Keresztények, honnan lehet a Szentháromságot sejteni?
Én katolikus voltam, és nagyjából mindent el tudok fogadni, vallom az Eucharisztiát, Krisztus istenemberségét, stb., viszont kételkedni kezdtem a Szentháromságban. A Bibliában ugyan vannak utalások (pl. "Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek." - Mt 28,19-20); viszont nem mondja meg pontosan, hogy Isten hány személy, hogy kell ezt a hármasságot érteni. Olvastam, hogy a Szentháromság tanának kimondása sem egyik pillanatról a másikra történt, nem volt ez evidens, 3 vagy 4 évszázad kellett ahhoz, hogy valaki megfogalmazza azt, amit most tanítanak a Szentháromságról.
Én arra gondoltam, hogy ez nem azt jelenti, hogy Isten 3 személy, hanem háromféle megnyilvánulására utal: 1. teremtő-gondviselő; 2. Istenember (az Emberfia, aki az embert Isten fogadott fiává emelte); 3. Lélek, aki megszentel.
# 30
Végül is akkor nem vallod, hogy csak a saját felekezeted üdvözít. Ennek örülök. És persze annak is, ha tényleg meg tudjátok valósítani, amiről írtál. A tanításaitokban viszont kételkedem:
,,Akkor, ha valaki ezt mondja nektek: Íme, itt a Krisztus, vagy amott: ne higgyétek! Mert hamis krisztusok és hamis próféták állnak majd elő, jeleket és csodákat tesznek, hogy megtévesszék - ha lehet - a választottakat is. Íme, előre megmondtam nektek! Ha tehát azt mondják nektek: Íme, a pusztában van, ne menjetek ki! Íme, a belső szobákban, ne higgyétek! Mert ahogyan a villámlás keletről támad, és ellátszik nyugatig, úgy lesz az Emberfiának az eljövetele is." (Máté 24,23-27)
Az ,hogy Szentháromság a biblia lapjain nincs.Az emberi agy sokféleképpen nyilatkozik az Isten szavárol de sokan nem tudják,hogy ez egy hozzátevés,amitől a Jelenések 22:18-20 ova int.
A félre magyarázás a régi téves droktina megvédésére irányul,ami tovább befagyasztva hagyja a tévtanitást.Mert szégyeli kijavítani,mit mond a nép?
Hogy mit mond Isten a Jelenések.22:18-20 ban,az nemérdekli.
Érdemelné ha hinne Istenben es az Ő szavában,de nemhisz.
Már kértem töbször,hogy idézzék a Bibliából a szentháromságot de válasz nem volt idáig.
Ezek nem bíznak Istenben,mert ha biznánák akkor azt is tudnák,hogy Isten a szavát azét adta,hogy az emberrel tudasson mindent ami fontos.A háromság létezne akkor Isten leiratta volna a bibliában,de mivel nincs nem íratta le.
Igy tovább terjed a tévtanitás rolla de még a pokol tűz,pulgatorium,lélekvándorlás es még hosszu a lista.
Jézus példázata szerint igy került a konkoly abuzába,amit az ellenség vetett abuzába az apostolok halála után.
Én csak a biblia szavait hiszem,és a bibliában ez a szó nincs,hogy szentháromság.
De ha a Bibliából akarok háromságot megmagyarázni akkor tudok .
Pld.János 17:21."Hogy mindnyájan egyek legyenek:amint te énbennem,Atyám,és én te benned,hogy ők is egyek legyenek mi bennünk:hogy elhigyje a világ,hogy te küldtél engem.
Itt is habár nemigaz meglehet magyarázni a háromságot;az Atya,Jézus és az övéi.
Természetesen még sok ilyen háromságot lehet felálitani a bibliában.
A kérdés ha ez a szó nincs a bibliában miért tesz ember egy nemlétező háromságot,ami hozzátevés Isten szavában. Jel.22:18,19.
"Én csak a biblia szavait hiszem,és a bibliában ez a szó nincs,hogy szentháromság."
De az benne van, hogy 3 isteni személy van, akik egyek. Vagyis egy isten van 3 személyben, ez pedig a Szentháromság lényege. Hol téves ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!