Ezt a bibliai ellentmondást meg tudnátok magyarázni?
Mózes azt mondta: "Láttam az Istent."
János első levele pedig: "Istent soha senki nem látta."
Most akkor mi van???
"Jehovás rohamot"
Istenem, milyen beszéd ez? szörnyű
Na akkor Mozes kit latott?
Isten kepmasat, az akkor meg preegzisztens Logoszt, a Krisztust.
Jezus ugy magyarazta az Emmausi tanitvanyoknak, hogy rola irt Mozes es a profetak.
Lk 13,34
Jeruzsálem! Jeruzsálem! ki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképen a tyúk az ő kis csirkéit az ő szárnyai alá, és ti nem akarátok!
Ezt Jézus mondta. A JHVH! :)
Minden embernek van neve. Nem lenne hát ésszerű, hogy Istennek is legyen neve? Az emberek közötti barátságokban fontosak a nevek, és hogy használjuk őket. Miért lenne más a helyzet az Istenhez fűződő barátságunkkal?
Isten a Biblia lapjain kijelenti: „Én vagyok Jehova. Ez a nevem” (Ézsaiás 42:8). Bár számos címe is van – köztük a „mindenható Isten”, „legfőbb Úr” és „Teremtő” –, azzal tiszteli meg az imádóit, hogy arra kéri őket, hogy szólítsák a nevén (1Mózes 17:1; Cselekedetek 4:24; 1Péter 4:19).
Isten neve sok bibliafordításban megjelenik a 2Mózes 6:3-ban, mely így szól: „Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak eddig úgy jelentem meg, mint mindenható Isten, de Jehova nevemen nem ismertettem meg magam velük.”
A Jehova név évszázadok óta használatos a magyar nyelvben. Igaz, sok tudós a „Jahve” alak mellett teszi le a voksát, a legszélesebb körben elismert forma mégis a Jehova. A Biblia első felét héberül írták, melyet jobbról balra olvasnak. Ezen a nyelven Isten neve négy mássalhangzó formájában jelenik meg: יהוה. Ezt a négy héber betűt – melyeket a JHVH betűkapcsolattal lehet átírni – tetragramnak szokták nevezni.
Látta már valaki Istent?
Istent a szó szoros értelmében még egyetlen ember sem látta (2Mózes 33:20; János 1:18; 1János 4:12). A Biblia azt írja, hogy „Isten Szellem”, vagyis olyan teste van, mely az emberi szem számára láthatatlan (János 4:24; 1Timóteusz 1:17).
Viszont az angyalok láthatják Istent, hiszen ők is szellemi lények (Máté 18:10). Néhány ember, miután meghal, és szellemi testben feltámad az égben, szintén láthatja Istent (Filippi 3:20, 21; 1János 3:2).
Hogyan „láthatjuk” Istent?
A Biblia a látással gyakran valaminek a megértésére utal (Ézsaiás 6:10; Jeremiás 5:21; János 9:39–41). Ebben az értelemben az ember „a szíve szemével” láthatja Istent, méghozzá azáltal, hogy hisz benne, ismeri őt, és értékeli a tulajdonságait (Efézus 1:18). A Biblia leírja, hogy milyen lépések vezetnek a hit kifejlesztéséhez.
A teremtett világ által megismerhetjük Isten tulajdonságait, például a szeretetét, a nagylelkűségét, a bölcsességét és a hatalmát (Róma 1:20). Miután a hűséges férfi, Jób elgondolkodott Isten teremtésművén, úgy érezte, hogy szinte látja Istent (Jób 42:5).
A Biblia tanulmányozása segít megismernünk Istent. A Szentírás erről biztosít minket: „Ha keresed őt, engedi, hogy megtaláld” (1Krónikák 28:9; Zsoltárok 119:2; János 17:3).
Jézus életéből is sokat tanulhatunk Istenről. Mivel Jézus tökéletesen visszatükrözte az Atyja, Jehova Isten személyiségét, joggal mondhatta: „Aki engem látott, látta az Atyát is” (János 14:9).
Ha Istennek tetszően élünk, láthatjuk majd, hogy mi mindent tesz értünk. Jézus kijelentette: „Boldogok a tiszta szívűek, mivel látni fogják az Istent.” Ahogyan már korábban utaltunk rá, néhányan, akik elnyerik Isten helyeslését, az égben fognak feltámadni, és így ők valóban „látni fogják az Istent” (Máté 5:8; Zsoltárok 11:7).
Mózes, Ábrahám és mások nem szó szerint látták Istent?
Azokban a bibliai beszámolókban, ahol úgy tűnik, hogy az emberek valóban látták Istent, a szövegkörnyezet rámutat, hogy Istent angyalok képviselték, vagy pedig látomásban jelent meg az embereknek.
Angyalok.
Az ókorban Isten angyalokat küldött el, hogy megjelenjenek az embereknek, és az ő nevében szóljanak (Zsoltárok 103:20). Egyszer például egy égő bokorból beszélt Mózeshez. A Bibliából megtudjuk, hogy „Mózes ekkor eltakarta arcát, mert félt az igaz Istenre nézni” (2Mózes 3:4, 6). Mózes nem látta a szó szoros értelmében Istent. Ha elolvassuk a teljes történetet, nyilvánvaló, hogy valójában Jehova angyalát látta (2Mózes 3:2).
Ehhez hasonlóan, amikor a Biblia azt írja, hogy Isten „szemtől szemben beszélt Mózessel”, arra utal, hogy bensőséges beszélgetést folytatattak egymással (2Mózes 4:10, 11; 33:11). Mózes igazából nem látta Isten arcát, hiszen Isten „angyalok közvetítésével” közölte vele a gondolatait (Galácia 3:19; Cselekedetek 7:53). Ennek ellenére Mózes olyan szilárdan hitt Istenben, hogy a Biblia szerint úgy élt, „mintha látná a Láthatatlant” (Héberek 11:27).
Isten Ábrahámmal is angyalok által kommunikált, akárcsak Mózessel. Persze első olvasásra úgy tűnhet, hogy Ábrahám szó szerint látta Istent (1Mózes 18:1, 33). De a szövegkörnyezet rámutat, hogy az Ábrahámot felkereső „három férfi” igazából angyal volt, akiket Isten küldött. Ábrahám felismerte, hogy Istent képviselik, és úgy beszélt hozzájuk, mintha közvetlenül Jehovához szólna (1Mózes 18:2, 3, 22, 32; 19:1).
Látomások.
Isten látomásokban is megjelent embereknek. Például amikor a Biblia arról ír, hogy Mózes és más izraeliták „meglátták Izrael Istenét”, valójában „látomásuk volt az igaz Istenről” (2Mózes 24:9–11). A Biblia arról is ír, hogy némelyik próféta látta Jehovát (Ézsaiás 6:1; Dániel 7:9; Ámós 9:1). A szövegkörnyezetből minden esetben kiderül, hogy látomásban látták Istent, nem pedig szó szerint (Ézsaiás 1:1; Dániel 7:2; Ámós 1:1).
17-es!
A név megkülönböztetésre szolgál. Istent nem kell megkülönböztetni.
"A zsidók Istent a mai napig úgy is hívják: “a Név” (ha Sém). A bibliai héberben ugyanis nincs szó a “személy”-re, ezért használja a “név” szót: pl. “Isten nevét segítségül hívni” = magát Istent segítségül hívni; “Isten nevét magasztalni” = magát Istent magasztalni azért, aki Ő. Ez a számunkra furcsa szóhasználat átment az Újszövetségbe is, pl. Apostolok Cselekedetei 1:15 “százhúsz név sokasága” = százhúsz főnyi sokaság, vagy Apostolok Cselekedetei 4:12 “nem is adatott az embereknek az ég alatt más név” = nem adatott senki más."
Érted már, vagy ez nem passzol az őrtornyodhoz, ezért a szemellenzőt felveszed, és még mindig a hazugságnak kecsegteted a füleidet?
Ott nem az van, hogy Jehova, hanem az, hogy JHVH, mely a létezőre utal, ahogy Mózesnek be is mutatkozott. Vagyok, aki vagyok, és még csak véletlenül sem a félrefordított azzá válok, amivé válni akarok, mert ez hamis tanítás. De ez héber nyelvtudás nélkül is kiderül a szövegkörnyezetből. A héber nyelvben nem a szó alakja határozta meg a nevet, hanem a jelentése. Azzal, hogy egy szóalakot kajtattok, még nem Isten nevét mormogjátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!