Meg tudnád magyarázni ez a falkavezérséggel kapcsolatos ellentmondást?
Hazaérkezéskor azért ugrál a kutya, mert örül neked. Annak nincs köze ahhoz, hogy ki a vezér. :) Szerintem...
De amúgy ez az elvárás azért vicces (mármint h a gazdi mindig higgadt meg nyugodt legyen), mert ha 24 órában higgadt lennél, nem volnál ember. A lényeg, hogy ne fajuljon el a dolog (ne legyen agresszív és öntörvényű a kutya). Én is szoktam örülni a kutyámnak mondjuk ha reggel felkelek. Ettől még én irányítok. :)
Azért nem szabad megsimogatni, mert akkor megdicséred azért, mert "őrjöng".
Olyankor fond keresztbe a karod, fordíts neki hátat és ne nézz rá. Hamar leszokik majd az ugrálásról ha ez jelenleg gond.
Valóban, az hogy ugrál a kutya semmi köze a vezérséghez, az csak arról szól hogy örül neked és mellesleg nincs róla leszoktatva.
Mikor hazamész akkor ültesd le és akkor simogasd meg a úgy marad, ha újrakezdi akkor addig ne nyúlj hozzá amíg újra nyugton nem ül.
Nem kell ebből a falkavezérségből csodát csinálni, egyszerűen csak legyen tekintélyed a kutya előtt, és tudd irányítani.
Amit az utolsó válaszoló írt, eszembe jutott valami:
Na igen, mindenki azt hiszi, hogy olyan hatalmas dolog a falkavezérség. Nekem az a kedvencem, hogy valaki kérdez valamit mert szeretne jobb gazdi lenni és csak annyit kap, hogy: nem vagy eléggé falkavezér... -.- De azt már senki nem írja le, hogy mégis mit csináljon, hogy ez változzon.
A lényeg, hogy hallgasson rád a kutya és ne csak fizikailag nézzen fel rád. :D
Teljesen mindegy, milyen a kutya viselkedése, a lényegi pont itt a gazda magatartása. Ha megfigyeled a kutyákat, az alacsonyabb pozícióban lévő megy oda a magasabb pozícióban lévőhöz, ő az aktív, míg a másik többnyire csak méltóságteljesen hagyja, hogy üdvözöljék, vagy még azt sem.
Ami itt a kutya izgatottságára vonatkozik az az, hogy ha a gazdi ezt nem szeretné, akkor a fentiek szerint kell cselekednie. Akiknél minden rendben van és bármikor le tudja állítani a kutyát, ott tetszés szerint meg is lehet engedni a kutyának, hogy időnként a gazdi fejére ugráljon. Én mindig örülök az enyémnek ha hazajövök, mégis le lehet csitítani egy szóval is.
falka : hazaér a falkavezér ,és egyenesen megy a párja mellé, lefekszik és figyelmen kívül hagyja a : és itt jön a többi kutya! a feléje induló ugráló, pofáját alulról megnyalni akaró,hasukat mutató követő kutyákra ügyet sem vet, de ha csak egy is ráugrana, hozzáérne, azt azonnal és keményen megbüntetné, hiszen ő a vezér,és a vezér engedélye nélkül a többi kutya semmit sem tehet!ha másként viselkedne, a 2 dik vagy a 3 dik a rangsorban szinte azonnal nekirontana és árvenné tőle a szerepét.
családban ez másként jelentkezik . pl: hazaérsz, a kutyád odarohan,rád ugrál,eléd áll,dörgölődzik,rálép a lábadra,sőt esetleg belekap a nadrágodba is . na ez egyértelmű jelzés = ő a főnök,nem te !
vagy : hazaérsz,nyugodt vagy !!!! a kutyád megy ,tenné az előbb leirtakat, de te rá sem nézel,hozzá sem érsz,kikerülöd,stb közömbösen viselkedsz ,és idővel a kutya megérti .
amit el kellene érni : hazaérsz , a kutyád örül de nem ér hozzád, ugrál,de nem rád csak úgy örömében , a levegőbe, esetleg ugat egyet-kettőt,de a legjobb ,ha egyszerűen megáll tőled pár méterre,örülve,és várva az engedélyt! amit te adsz ki !akár 10 perccel a hazaérkezés után!!
mivel te,a vezér nyugodt vagy és kiegyensúlyozott ! a kutyád is azzá válik! nincs itt ellentmondás, csak még nem érted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!