Az ördögöt miért gondolják gonosznak ha csak nézeteltérése van istennel?
20-as!
Mondd melyik igékre gondolsz konkrétan az Ószövetségből és válaszolok neked!
Kedves Dubitus (#20)
Azt mondod, ami a többségnek jó, az a kisebbségnek nem jó. Ez a megközelítés szintén az utilitarizmus része, ezzel igazolja ez az etika önmagát. Az erkölcsileg helyes megközelítés ezzel szemben: az a jó, ami senkinek nem rossz. Ez az elv azonban társadalmi szinten sehol nem érvényesült sem az elmúlt 2 ezer, sem 6 ezer évben. Napjainkban pláne fel sem merül hasonló elképzelés, mivel ez távol áll a progresszívitástól. Természetesen ez az elv megkötné a kezét mindenkinek, ha ezt az elvet követnék a társadalmak, akkor nem lett volna közel sem ilyen mértékű tudományos vagy éppen társadalmi fejlődés, mint amit megtapasztalt az emberiség, különösen az elmúlt 100 évben. Az utilitarizmus össztársadalmi szinten nagyon is kifizetődőnek tűnik. A társadalmi és egyéb "költségei", gondoljunk csak a környezetkárosításra, vagy rákos megbetegedések növekedésére, csak később jelentkeznek, és hiába szembesül vele a társadalom, nehéz nemet mondani a megszerzett életszínvonalra és a kialakult életstílusra.
Ami a Mennyországba kerülést illeti, én nem beszéltem erről. "a pokolba menő út" kifejezés csak mint a közkeletű szólás szerepelt az érvelésemben. Itt a szólás egyértelműen arra vonatkozik, hogy szörnyűségek és tragédiák is történhetnek jószándékból.
Egyébiránt bizonyosan más felekezetnek vagyunk a tagja, mert abban nem hiszek, hogy szabad akaratból üdözül bárki. Legalább is, ha úgy értetted, nincs olyan, hogy "önmegváltás", azaz hogy olyan sok-sok jót cselekdjek, ami automatikusan megváltáshoz vezet. Ilyen nincs. A megváltás kegyelemből jön, és Isten szeretetéből következik. Akár igazságosnak tartod ezt, akár nem, még az is lehet, hogy életed során sokkal több rossz és gonosz dolgot cselekszel, mint jót, de ha végül Istenhez fordulsz, és többé nem fordulsz el tőle, akkor az Isten kegyelméből vezet a megváltáshoz. Ha a szabadakarat szerepét úgy érted, hogy szabad akaratból dönt az ember Isten mellett, vagy éppen az ellenében, úgy abban egyetértünk.
Kedves #20-as válaszoló. Az Ószövetség számos elemével én magam is sokáig vitában álltam, és talán pont ezért túl sokáig nagyon sok időt fektettem az értelmezésébe. Aztán a perlekedéssel én felhagytam, és érdemben az Újszövetséggel kezdtem el foglalkozni. Én ebben megnyugodtam. Az Ószövetségnek nagyon sok hiteles és megtámadhatatlan része van. Ugyanakkor valóban vannak olyan passzusai, amelyek nem egyeztethetőek össze az Újszövetség tanításaival. Az én meglátásom esetében az Ószövetség esetében sokszor már az sem mindegy, hogy az egyes részeket Júdeában, vagy Izráelben jegyezték-e fel, ugyanakkor sietek leszögezni, hogy nincs meg az a tudásom (pl. nyelv), ami alapján én feljogosítva érezném magam arra, hogy kritizáljam vagy kétségbe vonjam az Ószövetség bármely kijelentését. Én a saját példámon keresztül mindenkinek azt tudom mondani, hogy ha megnyugvásra és megbékélésre törekszik Istennel, akkor az Újszövetségben és Jézusban keresse azt. Ha azokon az ószövetségi mondatokon rágódik az ember, amelyek kivágják nála a biztosítékot, akkor biztos, hogy mindig a perlekedő oldalon marad.
Kedves Flogeir!
"Ha azokon az ószövetségi mondatokon rágódik az ember, amelyek kivágják nála a biztosítékot"
Nálam ilyen nincs, nem is volt. A Biblia egy egész, a teljes Evangélium. Meg kell értenünk az írásokat, ha valamiben kivetnivalót találunk, akkor a mi látásunkal van a gond.
A helyes Isten-ismeret csak úgy jöhet létre, ha az Igazságban élünk, járunk. Újjá kell születni víztől és Lélektől(Szent Szellemmtől), csak így érthetjük meg a Szentírást. Nyilván ezzel semmi újat nem mondtam, de ez a kulcsa, hogy megértsük a szellemi dolgokat.
Sanyji
Pl.az aranyborjú imádata utáni mészárlásra gondolok.Istennek ennyire rövid lett volna a memóriája,hogy egy órával előtte még kőbe véste Mózesnek,hogy "Ne ölj!"?
Kedves Kérdező!
Az ördög aki igazából Sátán, ő fel akart szabadítani minket Isten rabsága alól. Pl. A mikor "megkísértette" a kígyó Ádámot és Évát, Sátán csak tudást akart adni nekünk.
Azért gondolják gonosznak mert minden ember aki Isten jónak gondolja az egy agymosott hülye (bocsánat a kifejezésért.) Mert ők nem képesek látni ami a szemük előtt van, hogy Isten csak gyilkolászik.
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!