Keresztények, mi van a halál után? Teljesen összezavarodtam.
Szia!
Nagyon sokféle álláspontot fogsz majd itt olvasni különböző felekezeteket képviselő emberektől.
Az én meggyőződésem szerint a Biblia azt tanítja, hogy aki meghal, az a pokolba kerül. A "pokol" kifejezés (héber seol, görög hádész) a halottak tartózkodási helyét jelöli a Szentírásban. Innen lesz a feltámadás az idők végén, azoknak akik az igazságot cselekedték az örök életre, akik pedig a gonoszságot cselekedték az ítéletre és a kárhozatra (Mt. 25:31-46).
Üdv. Péter
Fú, hát amit kérdezel arról éveket lehetne beszélgetni, ne várd, hogy bárki hirtelen tud ebben segíteni itt ezen az oldalon. Az az igazság, hogy ha van is túlvilág minden vallás máshogy magyarázza, mert a való életben úgy építették fel ezeket, hogy minél több hívet toborozzanak. A nagyobb vallások ráadásul kategorikusan kijelentik, hogy ha nem hiszel az egy igaz Istenükben és nem tartod be a szabályokat akkor a megfelelő pokolra kerülsz (sok sikert kitalálni melyik vallás az "igaz"). Más vallások újjáéledéssel, reinkarnációval csábítanak ha azokat követed. Ráadásul sok vallásnak rengeteg ága van akik máshogy értelmezik a szent szövegeiket.
Ha úgy érzed, hogy számodra a kereszténység (ne feledd annak is több ága van) áll a legközelebb érdemes beszélned egy pappal. Őket felkészítették a teológiai oktatásuk során, hogy megnyugtató válaszokat adjanak neked ezekkel a dolgokkal kapcsolatban.
Magam sem tudom egész pontosan, mi lesz a halál után. De talán nem is kell pontosan tudni. Néhány bátorító ige:
1 Kor.
A miket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg se gondolt, a miket Isten készített az őt szeretőknek.
2 Pét.
3,13 De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, a melyekben igazság lakozik.
Róm.
8,18 Mert azt tartom, hogy a miket most szenvedünk, nem [2 Kor. 4,17.] hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, mely nékünk megjelentetik.
8,19 Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak [1 Ján. 3,2.] megjelenését.
8,20 Mert a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, nem [1 Móz. 3,17.18.] önként, hanem azért, a ki az alá vetette.
8,21 Azzal a reménységgel, hogy maga a teremtett világ is megszabadul a rothadandóság [Luk. 21,28.] rabságától az Isten fiai dicsőségének szabadságára.
A test feltámadásáról egy eszmefuttatás (nem kell fixre venni)
Miféle vigasztalásod van a testnek feltámadásából?
Szia
Jó irányba "tapogatózol":-)
Azt írod: "Egész életemben biztos voltam abban, hogy van Isten,..." - mire alapozod ezt a bizonyosságod? Miért vagy meggyőződve arról, hogy van Isten?
Ha van Isten, elhiszed, hgy a Bibliát Ő íratta le mintegy 40 emberrel számodra is?
Elhiszed azt, hogy az összes kérdésedre meg tudja adni neked a válaszokat? Hitelesen?
A vágyat, hogy megismerjük Teremtőnket ő ültette bekénk, amikor megalkotta az embert. Ha ő ennek tudatában ven, vajon nem logikus azt feltételezni, hogy ezt a vágyunkat ki is elégíti?
A halál nem volt része az ember életének - a bűn következményeként űldöz minden embert, a fogantatás pillanatától. Gondolod, Isten nem tudja, hogy minket érdekel minden ami a halállal kapcsolatos, beleértve a feltámadást is?
Igaza van Péternek amikor azt írja, sok féle vélemény írnak majd neked a témáról.Talán még inkább összezavarodsz majd:-)
De hidd el, csak az lesz hiteles, amiről te magad győződöl meg MINDENről, Isten Szavából. Mert erről aztán tényleg ahány ember, annyi vélemény - de a hiteles választ a Biblia tartalmazza.
Kedves Kérdező!
Tudod mit mondott Jézus élete utolsó óráiban egy bűnös embernek?-ezt;
(Lk 23:42-43)
" És monda Jézusnak: Uram, emlékezzél meg én rólam, mikor eljősz a te országodban!
És monda néki Jézus: Bizony mondom néked: Ma velem leszel a paradicsomban."
Te ehhez tartsd magad.
Üdv;
Matyi
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki időt szánt rá, hogy válaszoljon a kérdésemre. Igen,azóta olvasgattam, hogy a különböző felekezetek más-más álláspontot képviselnek.
Azért voltam benne biztos, hogy van Isten, mert egyszerűen éreztem, hogy van, nem tudom jobban megfogalmazni. Amúgy nem kimondottan fontos nekem, hogy a földön támadjak fel. Bár nyilván nem az én kívánalmaim döntik el ezt a kérdést, de nekem ami megnyugvást ad, az a tudat, hogy van folytatása ennek a létnek és nagyon örülnék, ha a szeretteimmel ott is együtt lehetnék.
Annak ellenére, hogy sokat olvastam most erről, nem kerültem még közelebb a válaszhoz. Ha esetleg van kedvetek leírni, hogy ti miben hisztek, annak örülnék. :-)
A bűnösök sorsa azert is érdekel, mert laikus szemmel úgy látom az embereket, hogy nem csak jó és csak rossz van, hanem úgymond egy skálán mozgunk, vannak nagyon rossz emberek ( többszörös gyilkos pl.) és nagyon jó emberek, akik szinte mindenben helyesen cselekednek, nem ártanak stb. De van aki pl. követ el rossz dolgokat, de kisebb léptékűeket. A büntetés ettől függetlenül ugyanaz?
Kedves Kérdező!
A válasz erre is felekezetfüggő lesz. Van aki azt mondja majd, hogy tökmindegy mekkora a bűn, mert a bűn zsoldja a halál, és az nem válogat kicsi vagy nagy bűn közt.
Én azt gondolom, hogy a lényeg az alkalmasság kérdése. A tudatlanság idejét elnézi az Isten, ha valaki azonban tudatosan vét, vagyis visszautasítja a Szentlélek jóra való késztetését és a rosszat választja, annak idővel megkeményedik a szíve, és alkalmatlanná válik a jóra.
Az Isten életrendje a szeretet életrendje az önzetlenség, másokért való élet gondolkodásmódja és életformája. Erre nagyon szép példa a gazdag ifjú története: "Amikor útnak indult, odafutott hozzá egy ember, és térdre borulva előtte azt kérdezte tőle: Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Jézus így szólt hozzá: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül.
Tudod a parancsolatokat: "Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, ne károsíts meg senkit, tiszteld apádat és anyádat." Ő pedig ezt mondta neki: Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva.
Jézus rátekintett, megkedvelte őt, és ezt mondta neki: Egy hiányosságod van még: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem! A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: Milyen nehezen mennek be Isten országába a gazdagok!
A tanítványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Gyermekeim, milyen nehéz az Isten országába bejutni! Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni.
Ők pedig még jobban megrökönyödtek, és ezt kérdezgették egymás között: Akkor ki üdvözülhet? Jézus rájuk tekintett, és ezt mondta: Az embereknek lehetetlen, de Istennek nem, mert Istennek minden lehetséges." (Mk. 10:17-27)
Üdv. Péter
Kedves Kérdező, szerintem ha szeretnél többet tudni, elmélyülni Isten megismerésével, ne ezzel a kéréssel kezdd, mert a Biblia nem ad kimerítő és egyértelmű választ. Sok mindenre lehetünk kíváncsiak, pl. Miért lázadt fel Sátán ha Isten JÓ, stb, de ezekre szintén nem kapunk részletes választ.
Ahogy Pál apostol írja:
1 Kor.
13,9 Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás:
13,10 De mikor eljő a teljesség, [Eféz. 4,13. 1 Ján. 3,2.] a rész szerint való eltöröltetik.
13,11 Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.
13,12 Mert most tükör által homályosan [2 Kor. 5,7. 1 Ján. 3,2.] látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem.
Másik kérdéseddel kapcsolatban, ki üdvözülhet?
Idézetek János evangéliumából:
„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.”
„Minden, a mit nékem ád az Atya, én hozzám jő; és azt, a ki hozzám jő, semmiképen ki nem vetem.
Mert azért szállottam le a mennyből, hogy ne a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, a ki elküldött engem.
Az pedig az Atyának akarata, a ki elküldött engem, hogy a mit nékem adott, abból semmit el ne veszítsek, hanem feltámaszszam azt az utolsó napon.”
„Senki sem jöhet én hozzám, hanemha az Atya vonja azt, a ki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.
Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek. Valaki azért az Atyától hallott, és tanult, én hozzám jő.”
„Mert a mint az Atya feltámasztja a halottakat és megeleveníti, úgy a Fiú is a kiket akar, megelevenít.
Mert az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta;
Hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, miként tisztelik az Atyát. A ki nem tiszteli a Fiút, nem tiszteli az Atyát, a ki elküldte őt.”
„Én világosságul jöttem e világra, hogy senki ne maradjon a sötétségben, a ki én bennem hisz.
És ha valaki hallja az én beszédeimet és nem hisz, én nem kárhoztatom azt: mert nem azért jöttem, hogy kárhoztassam a világot, hanem hogy megtartsam a világot.
A ki megvet engem és nem veszi be az én beszédeimet, van annak, a ki őt kárhoztassa: a beszéd, a melyet szólottam, az kárhoztatja azt az utolsó napon.”
Ajánlom, hogy ismerkedj meg az Újszövetséggel, azon belül is János evangéliumával érdemes kezdened.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!