Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi abban hisztek,...

Jehova Tanúi abban hisztek, hogy tiétek az egyetlen igaz vallás?

Figyelt kérdés

Mert ha ez így van akkor az a 8 millió emberen kívül nagyon kevés az esély, hogy mások is üdvözüljenek.

Jól gondolom?

2016. jún. 14. 18:32
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
1-es bulizás a csajokkal, dzsuké órával. ;)
2016. jún. 16. 18:01
 22/36 anonim ***** válasza:
0%

"Fejtsd ki bővebben"

Ne hiszem hogy a bőséges kifejtés a helyes.

Hogy valamivel nem értek egyet, az nem különcködés.

Te mindenkivel mindenben egyetértesz?

Ha nem akkor már különc vagy?

2016. jún. 16. 18:16
 23/36 anonim ***** válasza:
100%

"Ne hiszem hogy a bőséges kifejtés a helyes.

Hogy valamivel nem értek egyet, az nem különcködés.

Te mindenkivel mindenben egyetértesz?

Ha nem akkor már különc vagy?"

Amikor ismert fogalmakat próbálsz máshogy magyarázni, lásd az első válaszodban "Jehova Tanúi nem vallás, hanem élet forma,", az nagyon is igényli a bőséges kifejtést. Illetve tökéletesen beleillik a különcködés kategóriába.

Mert a vallás nyilván bizonyos keretek között predesztinál egyfajta életformát az embernek. De ettől a vallás még vallás marad, az életmódváltás pedig ennek csupán egy következménye.

Szóval az ilyen válaszaid tényleges különcködésre utalnak, ez olyan, mintha azt mondanád, 'nehogy már egy kalap alá vegyenek más vallásokkal, hiszen én mindegyiknél egyedibb vagyok'!

2016. jún. 16. 18:26
 24/36 anonim ***** válasza:
100%
És nem bántásból, de amikor már egyszerűen észre sem veszed, hogy a válaszaidban a kérdés megválaszolása helyett csak terelsz és különcködsz, akkor tényleg ideje lenne átértékelned magadban, hogy vajon jó úton jársz?
2016. jún. 16. 18:28
 25/36 anonim ***** válasza:

Nagy a baj kedves 28%-os Tanú. A félreértések elkerülése végett a bőséges és őszinte kifejtés javallott lenne. Téked minősít megint ha ebben nem vagy partner.

Figyelj, leírtam egy botanikus példát az egyik mostani kérdésnél csak neked. Hátha felfogod. Úgy tűnik nem sikerült. De írok mást példát is, hátha.

Teszem azt, én neki állok edényeket és tányérokat tisztítani egy erre a célra használatos szer és eszköz által. Egy erre a célra kialakított helyen. Valaki a folyamat közben megkérdezi ugyan mit csinálok? Mosogatok?

Mire én elkezdenék zavartan ködösíteni, hogy ugyan már, ez nem mosogatás! Más szavakkal próbálnám feleslegesen és zavarosan leírni, esetleg valami új kifejezést kitalálni hogy különbnek érezzem magam csak azért is a másik embertől.

Ha visszakérdezne hogy miért mit csinálok ha nem mosogatok? Én meg válaszolnám hogy edényeket és tányérokat tisztítok egy erre a célra való szerrel egy erre a célra való helyen... *facepalm

Ez különcködés, nem egyet nem értés. Ez a példa vonatkozhat a teológia mint módszertan és a te kapcsolatodra.

Vagy, veszek egy szerkezetet. Ami ruhákat tesz tisztává egy bizonyos eljárással. És akkor más mondaná nekem hogy szép a mosógépem. Mire én elkezdenék ködösen és zavartan más kifejezést használni.

Hiszen én különb vagyok, lehet mindenki más mosógépet használ de én nem! Ez nem mosógép!

Erre megkérdeznék hogy vagy úgy, akkor mit csinál ez amitől nem mosógép? És én válaszolnám hogy kitisztítja a ruhákat egy bizonyos eljárással... *facepalm

Ez is különcködés teljes mértékben. Mint a vallás és a te kapcsolatod.

Holott még a hivatalos Jehova Tanúi oldal is elismeri a vallási felekezet, irányzat mivoltát.

Most ezeket vagy direkt műveled, és akkor megérdemled hogy rossz híred legyen, vagy csak erre futotta az ismereteidből és képességeidből.

Remélhetőleg nem direkt csinálod, de akkor változz szerintem, tanulj szerezz ismereteket több forrásból.

2016. jún. 16. 19:32
 26/36 Tantételbeli ***** válasza:

Kedves kérdező!

Hát már sokféle válasz jött, de a kérdésedre még nem kaptál választ, ha jól látom. Az igazság az, hogy akik komolyan veszik a vallásukat, a hitüket és az Isten-imádatukat, azoknak egész egyszerűen az kell, hogy legyen a meggyőződésük, hogy a vallásuk és imádatuk elfogadható Isten és Jézus szemében, különben nem akarnának ahhoz az adott valláshoz tartozni.

Mi, Jehova Tanúiként is így érzünk, és úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk a bibliai értelemben vett igazságot, amiről Jézus meg az apostolai beszéltek (János 8:32, 2János 1,2) Ezért akarjuk a hitünket megosztani másokkal.

"ha ez így van akkor az a 8 millió emberen kívül nagyon kevés az esély, hogy mások is üdvözüljenek."

Az Úr Jézus pontosan ezért adott parancsot a tanítványképzésre, keresztelésre és tanításra (Máté 28:19,20) Ezért Jehova Tanúiként nagy hangsúlyt fektetünk a prédikálásra, ahogy Mesterünk is.

És nem hiszünk abban, hogy csak a Jehova Tanúi szervezethez csatlakozók nyernek "üdvözülést", vagyis megmentést, mert akkor Istennek nagyon sok embert el kellenen ítélnie, akii az elmúlt évszázadokban éltek. Ám mi hisszük, hogy sok igaz embert élt régen is, és további milliők kaphatnak lehetőséget a megmentásre akkor, amikor majd bekövetkezik a földi feltámadás.

Nem a mi dolgunk meghatározni, hogy ki fog megmenekülni, és ki nem. A döntés - Isten akaratából - Jézus kezében van (János 5:22,27, Csel 17:31)

2016. jún. 17. 21:35
 27/36 anonim ***** válasza:
100%

"Mi, Jehova Tanúiként is így érzünk, és úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk a bibliai értelemben vett igazságot, amiről Jézus meg az apostolai beszéltek (János 8:32, 2János 1,2) Ezért akarjuk a hitünket megosztani másokkal."

És mondjuk annak a lehetősége fel sem merül bennetek, hogy durván félremagyarázzátok a Bibliát? Hogy a hit, amit megosztotok, valójában veszedelmes eretnekség? Hogy az igazságot nem egy 20. századi szektának kellett megtalálnia, mert az eleve el sem veszett?

2016. jún. 19. 14:42
 28/36 Tantételbeli ***** válasza:
0%

Kedves Istvan35!

"És mondjuk annak a lehetősége fel sem merül bennetek, hogy durván félremagyarázzátok a Bibliát?"

Felmerülhetnek kérdések a tanításainkkal kapcsolatban természetesen, ez jogos és érthető. Ám mi már megtettük azt, hogy gondosan összevessük hitnézeteinket a Szentírással, Isten szavával. Nincs szó "félremagyarázásról", legföljebb arról, hogy az általunk képviselt igazság (jó)néhány pontban szemben áll a hagyományos keresztény egyházi tanításokkal - ám a Szentírással nem.

"Hogy a hit, amit megosztotok, valójában veszedelmes eretnekség?"

Az "eretnek(ség)" jelzőt az elmúlt évszázadokban már sokmindenkire és sokmindenre rásütötték - amiről utóbb kiderült, hogy nem volt az.

"Hogy az igazságot nem egy 20. századi szektának kellett megtalálnia"

Nem vagyunk XX. századi szekta. Sem XX. századi, sem szekta. És igen, az igazságot igenis meg lehet találni a Szentírásban. Ebben mi hiszünk, az tény.

"mert az eleve el sem veszett?"

Abszolút értelemben véve persze sohasem veszett el, hiszen az igazság (amit Isten kinyilatkoztatott) mindig is ott volt a Szentírás lapjain. Ám abban az értelemben mégis elveszett, vagy inkább csorbult az igazság, hogy az évszázadok alatt az embereknek átadott ismeret közé sok hamisság is vegyült.

Ez meg lett jövendölve. A 2Tesszalonika 2:3-ban Pál apostol megjövendölte, hogy hitehagyás ('aposztaszia') üti majd fel a fejét a keresztény gyülekezetben és hogy lesznek akik eltérően fognak tanítani (Csel 20:30) Ez a kártékony hatás már az ő idejében elindult, mert ő maga a leveleiben név szerint megemlíti Himéneuszt, Alexandert és Filétuszt (1Tim 1:19,20; 2Tim 2:16–19) Az A Tim 4:1-3-ban is jövendöl olyanokról, akik elszakadnak a hittől és hamis dolgokat fognak tanítani, miként Péter is beszél "hamis tanítókról" (2Péter 2:1-3), János meg olyanokról, akik nem maradtak meg Krisztus tanítása mellett, hanem más tanítást akarnak a gyülekezetbe vinni (2János 9,10)

Az első században már megjelent, és azóta is tartó hitehagyás hosszú évszázadai alatt eme hamis tanítók és követőik által terjesztett hamis tanok miatt az eredeti igazságok közül sok valóban elveszett az emberek számára, akik keresték Istent. Eme igazságokat azonban - melyek mindig is ott voltak Isten szavában - újra meg kellett találni és közkinccsé tenni. Ebben sokan közreműködtek - nem csak és kizárólag Jehova Tanúi, hanem nagyon sokan mások is - ez már történelem.

2016. jún. 22. 21:49
 29/36 anonim ***** válasza:

Kedves Tantételbeli!

Bocsi hogy beleszólok, de amit itt írtál, gyakorlatilag semmi más, csak a kérdés megkerülése.

Pál apostol megjövendölte a hitehagyást, igen. És mi alapján jelented ki, hogy ez nem vonatkozhat épp rátok?

Az nem túl reális érv, hogy összevetettétek az elképzeléseiteket a Bibliával, hiszen ez minden egyes felekezetre igaz, ti mégis a szembeforgalomban haladtok...

2016. jún. 22. 22:12
 30/36 anonim ***** válasza:

Kedves Tantételbeli!

A Jehova Tanúi az én nézőpontomból igenis egy szekta, amit egy szakadár alapított. Messze eltérétetek a Krisztusi tanítástól, ahogy írod is: szembe mentek a kereszténység hagyományos tanításaival. Nem értem, hogy mitől adsz a vezetőiteknek nagyob tekitélyt, mint mondjuk az apostolok közvetlen utódainak, akik bizonyíthatóan megvallották (ennek alátámasztására ott vannak az ókeresztény írók dokumentumai) Jézus Istenségét, a lélek halhatatlanságát, a pokolban való szenvedés tanítását stb... Ezt magyarázd meg kérlek! Te komolyan gondolod, hogy az Őrtorony jobban értelmezi a Bibliát, és jobban ért a kereszténységhez, mint mondjuk Antiochiai Szent Ignác - aki a wikipédia szerint János apostol tanítványa volt, és megvallotta Krisztust Istennek? Vagy mondjuk Tatianosz, akit néhány évtized választott el az utolsó apostoltól? Azt írod, hogy ti már összevetettétek a tanításaitokat a Bibliával, de hát könyörgöm: ezt bármelyik szekta mondhatja magáról, és persze el is mondja mindegyik.

A hitehagyásról:

Hivatkozol Pál és Jézus szavaira, akik valóban hitehagyásokról jövendöltek, de itt nagyot ferdítesz. Ők ugyanis nem a teljes kereszténység hitehagyóvá válásáról beszéltek, hanem hogy a keresztények között lesznek hitehagyások, de Jézus ugyanakkor azt is mondta, hogy Péterre és az apostolokra épített egyházán a pokol kapui sem vesznek majd erőt. Tehát semmiféle teljes hitehagyásról nincs szó, hanem csak hitehagyókról, akik sokakat félre fognak vezetni. Jézus ugyanis az egyházát sziklára építette, nem pedig homokra.

Pál pl. azt mondta távozása után elnyomó farkasok jönnek, vagyis a keresztények közé jönnek, de nem a kereszténység válik hitehagyóvá. És igen, a gnosztikus eretnekség pl. igen veszedelmes tévtan volt az első századokban, sokakat megtévesztett. Ők gyártották a hamis írásokat az apostolok neve alatt. Az egyház azonban felvette velük a harcot és megállapította a kánont, a hiteles apostoli Írások jegyzékét, vagyis az Újszövetséget. Szóval szerinted, akik annyira védelmezték Pál apostol írásait a hamisításoktól és vértanúságig menő bátorságot mutattak az üldözések közepette, ők lennének az elnyomó farkasok? Ők voltak, akik kihamisították a Jehova nevet az Újszövetségből?

Mellesleg a gnosztikusok tiltották a házasságot. Szerintük a test egy gonosz isten teremtménye, amit vagy szélsőséges aszkézisben vagy kicsapongásban kell megvetni. És mit is ír Pál a hitehagyókról? Azt írja:

"Ezek tiltják a házasságot és bizonyos ételek élvezetét, amelyeket az Isten azért teremtett, hogy hálaadással éljenek velük a hívők és az igazság ismerői." (1 Tim 4:3)

Stimmel igaz? Akkor még egyszer: kik is voltak a hitehagyók? 313-ig igen kemény keresztényüldözés folyt. A legegyetlenebb módon kínozták, írtották Őket. Most akkor 200 évig kik voltak a farkasok? Kik voltak a hitehagyók? A mártír római pápák, püspökök, papok, diákonusok? Ők voltak a farkasok? Szent Ignác, Szent Polükarposz, Szent Kelemen, Szent Jusztinosz, Szent Iréneusz és a többiek? Ők voltak a farkasok? S hogy nyomták el az igazságot? Feljelentették az igaz keresztényeket a római hatóságoknál? Elkobozták a Jehova szót tartalmazó kéziratokat?

Szerintem ez nyilvánvalóan hülyeség. Mint mondtam, az apostolok halála után a gnosztikus eretnekség alapjaiban veszélyeztette az Egyházat. Ők kezdtek írásokat hamisítani az apostolok neve alatt, s hirdették, hogy látomásokban meg kinyilatkoztatásokban továbbra is kapcsolatban állnak Krisztussal és az apostolokkal. Nos ők voltak a ragadozó farkasok. Ők és akiket behálóztak ők voltak a hitehagyók. De az Egyház sose szűnt meg, túlélte az üldözést, az eretnekek támadását, mert a pokol kapui sem vehetnek erőt rajta. Szerintetek igenis erőt vett rajta, sőt, teljesen bevette, hiszen szerintetek az egyház teljes egészében hamis tanításokat vall közel 2000 év óta, vagyis hitehagyóvá vált. Ellent mondtok Jézusnak, csak hogy a saját hamis tanításaitokat érvényre juttassátok. Hiszen valóban, nektek az egy létfontosságú kérdés, hogy az Egyházat hitehagyottnak bélyegezzétek, ettől függ ugyanis a létjogosultságotok.

2016. jún. 23. 22:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!