Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az adventista egyház egész...

Az adventista egyház egész pontosan mire alapozzák azt, hogy Ellen White próféta volt?

Figyelt kérdés
Olvastam egy pár könyvét, de ebből nekem inkább az jön le, hogy egy tisztességes, mélyen hívő ember volt. Azt elhiszem, hogy Isten kezében lehetett egy eszköz az embereknek a Jézushoz való vezetésében, de talán túlzásnak tartom a próféta jelzőt.
2016. jan. 3. 14:58
1 2 3 4
 31/36 A kérdező kommentje:

Még valami a kései siratónak:

"Sok időd lehet, mert igen részletesen írsz olyan dolgokról, amelyeket nem kérdeztem tőled."

Akkor ki is hozta fel a szombatot!? Én? lol!

"Persze erre a kérdésre se kötelező válaszolni, ahogyan arra se voltál képes semmilyen ötlettel előállni, hogy van-e olyan egyház, vagy közösség, amely szerinted jobb, mint az adventisták"

Hagyjuk már, ezt a tipikus szektás hozzáállást. Az Őrtorony követők is ezt szajkózzák. Csak a szekták hozzáállása, hogy szinte mániákusan keresik azt az "elit" közösséget, amely jobb a többinél. Kérdésre a válasz, mindenesetre az apostoli jogfolytonosságú egyházak azok, amik jobbak, mint ezek a szekták.

2016. jan. 6. 17:25
 32/36 Kései Sirató ***** válasza:
Ha-ha :) igen vicces gyerek vagy :)
2016. jan. 7. 09:15
 33/36 anonim ***** válasza:

Maga a kérdés helytelen nyelvtanilag.

Helyesen: mire alapozza (és nem mire alapozzák)

Nagyon megkeseredett, cinikus alak lehetsz, mintha a szívedhez nem jutott volna el a Biblia üzenete.

Azért még van remény..

2016. jan. 7. 09:18
 34/36 anonim ***** válasza:
65%

Sziasztok!

Sajnos egyre inkább az érzelmek veszik át a szerepet ebben a topicban, és ez egyáltalán nem helyes.

Én azt gondolom, hogy korrekt az a hozzáállás miszerint E.G. White egy tisztességes, mélyen hívő ember volt, és Isten kezében lehetett egy eszköz az embereknek a Jézushoz való vezetésében. Ha E.G. White olvasná ezeket a sorokat, minden bizonnyal örülne annak, hogy valaki így látja őt.

A prófétaság egy olyan fogalom amit mindenki másképp ért. Az adventista egyház hitvallása szerint "a prófétaság a Szentlélek egyik ajándéka. Ez az ajándék a maradék egyház ismertetőjele, ami E. G. White szolgálatában nyilvánult meg. Mivel Isten hírnöke, írásai az igazság állandó, irányadó forrásai, amelyek az egyházat vigasztalják, vezetik, tanítják és eligazítják. Nyilvánvalóvá teszik, hogy a Biblia az a zsinórmérték, amellyel minden tanítást és tapasztalatot meg kell vizsgálni."

Ha neked megfelel akkor egyezzünk ki a "hírnök" szóban. A hitvallásunk nyilvánvalóvá teszi "a Biblia az a zsinórmérték, amellyel minden tanítást és tapasztalatot meg kell vizsgálni." Vagyis E.G. White írásai nem egyenértékűek, egyenrangúak a Szentírásban található írásokkal.

Remélem ez a kompromisszum számodra elfogadható.

Üdv. Péter

2016. jan. 7. 10:11
 35/36 A kérdező kommentje:

@Kései Sirató és Egyedem Begyedem

Igen, vicces gyerek vagyok, és ez így van jól. Ti ezzel szemben tipikus, rosszindulatú vallásos emberek vagytok, akik nem tűritek a másként gondolkodást, és a kritikát. Hát persze, ha már nem lehet szólni azért, mert rámutatok az adventisták hamis tanításaira, akkor tereljük a témát a helyesírásai hibákra. Elírtam, na és? Megkeseredett, cinikus + a Biblia üzenete? Ez aztán az érdekes párosítás. Feltételezem, hogy élőben nem ilyen nagy az arcod azzal, aki nem ért egyet veled, ám ott visszafogod magad, igaz? Nem vagyok megkeseredett. Én ugyanis ha elmegyek egy vasárnapi katolikus misére, akkor nyugodt szívvel megyek el, de elmondható ez egy adventistára, aki szerint a vasárnap lesz a fenevad bélyege? Ez az igazi megkeseredés, hogy állandóan mutogattok más vallásos emberekre, és jobbnak gondoljátok magatokat. Ilyen értelemben majdnem olyanok vagytok, mint a Jehova Tanúi.

-------------

Péter: Fent leírtam, hogy mit gondolok White-ról. Azt gondolom, nem lehet engem azzal vádolni, hogy rossz színben mutattam volna fel. Ám úgy látszik, hogy túlbuzgó adventista barátaidnak ez nem volt elég.

Én a prófétaságot olyan értelemben értem, amikor egy ember úgy van kapcsolatban Istennel, és a Mennyel, mint a klasszikus próféták: Mózes, Jeremiás, Izajás, Ezekiel stb... Tehát beszél hozzájuk az Isten, esetleg egy angyala, látomást ad neki. Állítólag White-nak is voltak ilyen élményei, de én ezt kétségbe vonom, szerintem a látomásai nem voltak valódiak, és nem beszélt sem Istennel, sem az angyalokkal.

Ettől függetlenül értem az adventista álláspontot, de elfogadni nem tudom. És szerintem ezzel itt le is zárhatjuk.

2016. jan. 7. 19:44
 36/36 A kérdező kommentje:

Még valami, csak hogy tisztázzunk mindent: a magyarázatod a saját nézőpontodból érthető, de innen nem elfogadható. Én nem hiszem, hogy az adventista egyház lenne a maradék egyház, nem hiszek abban, hogy valamiféle kiválasztott nép lenne. Hogy a Biblia - melyik is, de mindegy - lenne a zsinórmérték, számomra duplán vitatható, egyrészt a keresztény hitnek nem a Biblia a zsinórmértéke - lásd a niceai-konstantinápolyi hitvallást - bár ha adventista szempontból nézzük a dolgokat, akkor ebbe nem szólok bele, hiszen a ti ügyetek, hogy mit tesztek meg zsinórmértéknek, és mit nem. Azonban abban már nem vagyok biztos, hogy a Biblia és E.G. White írásai nem egyenrangúak az adventista egyházban. Bár hangsúlyozzák, hogy a Biblia - pontosabban a protestáns kánon - az első, de abban nem vagyok biztos, hogy a gyakorlatban is így van. White írásaira ők nagyon sokat adnak, egyes írásait isteni tekintéllyel ruházzák fel, és ez a jelenség túlmutat a Sola Scriptura elven, bár azzal pl én magam sem értek egyet.

Mindenesetre, nem értek egyet az adventista tanításokkal, nem hiszem, hogy White próféta lenne, hogy ti lennétek a maradék egyház, és a fent szóba került szombatünnepléssel kapcsolatban sem, de a választ köszönöm.

2016. jan. 7. 22:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!