Kik kezdték el előbb a házról házra való vallásos térítést?
A Jehova Tanúi nevű csoport, vagy az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza azaz a mormonok?
Még azt szeretném kérdezni, ha esetleg nem azonnal a megalakulásoktól kezdve akkor előtte hogyan ment a térítés?
Ha van itt mormon vagy tanú akkor szívesen fogadom a válaszát, meg azokét is akik nem tagok de ismerik őket.
Szervusz.
Jehova Tanúi nem térítenek, hanem Isten királyságának jó hírét hirdetik, s aki szeretne ezen új rendszerben ott élni és túl élni ezt a gonosz emberi káoszt, az elsajátíthatja a Bibliában leírtakat az életében, és csatlakozhat Jehova népéhez.
Ez nem kötelező,
Isten és maga Jézus sem mondta, hogy erőszakkal rángassunk ide mindenkit, de a lehetőséget meg kell adni
(Máté 10:11) 11 Amely városba vagy faluba csak bementek, járjatok utána, ki méltó abban, és maradjatok ott, míg tovább nem mentek.
Az arra méltókat kell megkeresni. Jézus nem mondta, hogy majd aki olyan, az egyénileg "megtér" valahova.
És mindegy hova, csak fogadjon el, mint megváltót a szívébe. stb.
Mert nem mindenkit fogad el Jézus aki elismeri mint messiást, és ennek maga Jézus is hangot adott.
(Máté 7:21–23) 21 Nem mindenki fog bemenni az egek királyságába, aki azt mondja nekem: »Uram, Uram«, hanem az, aki cselekszi égi Atyám akaratát. 22 Sokan mondják majd nekem azon a napon: »Uram, Uram, nemde prófétáltunk a te nevedben, démonokat űztünk ki a te nevedben, és sok hatalmas cselekedetet vittünk véghez a te nevedben?« 23 De én akkor megvallom nekik: Soha nem ismertelek titeket! Távozzatok tőlem, ti, akik törvénytelenséget műveltek!
Tanú, már megint nem értetted a kérdést, kezdek kételkedni abban, hogy értelmileg ép vagy:
Kik kezdték el előbb a házról házra való vallásos térítést? ha esetleg nem azonnal a megalakulásoktól kezdve akkor előtte hogyan ment a térítés?
Tudsz válaszolni? Vagy csak megint a hablatyra futja?
Kedves Barátom
azért írtam először ezt, mert a kérdésed egy fajta állítást tartalmaz, ami nem egyezik a mi feladatainkkal. S bizony az emberekben az marad meg ami tényként állítanak
Ez nem vallásos térítés, hanem prédikáló és tanítvány képző munka, melyre Jézus adott utasítást a követőinek.
Ezt a munkát azért adta, hogy az emberek megismerjék a valódi szándékát Istennek, és tudjanak dönteni önként.
S úgy döntött, hogy választott embereket használ fel erre, akik maguk is hasonló életű emberek, munkával családdal, mint bárki más.
Vallásosnak lenni vagy keresztény életet élni nem ugyan az.
Mivel Jézus is Jehova hű Tanúja volt, és az apostolok is utánozták ebben a mesterüket, nyilván Jehova Tanúi kezdték el előbb, bár akkor még nem így hívták Őket, hanem akkortól amikor a prófécia beteljesedett és felvették a Bibliában leírt megnevezést.
Hogy a Biblia kutatók előtt kiket használt fel Isten a szándékára azt csak sejteni lehet, de konkrétan mint egységes csoport az 1900-as évek elején kezdték meg ezt a munkát,
Mormon egyház:
Joseph Smith elmesélt egy látomást, amelyben Isten megtiltotta neki, hogy bármelyik szektához csatlakozzon, mivel az összes szekta tévhitben volt. Azután 1823-ban, egy őszi napon a tizenhét éves Smith bejelentette a családjának, hogy egy Moróni nevű angyal egy ősi aranylemezekből álló sorozatot mutatott neki. Négy évvel később azt állította, hogy megkapta a lemezeket, valamint a kivételes isteni erőt, hogy lefordítsa őket; ehhez egy „látnoki kő” nevű különleges követ, és egy ezüst varázsszemüveget használt — két sima, háromszögletű gyémántot üvegfoglalatban. Smith figyelmeztetett, hogy ha valaki akkor meglátná a lemezeket, az azonnali halált jelentene számára.
Smith, aki jól tudott olvasni, viszont nem tudott jól írni, több írnoknak diktálta le a táblák „fordítását”. Egy függöny mögött ülve egy olyan történetet mesélt el, amely állítólag egy Mormon nevű zsidó férfitól származik. Smith elmagyarázta, hogy a lemezekre „reformált egyiptomi” írással írták rá a szöveget, amely tömörebb, mint a héber. Mormon és fia, Moróni a leírás szerint a nefita nemzetségnek nevezett nép utolsó megmaradt tagjai között voltak, vagyis a zsidók világos bőrű leszármazottai között, akik állítólag i. e. 600 körül vándoroltak Amerikába, hogy elmeneküljenek Jeruzsálem pusztulása elől.
A beszámoló elmondja, hogy Jézus a halála és feltámadása után megjelent ennek a nemzetségnek Amerikában, és kiválasztott tizenkét nefita apostolt.
Az ugyancsak zsidó eredetű lámániták lázadók és harciasak voltak, s Isten ezért sötét bőrszínnel átkozta meg őket. Mormon beszámolója elsősorban a két nemzet közötti folyamatos csatákat örökítette meg. A nefiták gonoszokká lettek, és a lámániták, akik az amerikai indiánok ősei voltak, végül kiirtották őket.
Smith azt állítja, hogy Mormon fiától, a most szellemszemély Morónitól kapta az aranylemezeken levő feljegyzést, valamint azt a megbízást, amely Krisztus egyházának helyreállításához vezet.
Nos ez volt a kezdet, a Mormon egyház kialakulásának,
Megértem hogy sok emberben pejoratívként él a térítés szó, de úgy vélem továbbra is az a cselekvés amit akár a tanúk, akár mormonok csinálnak eleget tesz a szó jelentésének. Egy iránypont felé irányítás, ez nem erőszakos, ha valakinek a hitemről prédikálok akkor nyilván szeretném ha ő is csatlakozna nem? Ennél fogva próbálom rávezetni arra amit képviselek. Persze ha ez mégsem áll fent akkor én kérek elnézést.
Igaz hogy vallásosnak lenni és keresztény életet élni nem ugyanaz, voltaképpen vannak keresztény ateisták akik a vallásos részével nem foglalkoznak. Csak az erkölcsi, etikai oldalával.
Azt hogy a tanúk kezdték előbb, alá lehet konkrétan támasztani? Hogy házról házra jártak ettől és ettől?
Vagy hogy a mormonok mikortól kezdték?
A mormon egyház kialakulását nem kérdeztem, persze nem baj ha le van írva. De akkor úgy lenen igazságos ha szintén valaki leírná Jehova Tanúi egyházának a kialakulását így mint külső szemlélő.
#8 Egyetértek, nem kell ezt bonyolítani. ezért sem értem hogy az általam említett két csoport mellé miért kell egy harmadikat behozni. :) Csak szimplán maradjunk ennél a két csoportnál.
Most nem bántásból de hasra ütésre én is állíthatnék bármit. Esetleg valami ami alátámasztja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!