Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Aki jártas a Keresztény...

Aki jártas a Keresztény vallásban mesélne nekem Rafael arkangyalról?

Figyelt kérdés

Azt olvastam,hogy ha Szerdai napon születtem akkor elvileg az én őrangyalom Rafael arkangyal.Ő segít a betegségek leküzdésében és ha eltérek Istentől segít megtalálni a hozzá visszavezető utat.

Szeretnék Istenben hinni.Mármint hiszek benne csak úgy gondolom,hogy az a sok rossz ami velem történik abban benne van az ő keze is.Nem tudom,hogy miért.Lehet pikkel rám vagy az előző életemben voltam olyan rossz ember,hogy ebben az életemben büntet érte.Ezzel nem is lenne gond csak akkor szóljon,hogy azért szenvedek,mert hülye voltam.

2016. aug. 2. 04:30
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Nos az apokrifok kanonikusságának támogatására felhozott elsődleges érv valóban az, hogy a Septuaginta ma ismert legkorábbi, kb. az isz. IV. századból való kézirataiban benne vannak. A palesztinai héber kánonhoz képest 14-15 könyvvel több található ezekben a kéziratokban, ezenkívül nem külön csoportban vannak, hanem be vannak építve a kanonikus könyvek közé.

Ebből többen azt feltételezik, hogy két kánon létezett: egy palesztinai, valamint egy szélesebb körű, az alexandriai (ami a IV. századi Septuaginta-kéziratokban is tükröződik).

Viszont az, hogy a Septuaginta kb. isz. IV. századból való kézirataiban benne vannak az apokrifok, nem jelenti azt, hogy már az i. e. 250 körül keletkezett fordításhoz is hozzákapcsolták volna őket! ERRE NÉZVE SEMMILYEN BIZONYÍTÉK NINCS! Sőt! Az Újszövetség sokszor idézi az Ószövetséget a Septuagintából, de egyetlen apokrif iratot sem idéz! Az ókori egyházatyák között csak egy jelentős személy volt, aki némelyik iratot elfogadta közülük: Augustinus. Az első négy évszázadban egyetlen egyetemes zsinat sem ismerte el az apokrifokat ihletettnek. Ennek egyszerű az oka: az apokrifok nem szólnak hitelesen Istenről, az emberről stb. Ellentmondások, téves tanítások, legendás kiszínezések, alacsony - egyes esetekben elfogadhatatlan - erkölcsiség nyilatkoznak meg bennük. Kirívóan pontatlan történelmi adatot is találhatunk. De talán a legfontosabb, hogy egyáltalán nem árad életátformáló erő belőlük. Az ószövetségi prófétai korszak lezárulása után keletkezett valamennyi, szerzőik nem próféták, nem "Isten szent emberei" voltak.

Az apokrif kifejezés pedig teljesen helytálló! Az "apokripha" görög kifejezés jelentése: elrejtett. Arra utal, hogy ezeket az iratokat nem volt szabad olvasni a zsinagóga, illetve a keresztény gyülekezet istentiszteletein. Ezért is van az, hogy Jeromos, a Vulgata fordítója, hevesen tiltakozott a héber kánonhoz kapcsolásuk ellen, és "apokripha" és "fabulae" (= mesék) névvel illette az apokrif iratokat.

Üdv. Péter

2016. aug. 4. 12:37
 32/33 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy 2 kánon volt, de a keresztények már a kezdeti időktől fogva a Septuagintát vették alapul a saját kánonhoz, ami magába foglalja a deuterokanonikus iratokat, már az 1-2. században is a Septuaginta kánonját tekintették valósnak a keresztény szerzők. Az egyházatyák korában zsidó nyomásra némelyek valóban megrövidítették a Bibliát és a héber kánont kezdték alkalmazni, de ez a hagyomány gyakorlatilag el is tűnt, továbbra is az alexandrai kánon maradt az alap.
2016. aug. 4. 17:17
 33/33 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Az alexandrai kánon csak a Római Katolikus Egyház számára vált alappá mégpedig Jeromos halála után jóval...

Az összes többi keresztény egyház számára a héber kánon az alap, ezt használja a Magyar Bibliatársulat ( [link] ) a nemzetközi Bibliatársulatok, erre épülnek a Bibliafordítások (lásd Biblia Hebraica) - mint alapszövegre.

Üdv. Péter

2016. aug. 4. 17:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!