Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » (Katolikus) Lelki segély,...

(Katolikus) Lelki segély, lelki gondozás kérése hogyan zajlik, lehet egyáltalán?

Figyelt kérdés
Hosszú ideje vagyok depressziós, kisebb nagyobb holtpontokkal, de egyedül nem tudok belőle kijönni. S ez a mostani holtpont úgy érzem végleg kimeríti erőtartalékaimat.Pszichológusnál voltam - nem jött be. És nem csak azért mert ővele nem passzoltunk össze és ateista (-án gondolkodik), hanem mert nem is tudok úgy megbízni benne, mint ahogy esetleg egy papban. Ezért szeretnék lelki gondozást kérni, csak nem tudom, hogyan kell olyat kérni, hova forduljak, hogyan zajlik. Nagyon nehéz segítséget kérni (lesz-e rám esetleg ideje, nem fog-e kinevetni, tud-e mit kezdeni a problémám kezelésével, ilyesmi kérdések vannak bennem) Elsősorban katolikusok tanácsát kérem, azon belül is olyanokét akik : vagy vettek már igénybe ilyet, vagy tudják/hallottak róla, mi ez, hogyan zajlik, hogyan kell kérni. Ateisták kíméljenek, meg azok, akik pszichológushoz küldenének, mert mint írtam, nem tudnék benne megbízni. Jó dolog a pszicholóia, csak szerintem önmagában erre a problémára kevés. Köszönöm.

2016. márc. 17. 18:40
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Én szívesen megvígasztallak és támogatlak!
2016. márc. 17. 19:05
 2/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de a problémám túl súlyos és összetett, személyes szakember segítségét igényli, nem lehet interneten megbeszélni, s azt is leírtam, miért csak papban tudnék megbízni.
2016. márc. 17. 19:08
 3/14 A kérdező kommentje:
A vigasztaló szavak most kevesek, konkrét kezelésre van szükségem. Szándékom ellenére ez most gorombán fog hangzani, de szépeket, általános okosságokat én is tudok mondani (a pszichológus is ezt csinálta), de az nem megoldás. Nem leértékelni szeretném a segítő szándékodat, de ennél mélyebb dologra lenne szükségem.
2016. márc. 17. 19:12
 4/14 anonim ***** válasza:

Szia! Konkrétan a lelki gondozás a te olvasatodban nem biztos, hogy pont ugyanazt jelentheti, mint amiről én mondani tudok bármit is. Van olyan, hogy lelki vezetés, ami ún. lelki beszélgetésből, adott esetben gyónásból áll, változó rendszerességgel; nyilván az valóban lehetséges opció, hogy egy atya nem mindíg ér rá feltétlenül, egyéb teendői mellett. Mindenesetre ilyen beszélgetések alkalmával van rá esélyed, hogy segítségre lelj.

Viszont azt gondolom, hogy egy átlag plébánián dolgozó ún. egyházmegyés pap -már amennyiben városról beszélünk-, elképzelhető, hogy elég elfoglalt legyen ahhoz (sajnos), hogy a lakhely szerint nem oda tartozó hívekre már Kevésbé tud időt szakítani ilyen értelemben rendszeresen. (de ez sem feltétlenül van így; én ezt tapasztalom). Ezért első körön, amennyiben úgy gondolod, hogy egy papot szeretnél megkérni ilyen lelki beszélgetésre, akkor talán érdemes volna a lakhelyed szerinti plébánoshoz fordulni. Minden plébánián vannak ún. hivatalos órák; akkor Elvileg nagyobb esélyed van rá, hogy utoléred az atyát személyesen, vagy telefonon mondjuk, hogy kérj egy időpontot ilyen személyes beszélgetésre.

Másrészt én esetleg szerzetes közösségeknél is lehet, hogy megpróbálnám ezt, akár női, akár férfi közösségnél. Többen vannak, talán nagyobb az esély, hogy legalábbis elirányítsanak valakihez.

Valamint -nem tudom hallottál-e ilyenről, vannak keresztény pszichiáterek, pszicholoógusok. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy számodra egy ilyen ismerettség legyen a legmegfelelőbb megoldás. Az interneten lehet találni elérhetőségeket.

2016. márc. 17. 19:14
 5/14 anonim ***** válasza:

Tudom és nem haragszom. Csak fáj, hogy neked fáj:(

Elvesztettél valakit? Vagy mi hozta ki belőled a keserű érzést?

2016. márc. 17. 19:16
 6/14 anonim ***** válasza:
2016. márc. 17. 19:17
 7/14 A kérdező kommentje:

Kedves Lucifer!

Köszönöm együttérzésed, de attól, hogy ráöntöm másokra a problémámat, másokat terhelek vele, másokon tölteném, ki attól nem lesz jobb, ezért és fentebb említett okok miatt nem szeretném ide kiönteni a lelkemet.

Előző!

Igen valóban arra a lelki vezetésre gondoltam, amit leírtál. A keresztén pszichológus sem lenne rossz, viszont nehéz elmondani, de a Krisztusi lelkülettel szerintem akkor is jobban rendelkezik egy pap és nagyobb az élettapasztalata, mert szerintem neki még mindig bátrabban mondanak el az emberek többet, mint a pszichológusnak (titoktartás miatt, más amikor csak a szerződés köt hozzá és más, amikor a szentség). Tudom ez most makacsan hangzik, de már jó egy éve gondolkodom segítségkérésen és akárkinek nem merném elmondani. Viszont szerintem papok közül nem sokan vannak, akik igazán járatosak a pszichológiában (tudom tanulnak azt is, de nem olyan mélyen és részletesen). "Kinéztem" valakit, aki tudom, hogy mind elméletben és gyakorlatban is ügyesen alkalmazza a pszichológiát és a lelkipásztorkodást, még súlyos és összetett esetekben is. Nem a városunkban van, viszont nincs is messze. Tudom, hogy foglalkozik (főleg fiatalok)lelki vezetéssel. Viszont a nagy kérdőjel, hogy lenne- rám ideje, elvállalna-e. Olyan nehéz segítséget kérni, amikor tudom, hogy esetleg csak útban lennék, esetleg nem lenne rám ideje, nyűg lennék.

2016. márc. 17. 19:32
 8/14 anonim ***** válasza:

Neked igazából olyan barátra volna szükséged, aki nem un rád, nem használ ki, nem kell neki állandóan megfelelni, hogy veled maradjon. A másik feledre. Akivel még unatkozni és kellemes és akiről tudod, hogy a legsötétebb időkben is melletted van. Aki mellett ha csend is volna sem okozna kínos helyzetet. Olyan emberre, aki szeret és akit te is szeretsz. Akinek szívesen vagy a társaságában és ő is a tiédben. Családra.

Baj hogy így gondolod, hogy rosszat adsz másoknak.

De igazad van benne, hogy a beszéd nem mindig megoldás.

Van egy nagyon szép idézet, amivel csak egyet tudok érteni:

"Tears come from the heart and not from the brain."

illetve:

" If you lose the battle, win the war"

Mondanám, hogy gondolkodj el rajta, de tudom nem segít.

Viszont imádkozni fogok Istenhez, hogy az én életem menjen inkább tönkre a tiéd helyett és minden rosszat én kapjak helyetted. De pedig tőlem azt a sok jót, amit én kapnék. Nem kéred, de nekem erre van szükségem. Lehet, hogy önzés :P

https://www.youtube.com/watch?v=igEjmy2NB-Q

2016. márc. 17. 19:40
 9/14 A kérdező kommentje:
A barát nem pszichológus. Van igaz barátom, de ő nem élt át olyan sebeket, mint én, nem tanult pszichológiát- ergo nem tudja helyretenni a pszichés-lelki problémát. Attól,hogy neked rossz lesz, nekem nem lesz jobb. Az imádságot köszönöm. Az együttérzés segít, de kevés a probléma rendbetételére.
2016. márc. 17. 19:44
 10/14 anonim ***** válasza:
Ne a sebekre koncentrálj akkor, akkor ha nem segítenek.
2016. márc. 17. 19:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!