Mit tanít a korán a vallásszabadságról, a toleranciáról, és emberségről?
Köszi. Nincs több kérdés. Bár érdekelne a másik oldal véleménye is a témával kapcsolatban.
Ha vannak amiket nem veszünk szószerint, azt a gyengébbeknek jelezni kellene, nem? Vagy egyszerűen csak kitörölni. Esetleg a gondolkodáshoz szükséges a kognitív disszonancia?
Hallottam olyat is, hogy egy mesének olyannak kell lenni, amiben a gonosz mindig megbűnhődik. Na de azért a gonoszról sokan mást gondolunk.
Miért nem lehet teljesen átreformálni vagy kiirtani az ilyen vallásokat? (akár iszlám,keresztény,zsidó stb..?)
Nem az a lényeg, hogy mit tanít a szentkönyv, hanem hogy mit tanítanak a papok. Ez legtöbbször szöges ellentétben áll a szentkönyv tanításaival. Csak hogy a kedvenc példámat hozzam fel a kereszténységből, az ószövetség azt írja, Isten megkeményítette a fáraó szívét, ezért nem engedte el Mózest békésen. És a kedves Biblia magyarázók megmagyarázzák, hogy az "Isten megkeményítette a fáraó szívét" azt jelenti, hogy "Isten nem keményítette meg a fáraó szívét". Ilyen szintű szabadságot ad a szentkönyv "értelmezés". Vagy máshogy kifejezve: azt mondanak amit akarnak és aztán a szentkönyvre mutogatnak. Egyik vallásnak sincs semmi köze az alap könyvéhez. Az iszlámnak sincs, a kereszténységnek sincs, a judaizmusnak sincs. Sokkal inkább a hagyományok és a kultúra a meghatározó. Ez nem is meglepő, hiszen ismert, hogy az ember szereti úgy értelmezni a Bibliát, hogy az egyetértsen vele. De ez nem csak egyénekre vonatkozik, hanem csoportokra is.
Na, most hogy mindez megvan: azért ilyenek a muszlimok, mert egy hozzánk képest elmaradott kultúrából származnak. Olyanok, mint a keresztények voltak 800 éve. Semmi köze semminek a szentkönyvekben levő különbségekhez, mert nem az a meghatározó, hanem a magyarázat, amit a hagyományok és a kultúra határoz meg. Vagyis először toleráns és felvilágosult muszlimok kellenek, és amint ez megvan, magától jön a toleráns és felvilágosult iszlám. Ennek a problémának a nehézségét szerintem mindenki egyedül is belátja.
# 6
Te még életedben nem hallottál egyetlen papot sem, hogy a Szentírást magyarázza.
"Kedvenc példám" Ja, persze...
Azt nem értem, hogy a hozzád hasonló trolloknak eszébe sem jut, hogy aki járatos egy témában, az rögtön leveszi azt, hogy ki az aki nem.
"Te még életedben nem hallottál egyetlen papot sem, hogy a Szentírást magyarázza. "
De, legalább kétszer. Legalábbis kettőre emlékszem.
És ennek mi köze van ahhoz, amit írtam? Nem a szentírás magyarázatban szerzett hatalmas tapasztalataimról van szó, sőt az éppenséggel teljesen irreleváns, hanem arról, hogy a kultúra határozza meg, hogy a vallások mit tanítanak és nem fordítva. Ennek viszonylag kevés köze van ahhoz, hogy nem nagyon izgatnak a papok.
""Kedvenc példám" Ja, persze..."
A példám teljesen megáll, mivel
1) tényleg ezt írja a Biblia
2) tényleg van, aki a tökéletes ellentétének magyarázza ezt a részt
3) ez tényleg példája annak, hogy a vallások szentkönyvei és a magyarázatuk nagy mértékben eltérnek, amire példaként hoztam.
Emellett csak annyit állítottam, hogy a kedvencem, amit én tudok eldönteni. Vagyis mind a két szó tökéletesen jellemzi a hozott példámat. Problem?
Nyilván a papok nem ilyesmikkel foglalkoznak, amikor a híveiknek tartanak kiselőadást, ha ez volt a problémád. De nem is ezt mondtam.
"Azt nem értem, hogy a hozzád hasonló trolloknak eszébe sem jut, hogy aki járatos egy témában, az rögtön leveszi azt, hogy ki az aki nem."
Azt nem értem, hogy ha nem érted miről beszélek, akkor miért teszel úgy, mintha értenéd? Eszedbe sem jut, hogy ÉN értem hogy miről beszélek, így nekem egészen biztosan rögtön fel fog tűnni, hogy ha más nem érti? A hozzászólásom a kultúra és a vallás viszonyáról szólt. Ebben a témában érdekel a kritika. Abban, hogy nem értek egy olyan dologhoz, amihez soha nem mondtam hogy értek és nem is érdekel, na abban a témában nem igazán. Esetleg ha informatív.
Ja, és ha már én próbáltam érdemben hozzájárulni a kérdéshez, míg te teljesen irreleváns hülyeséggel cseszegetsz, ki is itt a troll?
Én a szíves kijelentést egy példán bemutatva szeretném szemléltetni, hogyan értem:
Pl.
- Mitől keményedett meg a testvéred szíve?
- a volt feleségétől.
- ???
- Elvetette a közös gyereküket.
Tehát nem Isten mondta, hogyan legyen neki kemény. Hanem Isten ténye/léte/viselkedése begerjesztette.
Vagy ha nem is, a lényeg az hogy mi lesz azzal aki vakembert követ.
De mindegy! Csak szóba jött. Nem logikus, hogy mások gonosz mozgatásán élvezkedjen...
@6: ez egész egyszerüen nem igaz. Egyrészt az iszlám kijelenti magáról hogy az élet MINDEN területén irányt mutat, másrészt rendkívül erõsen ellenáll mindenféle reformnak, sõt egyenesen tiltja. De a legnagyobb baj mégiscsak az, hogy míg Jézus alakja hippiszerü, Mohamed egy 7. századi hadúr volt, így nagyon nehéz elválasztani tõle az erõszakot.
@kérdezõ: A muzulmánok leginkább (de nem kizárólag) két okból nem úgy cselekednek mint az ISIS:
1) Csak nominális muzulmánok (mint ahogy sokan csak pár csepp víztõl keresztények), esetleg ateisták.
2) Megtévesztésbõl.
Amúgy teljesen egyetértek Veled, legfõbb ideje lenne, hogy Ábrahám istene visszavonuljon oda, ahova az istenek meghalni járnak: a mitológiába. Azonban sajnos nagyon nehéz meggyõzni a nemlétezésérõl azokat, akiket csecsemõkoruktól megtévesztettek ezzel. (Sajnos a mai napig van olyan aki a Korán alapján laposnak gondolja a Földet... az ilyet hogy gyõzöd meg bármirõl?)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!