Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten valóban nem enged...

Isten valóban nem enged senkit erején felül kísérteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok, tisztában vagyok vele, hogy volt már hasonló kérdés el is olvastam a válaszokat, és azt kellett tapasztalnom, hogy csakis félrebeszélések, körülírások, és kitérő válaszokat adtak az emberek a kérdésre, miszerint Isten miért engedi meg, hogy például valaki bántanában, szenvedésében öngyilkosságot kövessen el.

Szóval, ha kérhetem tiszta és egyenes válaszokat adjatok arra, hogy egy megtört, hajléktalanná váló ember, aki nem érezhette a szeretetet régóta, és a társadalom által megvetett emberré, "senkivé" vált, miért érdemli meg, azt hogy olyan gondolatokat, érzéseket kelljen átélnie ami arra sarkalja, hogy a saját halálát kívánja, és elvegye az életét?

Mint írtam is egyenes, nem Istent védő válaszokat kérek, mert azt már olvastam eleget, Isten megvédi majd magát ha megakarja. Üdv.

2016. márc. 24. 12:57
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:

Mondtam, hogy a hívők fel vannak mentve a gondolkodás alól...

ISTEN TERVEZTE EZ EZT AZ EGÉSZ VILÁGOT!

ELŐRE tudta, hogy ilyen lesz!

Az más kérdés, hogy ez semmiben sem csökkenti az ördög, Mengele és Hitler felelősségét - vagy akár a tiédet.

De attól még az isten tervei és akarata szerint működik minden benne ma is.

És igen, sokan kapnak erőn felül kísértést. Most, hogy a sátántól, vagy az istentől, gyakorlatilag mindegy.

A sátánt is az isten tervezte, és ő mondta meg a viselkedését.

2016. márc. 24. 18:04
 12/36 anonim ***** válasza:
11-es, mint bősz ateista, miért teszel ilyen kijelentéseket istenről, ördögről??? ilyen predesztináció szerű kijelentéseket?
2016. márc. 24. 18:22
 13/36 anonim ***** válasza:

Ez egy jó kérdés.

Mennyire van szabad akaratod, ha az isten már mindent eltervezett előre, és a legapróbb részletet is ismeri a jövőből is?

Ebben ugye egyöntetűen minden keresztény egyetért, nincs vita.

Szerintem ettől még elehet szabad akaratod. Nézd meg pl. egy atomerőmű működését, és rögtön rájössz.

2016. márc. 24. 18:27
 14/36 anonim ***** válasza:

"Mennyire van szabad akaratod, ha az isten már mindent eltervezett előre, és a legapróbb részletet is ismeri a jövőből is? Ebben ugye egyöntetűen minden keresztény egyetért, nincs vita. "

Ez nincs így, rosszul tudod. A predesztináció a sötét Kálvin sötét elve volt, de már a visszavonták. Egyáltalán nem fogadják el, még a reformátusok sem.

Egyáltalán nem lenne szabad az ember.

Márpedig szabad. Próbálják egymást akadályozni, ki van téve a természet erőinek - de szbadon gondolkodik és ha teheti, szabadon dönt.

Egy pók determinált, fajspecifikusan szép hálót sző, de nem tudja azt gondolni: inkább készítek méhsejtet, mint a méhek, stb. Nem tudja egy oroszlán azt gondolni: inkább vegetáriánus leszek, mert szegény gazella stb

Én most itt rajzolok - azt, amit akarok. Nyilván vannak kötöttségei, de itt születik, teremtődik a rajz.

Az ember Isten gyermeke, részesül a teremtésből.

Döntései ok-okozati láncolatban meghatározzák egymást.

Járhatok egyik útvonalon, a másikon is - nyilván az események egymástól nem függetlenek. De morális érzékkel eldönthetem, mi a jó a lehetőségekből.

2016. márc. 24. 18:39
 15/36 anonim ***** válasza:

Lukács 6:20-26

Akkor tekintetét tanítványaira emelte és így szólt:

„Boldogok vagytok ti szegények! Tiétek az Isten országa.

Boldogok, akik most éheztek! Majd bővelkedni fogtok.

Boldogok, akik most sírtok! Sírástok nevetésre fordul.

Boldogok vagytok, ha gyűlölnek az emberek, ha kiközösítenek és szidalmaznak titeket, ha rossz hírbe hoznak az Emberfiáért! Örüljetek azon a napon és ujjongjatok: jutalmatok nagy lesz a mennyben. Atyáik éppen így bántak a prófétákkal.

De jaj nektek, gazdagok! Már megkaptátok vigasztokat.

Jaj nektek, akik jóllaktatok! Majd éhezni fogtok.

Jaj nektek, akik most nevettek! Keseregni és sírni fogtok.

Jaj, ha az emberek hízelegnek nektek! Atyáik éppen így tettek a hamis prófétákkal.

2016. márc. 24. 19:50
 16/36 anonim ***** válasza:

#14, nem értetted, amit írtam:

Isten MINDENT tud ELŐRE. Ebben nincs vita.

A szabad akarat más kérdés - abban van vita. Általában azt mondják a keresztények, hogy van, de azért sok a probléma vele.

2016. márc. 24. 19:54
 17/36 anonim ***** válasza:

Szia.

Ismertem egy családot, a kisebbik lány vak volt. Koraszülött volt, és az inkubátorban megvakult. Egy értelmes, okos lány volt, de a család emiatt elfordult Istentől.

2016. márc. 24. 21:21
 18/36 anonim ***** válasza:

Igen, előfordul ilyen is.

Általában, aki elkezd komolyan gondolkodni, az elfordul a vallásoktól. Persze van, aki megretten ettől, vagy kényelmes, vagy lehet más oka is, ha vallásos marad annak ellenére, hogy már nem igazán hisz benne.

2016. márc. 24. 21:26
 19/36 anonim ***** válasza:
35%
Mint hívő írom: apám, miután elitta mindenét, elhagyta a családját és mivel a munkát sem szerette, ezért bizony hajléktalanná vált. Volt lehetőség rengeteg, hogy ne így legyen és két gyermeket is kapott. Halála előtt tömény önsajnálatban volt, hogy ő vajon mivel érdemelte ki ezt? Nem fogadta el, hogy ez mind az ő döntései következménye, nem pedig Isten büntetése, hanem az alkohol, a lustaság és a felelőtlenség gyümölcse. Mivel ismerem az összes segítséget, amit Isten adott neki és ő nem élt egyikkel sem, ezért biztosan tudom, hogy Isten egyáltalán nem okolható az ember döntéséért, sem azok következményeiért.
2016. márc. 25. 05:37
 20/36 A kérdező kommentje:

" Mint hívő írom: apám, miután elitta mindenét, elhagyta a családját és mivel a munkát sem szerette, ezért bizony hajléktalanná vált. Volt lehetőség rengeteg, hogy ne így legyen és két gyermeket is kapott. Halála előtt tömény önsajnálatban volt, hogy ő vajon mivel érdemelte ki ezt? Nem fogadta el, hogy ez mind az ő döntései következménye, nem pedig Isten büntetése, hanem az alkohol, a lustaság és a felelőtlenség gyümölcse. Mivel ismerem az összes segítséget, amit Isten adott neki és ő nem élt egyikkel sem, ezért biztosan tudom, hogy Isten egyáltalán nem okolható az ember döntéséért, sem azok következményeiért."

A hajlamot édesapádnak kiadta? Magától kérte születésekor, hogy ivásra, nehéz cselekvőképességre, és céltalan életvitelt akarjon élni? Az a baj, hogy folyton ki marad ezekből a magyarázatokból, hogy az ember rengeteg vele született adottsággal rendelkezik, amin van aki bármennyire is akar, képtelen változtatni. Hiába írod, hogy ott volt a két gyerek, meg rengeteg lehetősége volt, csak éppen azt felejtetted ki a dologból, hogy egy adott élethelyzet, két embernek teljesen más végkimenetelt hoz, amit te úgy érzel lehetőség, az lehet neki nem volt az, amit úgy érzel te képes vagy megtenni, azt ő lehet azt érezte képtelen, sajnos keresztény emberek vagyok, és semmiféle empátiával írjátok meg ezeket a kommenteket, amik valamiféle igazolásként szeretnének előttetek szolgálni, hogy az általatok elképzelt Isten mennyire remek ha jó dolog történik az emberrel, de ha "saját" hibáiból elkövet vétséget akkor ahhoz már a jóságos Istennek semmi köze. És ismét leírom, nem félrebeszéléseket akartam olvasni, ha nem a kérdésre normális válaszokat, ezeket nem kaptam meg semmiféle formában sem.

2016. márc. 25. 18:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!