Isten kiválasztottjai? Kik, mi alapján, mire? Mi volt-van azokkal, akiket nem választott ki Isten?
Mi történik azzal a Suzuki gyár által kiválasztottal,aki az ő gyárjukban,anyagjaikból,fizetésükből Corveteket gyárt saját zsebre?
Mi történik azzal az emberrel,aki saját-igen magas- erkölcsi normáit képtelen betartani,és nyomasztó bűntudatára nincs feldolgozási módszere,ráadásul,ez már legalább 100 generáció óta így van családjában?
Milyen bűntudat feldolgozási módszereket ismerünk a világ kultúráiban?Van-e olyan nép-kulturkör, amelynek nincs módszere a bűntudat feloldására?
Elfogadható kiválastásnak a következő kritérium?
"Isten azokat választja övéinek,akik Őt választották életük urának,s Fiát megváltójuknak."
4. válaszoló!
Olvasd el mégegyszer azt amit írtam,és értsd meg!
A 11.kommentem javítása:
Az 1 Pt 2:9 nem egy etnikumról szól:"Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok,..."
#6:
"Tudtommal a hámávdil a hávdálá,vagyis "elválasztás" nevű szertartás befejező részéhez tartozik.A szombat és a hétköznap elválasztásának imája.
És akkor,hogy ezt tudom(esetleg nem jól tudom)most mi van? "
Mondjuk hiába kérdeztem meg ,mivel simán utána nézhetsz a neten...
Egyébként régebbi kérdéseknél nézz utána ,hogy miért hülyeség ez a "felsőbbrendűség" teória.
"Ne a "szent" szón akadjunk fel.Én leírtam a véleményem,szerintem a kiválasztottság egy emberi egoista marhaság,amivel embercsoportok megkülönböztetik magukat másoktól,csak,hogy megindokolják,ők mennyivel jobbak,ezáltal fölényt érezhetnek.Ez bármely más vallásra,vagy izmusra is vonatkozhat.
Ezzel egyetérthetsz vagy nem,a te dolgod."
Ez rendben ,csak te azt hiszed ,hogy szerinted azok az emberek ,akik "felsőbbrendűnek" érzik magukat valóban annak érzik magukat ,de közbe nem.
A "szent" szó meg igazán lényeges ,mivel egy ember nem tud I-tenien gondolkodni.
Tehát ennyit erről.
15. válaszoló!
Kérdéseim oka, a teljesen téves értelmezése a"kiválasztottság"fogalmának ma,s a múltban.
Meggyőződésem szerint annak okáról,és céljáról van a legnagyobb tévedés.
Ha egy parancsnok kiválaszt 9 katonát,akiket az ellenség hátországába ledobnak,az nem felsőbbrendűségük miatt van.Épp így választott ki Isten embereket,etnikumot,Isten szetetkormányzási elvei terjesztésére.Bár megtiszteltetés,de nem előjog.
Elsősorban viszont felelősség,kötelesség.
Most csak igéket tudok küldeni a témával kapcsolatban. Sajnos boncolgatni jelenleg nincs időm. De próbáld értelmezni ezeket:
„És elküldé szolgáit, hogy meghívják azokat, a kik a menyegzőre hivatalosak valának; de nem akarnak vala eljőni…
Akkor monda az ő szolgáinak: A menyegző ugyan készen van, de a hivatalosok nem valának méltók…
Mert sokan vannak a hivatalosok, de kevesen a választottak.”
„Tudjuk pedig, hogy azoknak, a kik Istent szeretik, minden javokra van, mint a kik az ő végzése szerint hivatalosak.
Mert a kiket eleve ismert, eleve el is rendelte, hogy * azok az ő Fia ábrázatához hasonlatosak legyenek, hogy ő legyen elsőszülött + sok atyafi között.
A kiket pedig eleve elrendelt, azokat el is hívta; és a kiket elhívott, azokat meg is igazította; a kiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.”
„Mert mikor még meg sem születtek, sem semmi jót vagy gonoszt nem cselekedtek, hogy az Istennek kiválasztás szerint való végzése megmaradjon, nem cselekedetekből, * hanem az elhívótól,
Megmondatott néki, hogy: A nagyobbik szolgál a kisebbiknek.
Miképen meg van írva: Jákóbot szerettem, * Ézsaut pedig gyűlöltem.
Mit mondunk tehát: Vajjon nem igazságtalanság-é ez az Istentől? Távol legyen!
Mert Mózesnek ezt mondja: Könyörülök azon, a kin könyörülök, és kegyelmezek annak, a kinek kegyelmezek.
Annakokáért tehát nem azé, a ki akarja, sem nem azé, a ki fut, hanem a könyörülő Istené…
Avagy nincsen-é a fazekasnak hatalma az agyagon, hogy ugyanazon gyuradékból némely edényt tisztességre, némelyt pedig becstelenségre csináljon?
Ha pedig az Isten az ő haragját megmutatni és hatalmát megismertetni kívánván, nagy békességes tűréssel elszenvedte a harag edényeit, melyek veszedelemre készíttettek,
És hogy megismertesse az ő dicsőségének * gazdagságát az irgalom edényein, melyeket eleve elkészített a dicsőségre, mit szólhatsz ellene?
A kikül el is hívott minket nemcsak a zsidók, hanem a pogányok közül is…"
Tamás 321!
Jól értem-e az idézett igék alapján,hogy egyeseket Isten eleve kiválasztott üdvösségre,s másokat kárhozatra.Az egyén pedig semmit sem tehet üdvössége,vagy kárhozata ellen?
"Mondjuk hiába kérdeztem meg ,mivel simán utána nézhetsz a neten..."
Akkor ezt megbeszéltük.
Nem tudok én egy kiválasztottnak megfelelni.
Legjobbakat!
Tamás 321!
Ha fenti értelmezésem helytálló,át kell írnom Jn 3:16-ot ekként:
Mert úgy szeretett egyeseket Isten,hogy az Ő egyszülött Fiát adta értük,hogy a kiválasztottaknak,-mivel kénytelenek voltak kinni-örökéletet adott.
"Akkor ezt megbeszéltük.
Nem tudok én egy kiválasztottnak megfelelni.
Legjobbakat!"
Én meg a baromságaidnak nem tudok és nem is akarok megfelelni. De még mindig itt járunk...milyen kiválasztottak? Az ,hogy lehet ,hogy míg a zsidók nem tartják magukat "felsőbbrendűnek" ,addig a (hogyisírjamszépszóval) tudatlan emberkék a zsidókat "felsőbbrendűnek" tartják? Számomra ez tök logikátlan...
Egyébként meg te is néz utána korábbi kérdéseknél annak ,hogy miért hülyeség ez. Csak most cseszek válaszolni ,mert mint írtam:
1.) Ezerszer volt már ez a kérdés és én (meg mások) ezerszer kifejtettük ,hogy miért is hülyeség ez az egész és ,hogy a
2.) judaizmus sehol sem tanít ilyet.
3.) A kérdező csak egy kisstílű provokátor. Én pedig ilyenekre a drága időmet nem pazarlom ,csak nézd meg a korábbi kérdéseit: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__7.. / http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__7.. Az ,hogy neki annyi ideje van arra ,hogy provokáljon...oké ,váljék egészségére. De nekem annyi nincs ,hogy ilyen hülyeségekkel foglalkozzak amiket amúgy kifejtettem már régebben miért is hülyeség. De ha egyszer értelmes kérdést tenne fel ,lehet tudnék (és lenne akarat erőm) neki válaszolni.
De komolyan nézd meg a régebbi kérdéseket.
Neked is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!