Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az eleve elrendelést illetően,...

Az eleve elrendelést illetően, milyen magyarázatok vannak arra, hogy Isten miért nem választott ki mindenkit az üdvösségre?

Figyelt kérdés
2016. jan. 16. 16:16
 1/6 anonim ***** válasza:
Nekem egyszer azt írták privátban, hogy van egy olyan elmélet, hogy ezek az emberek igazából nem is emberek, akik nem üdvözülnek. Hanem testben megjelent démonok. omg.
2016. jan. 16. 16:20
 2/6 anonim ***** válasza:
Mások pedig azt akarják megmagyarázni, hogy ez nem is desztináció, csak preview.
2016. jan. 16. 16:25
 3/6 KZitus ***** válasza:

Szia

Rengeteg elképzelés van ezzel kapcsolatosan, mint mindenre, amit nem érthetünk, vagy nem tudunk megmagyarázni.

Mimden esetre egyik megállapítás sem bibliai tanítás. Már mint az "eleve elrendelést", és az sem, hogy "Isten miért nem választott ki mindenkit az üdvösségre?"

Ha az általad feltett kérdés állitás lenne, az az igaz, akkor feleslegesen halt meg Krisztus "mindenkiért". Ugye érted?

2016. jan. 16. 16:32
 4/6 anonim ***** válasza:

erre 2 féle választ zoktak leginkább adni

1: nem tudjuk, és nem is tudhatjuk, de majd ha eljön az ideje Isten elmagyarázza, és akkor megértjük majd, és megértjük hogyan egyeztethető össze a szeretetével, adig csak el kell fogadni hogy ő okosabb nálunk

2: Isten előre látta mi fog történni, és ezért volt képes előre eldönteni hogy ki üdvözül és ki nem, tehát igazából olyan mintha a mostani életedet figyelné és az alapján döntene, de mégsem, mert ő látta előre

2016. jan. 16. 16:46
 5/6 anonim válasza:

"Isten miért nem választott ki mindenkit az üdvösségre?"

Bibliában szerintem sehol nincsen leírva, hogy előre el van döntve, hogy ki fog üdvösséget nyerni és ki nem fog :) Persze vannak ilyen irányzatai a kereszténységnek, de ha az alapokat nézed, ott nem találni ilyet szerintem. Ettől függetlenül én azt a magyarázatot kaptam egyszer, hogy azért nem nyer mindenki üdvösséget, mert Isten megadta az embereknek a szabad akaratot. Tehát ha valakit nem érdekli ő, akkor elfogadja a döntését, mert dönthet úgy, hogy hallani sem akar Istenről, de ettől függetlenül lesz következménye. Nyilván, hogyha valaki soha az életében nem hallott Istenről, akkor meg a cselekedetei alapján lehet csak megítélni. Gondolok most itt az afrikai törzsi emberekről például.

2016. jan. 16. 18:25
 6/6 anonim ***** válasza:

A predesztináció - úgy, ahogy van - tévedés. Isten kiválasztott minden embert az üdvösségre, de nem minden ember választotta ki Istent a személyes üdvösségéhez. A "sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak" nem azt jelenti, hogy Isten azokat is hívogatja, akiket nem szándékozik kiválasztani. Arra utal, hogy minden ember el van hívva, de a kiválasztás kérdése nem automatikus. Rodney Brown viccesen úgy mondja, hogy "sokan vannak az elhívottak, de egyesek halasztottak". Ez az értelmezés sokkal közelebb van a valósághoz, mint a másik. Isten azokat választja ki, akik pozitívan reagálnak a hívására. Ezért mondja ezt a Biblia:

"Keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok őt segítségül, amíg közel van.Hagyja el a gonosz az ő útát, és a bűnös férfiú gondolatait, és térjen az Úrhoz, és könyörül rajta, és a mi Istenünkhöz, mert bővelkedik a megbocsátásban." (Ézs 55,6-7

Bár Jákob magvának van adresszálva, de mindenkire vonatkozik a következő, akit Isten hív: "Nem titkon szóltam, a sötétség földének helyén; nem mondtam Jákób magvának: hiába keressetek engem! én, az Úr, igazságot szólok, és megjelentem, amik igazak." (Ézs 45,19)

A predesztináció tana egy olyan Istent mutat be, aki jó előre megbundázta a meccset, és abban leli örömét, ahogy az ítéletre rendelt példányok küzdenek az életükért, ami semmiképpen sem lehet az övék. Ez azonban nem a Biblia Istene, ez sokkal jobban emlékeztet az Isten ellenségére.

Nem az üdvözülendő személyek lettek előre elrendelve, hanem azok a kritériumok, amelyek alapján az egyes embereket kiválasztja Isten. Ha igaz volna a predesztináció tana, akkor Jézus nem mondta volna ezt: "Aki győz, az fehér ruhákba öltözik; és nem törlöm ki annak nevét az élet könyvéből, és vallást teszek annak nevéről az én Atyám előtt és az ő angyalai előtt.

" (Jel 3,5) Ha kitörölhetőek nevek onnan, akkor nincs előre lezsírozva, ergo bele is lehet kerülni.

2016. jan. 17. 12:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!