogy ha nem ítélek, akkor nem esek ítélet alá, tehát nem kárhozok el, ha megbocsátom annak, aki vétkezett ellenem, akkor a mennyei Atya is megbocsátja a vétkeimet, tehát üdvözülnöm kell, hiszen bűntelen leszek azáltal, hogy bocsánatot nyerek és van egy történet, a Máté 25-ben, amikor is Jézus részletesen elmondja, hogy az embereket mi szerint fogja megítélni, ez a három JÉZUSI! kijelentés hogyan fél össze és hogyan egyezteted össze azzal a felfogással, miszerint nem üdvözülhet hitetlen? Ezzel kapcsolatban lehet, adtál egy egymondatos választ, de nem erre adtad. Ha érted a felvetésemet és a kérdésemet, akkor neked is be kell látnod, hogy hamis tanítás az, ha a kérdésemre adott válasz az, amit Te válaszoltál, hiszen ebben az esetben Jézus tanítását, beszédét semmissé és hazuggá tennénk. Az egész tanítása kizárólag a megbocsátás és szeretet, ahogy a másik ember felé tekintünk és cselekszünk, erre tesz minden ítéletet, és erre kizárólagosít."

Én is megragadnám az alakalmat és összefoglalnám az itt elhangzott dolgokat: Kezdjük a legelején. Tehát, az Írás (Biblia) azt mondja, hogy: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a HIT ÁLTAL, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (ezt Efézus 2:8-ban említi meg). Te azt mondod, NEM hit által üdvözül meg az ember. :) 2. Nyílván olvasod a Bibliát, és nyílván, hogy ha olvasod, olvastad az Ószövetségi részt is, amelyben az áll, hogy: és mondta az Úr, Mózesnek: "Készíts kígyót, és tűzd fel egy póznára. Ha valaki megmartatik, és föltekint arra, életben marad. Mózes tehát készített egy rézkígót fel erősítette egy póznára. És az történt, hogy ha megmart valakit a kígyó, és az föltekintett a rézkígyóra, életben maradt." Itt azt mondja el Mózes negyedik könyve 21:8-9-ig a Biblia, hogy aki rá tekintett és hitt abban, hogy Isten meggyógyítja a rézkígyó által, akkor az élni fog. Erre utal Jézus is mikor ezeket a szavakat mondta a tanítványainak: "És ahogyan felemelte Mózes a rézkígyót a pusztában, úgy kell az Emberfiának is felemeltetnie, hogy aki hisz Őbenne annak örök élete legyen." (János evangéliuma 3:14-15) Majd folytatja: Mert annyira szerette Isten a Világot, hogy egyszülött Fiát adta, aki HISZ Őbenne annak örök élete legyen." (János evangéliuma 3:16) és megint: "Mert aki HISZ Őbenne, NEM kerül ítéletre aki pedig nem hisz, az már elis ítéltetett, mivelhogy nem hitt az Istennek egyszülött Fiának nevében." (János evangéliuma 3:18) Te pedig azt állítod, hogy NEM hit kérdése. Jézus azt mondja, DE az! Az Ő nevében való hit által igazúlunk mi emberek meg. :) Ezt írja az Írás. Az, hogy én most válaszoltam-e azon kérdésedre, hogy: "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!" arra kizárólag azért nem válaszoltam bővebben, mert érdemtelen, de akkor most válaszolok több ízben is. :) Nézzük mit jelent ez a: "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!" vers a Bibliában. A szó szoros értelme az, hogy ha én megítélek valakit, akkor Isten aképpen ítél meg minket. A mi saját ítéletünk/ítéleteink alapján! A másik megközelítése, amire én szerintem te gondolsz, hogy mindenképpen megítéltetünk. Az Atya előtt Jézus fog megítélni minket. Ez így igaz, ugyanis pont Pál ír arról, hogy az Ember Fia előtt, mindenki saját maga ad számot magáról, Római levél 14:12-ben! :) Tehát, mire vagy pontosan kíváncsi ezen kívül még? :) Ezeken kívül nem igazán lehet erre választ adni. Szóval, össze foglalólag mégegyszer: TE azt állítod, NEM hit által van üdvösség, viszont a Biblia, és maga Isten/Jézus azt mondja, hogy DE HIT által van! Jézus Krisztus nevében való HIT által üdvözül meg az ember. :) Az a gond, és az is marad kedves Kérdező, míg megnem térsz és be nem töltekezel Isten Szent Szellemével, hogy neked nem kell Jézus! Én úgy érzem, te azt akarod magaddal és rosszabb esetben másokkal is elhitetni, hogy saját magad miatt üdvözűlsz. De nem, ez helytelen, a Biblia ugyanis ezt írja, hogy MI emberek nem tehetünk semmit azért, hogy üdvözölhessünk. Mert mi az a kegyelem? Az egy kinem érdemelt kedvesség, vagy egy olyan dolog, amit nem érdemlünk meg, de mégis megkapjuk. Ha te veszel egy házat egy hajléktalannak, hogy legyen hol élnie, akkor ő azt nem érdemelte ki, de mégis megkapta, érted? (rossz hasonlat, de egy végtelen dolgot, egy véges dologba, képtelenség besüríteni). A Biblia azt tanítja, hogy nem tehetsz azért semmit, hogy a mennybe juthass (írja ezt: Titusz 3:5; Róma 11:6; 1Péter 1:18-19-ben). Nem elég csak hinni, hisz az ördögök is hisznek és rettegnek. Nem elég az, hogy ha csak hiszel, ez igaz, de Isten Fiának hinni, azt hogy általa megvátatsz az már más! Ha azt elhiszed, hogy Ő Isten és meghalt érted akkor, már üdvözűlsz, érted ezt? Szóval, ez a válasz és ez a feltétele az Örök életnek. :) Ezt írja a Biblia, ha ennek nem hiszel, nem fogsz hinni Istennek sem. :) Békesség neked, én itt valóban lezártam. :)

2016. szept. 15. 20:50
 86/87 A kérdező kommentje:

Bocsánat, de más elfoglaltságom volt.

Egy kicsit kicsapongó leszek, és első körben sajnálatomat fejezem ki, hogy a nem ítélj, stb, és a bocsássátok, meg, miképpen… -re nem kött válasz. Nem úgy értem, ahogy Te gondolod, hogy értem. Jézus feltételt szabott. Ha megítéled a felebarátodat, te magad is ítélet alá kerülsz, és számot kell adnod bűneidről. De van egy lehetőséged, hogy ne kerülj ítélet alá, nagyon „egyszerűen”, ha nem ítéled meg a felebarátodat, Te sem kerülsz ítélet alá, függetlenül a bűneidtől. Ugyan erről szól a bocsássa meg a mennyei Atya, amiképpen mi is megbocsátunk. Mit mond ezzel? Ha megbocsátok, lehetnek bármennyi bűnöm is, azáltal, hogy megbocsátottam, bocsánatot nyerek.

De nézzük a kígyós példádat. Mi történt a néppel? Bűnösök voltak. A bűnös Krisztusra nézve bocsánatot nyer. De ez kizárólagosság? Nem, hiszen Jézus nyomatékosan kijelentett két másik esetet is. A megbocsátás bocsánatot nyer, és a szeretet cselekedete (Máté 25) bocsánatot nyer.

Van egy lenyűgöző, a Te teóriádat látszólag teljesen alátámasztó idézet: „A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.”

Csakhogy ha tovább olvasnád, és nem csak kiemelnél egy mondatot, hogy Te magad kárhoztasd a világ egy nagy részét, akkor láthatnád, hogy Jézus kinek intézte szavait.

„Ez pedig a kárhoztatás, hogy a világosság e világra jött, és az emberek inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot; mert az ő cselekedeteik gonoszak valának.”

Tehát nem arra a kárhoztatásról ír itt, mint örök halál, pokol, vagy bármi efféle. Hanem a zsidókhoz, Nikodémuson, a tanítón keresztül. Akiknek meg kellett volna látniuk Jézust a próféciákon át.

Ezért is mondja „Semmi hatalmad sem volna rajtam, ha felülről nem adatott volna néked: nagyobb bűne van azért annak, a ki a te kezedbe adott engem.”

Pilátus bűne nem volt akkora, mint a főpapnak, mivel a főpapnak látnia kellett volna Jézust. Pedig Pilátus ítélte el, és adta keresztre őt. Tehát akiknek adatott a megváltót látniuk, azok nem látták, és nem hittek neki, holott olyan csodákat tett, amit ember soha azelőtt meg nem tett. Jézus az általad felhozott idézetében semmiféle olyan teóriát nem állított, hogy ma, Magyarországon egyedüli üdvösség kérdés az lenne, hogy miben hiszel. Ezt annak a népnek mondta, és ez a szövegből egyértelmű, akiknek látniuk kellett volna Jézust, de helyette kárhoztatták őt.

Igen, a kegyelem az, hogy a büntetés alól felmentést kapsz, holott nem érdemelnéd meg. Azt állítod, hogy nem tehetsz semmit azért, hogy üdvözülhess, mert az kegyelemből adatott neked. Ha azt állítod, hogy csak az nyerhet üdvösséget, aki hisz, akkor az mi, ha nem cselekedetből való üdvösség? Hiszen nekem mégis csak kell tennem valamit le az asztalra, hogy üdvözüljek. Hinnem kell. Feltételt szab meg. Ez egy játékszabály. Ha nem hiszel, annyi, ha igen, akkor nem annyi.

Tételezzük fel: Teljes szívemmel hiszem, hogy Jézus Krisztus a szentháromság egyik tagja, a megváltó istenség. De ezzel párhuzamba van egy szeretőm, és sokszor lopok. De hiszem, tudom, hogy Isten egyszülött fia Jézus, és ő maga is Isten a szentháromságban. Mi Jézus ítélete?

Vagy van az az ember, akit felvázoltam a kérdésemnél. Mi Jézus ítélete? Az első üdvözül, a második nem. Mi az igazságos? Talán ezek az emberek nem hittek: „Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?

És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.”

Hoppá, szerintem Jézus felvázolta ezzel a példázattal a választ a kérdésemre.

Még mindig nem magyaráztad meg azt az ellentétet, hogy ha kizárólag Jézus istenségébe való hit által lehet üdvözülni, akkor hogyan lehetséges, hogy Jézus mégis azt mondta, hogy aki nem ítéli meg a másikat, az üdvösséget szerez, illetve aki megbocsát annak, aki ellene elkövetett valamit, az szintén üdvösséget szerez, illetve azt, hogy Jézus határozottan felvázolta, hogy az nyerhet üdvösséget, aki felebaráti szeretettel van a másik ember iránt?

2016. szept. 19. 01:12
 87/87 anonim ***** válasza:

A kérdés olyan,mintha azt kérdezted volna,hogy én,itt ismeretlenül Amerikában kaphatok-e karácsonyi ajándékot a feleségemtől.

Isten egyedüli joga eldönteni,hogy kinek ajándékoz üdvösséget.

Az üdvösség ajándékának megfogható jelei a szeretet tettei,amely az irgalmat,tevékeny jószándékot is indíthatja.

Képzeld el azt a helyzetet,amikor egy üdvösséggel megajándékozott személy betéved egy olyan"keresztény"közösségbe,ahol az erőszak,tehát az Ördög uralkodik.Irígy,pletykás,gonosz,rosszindulatú,mások felett ítélkező,másokat kizsákmányoló,veszekedő,stb.közösség.

Az az üdvösséggel-Isten ajándékával-rendelkező"hitetlen",akin látszik Isten szeretete,mit gondol,a keresztényekről olyan közegben?Lehet-e közössége velük?

2016. szept. 19. 20:51
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!