Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért jellemző az európai...

Miért jellemző az európai "nagy keresztény" országokra és az USA-ra ez a "Jézus szeret téged, de én nem, szóval pusztulj" hozzáállás?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, amire szokták alkalmazni a mondást: "No hate like Christian love". Ami arra fordulna, hogy "nincs olyan gyűlölet, mint a keresztény szeretet".

Tudom, hogy ez nem mindenhol igaz. Például a spanyol és portugál keresztényekre nem igazán jellemző ez, más helyeken pedig politikát folytatnak a keresztények nevében, pl. Magyarország, USA.

febr. 16. 12:28
 1/7 anonim ***** válasza:
74%

Azért, mert a keresztények nem egy homogén tömeg és különböző felekezetek és szekták léteznek, amiknek más-más nézeteik vannak.

A katolikusok pl. elfogadják a tudományt, nem szó szerint értelmezik a Bibliát, így lehet fogékonyabbak a haladóbb eszmékre.

A spanyolok és portugálók tudtommal többségben katolikusok.

Amerikában pl. nem a katolikusok vannak többségben, hanem más felekezetek, akik teljesen máshogy értelmezik már a Bibliát, sokan még a teremtésben is hisznek. Szóval fel lehet rá építeni egy teljesen másfajta politikát, mint a katolikusra (hiszen ott amúgy is a pápa számít főleg, akiről tudjuk, hogy inkább progresszívabb).

febr. 16. 12:41
 2/7 anonim ***** válasza:
28%
Inkább az a kérdés, MIÓTA. Kb 15 éve, vagy legalábbis nekem akkor tűnt fel. Korábban dolgoztam keresztény amerikai alapítványnak Mo-on, abszolút segítőkész, globális gondolkodásuk volt.
febr. 16. 13:31
 3/7 anonim válasza:
Leginkább azért, mert divat lett saját felfogás szerint értelmezni a Bibliát, aminek sajnos sokszor az az eredménye, hogy pont az ellentétjét teszik annak, mint ami meg van írva.
febr. 16. 13:39
 4/7 Jégszív ***** válasza:
0%

Szerintem pedig a keresztény vallások két rákfenéje miatt!

- Egyik az ostoba FANATIZMUS,

- a másik a KÉPMUTATÁS!

(Remélem feltűnt: a vallás nagy szövetségesét a BŰNT szóba se hoztam...)

febr. 16. 14:22
 5/7 anonim ***** válasza:
Pont ez az, hogy a "nagy keresztény" országok már jó ideje szekulárisak. Vagyis az Egyháznak már semmi beleszólása abba, hogy mit miért tesznek, nem a vallás szabja meg a politikájukat, a hadászatot, stb.
febr. 16. 15:20
 6/7 anonim ***** válasza:
Valljuk be ami a Bibliában le van írva (még ha pl szerintem nem is igaz) az egy nagyon szép dolog. Mindenki szeret mindenkit, senki nem bánt senkit stb... Bár már azért a Bibliába is belecsúsztak olyan dologok mint hogy aki nem szűz házasság előtt azt meg kell kövezni, meg hogy meg lehet erőszakolni egy nőt, csak utána el kell venni feleségül. DE az ember az alapvetően szép ígéretek betartására nem alkalmas, ezért ment félre a kommunizmus eszméje is. Mivel az ember nem képes a rosszindulat félre tételére ezért lettek vallási háborúk, Istenségek nevében történő gyilkolások. A legtöbb egyház képmutató, nem azt cselekszik amit mondanak, és csak arra használják a hitet hogy embereket azzal manipuláljanak kordában tartsanak. Most is ez történik. Meg a másik a Biblia sajátos értelmezése. Nincs egy általános mód rá hogy ez így, és ezt így kell értelmezni mert ugye sosem úgy ahogy le van írva, mert az megmutatná a Biblia hibáit. Mindenki úgy forgatja, csűri-csavarja alakítja ahogy csak akarja, és minidíg azt mondja mi épp a kontextusba bele illik
febr. 16. 15:34
 7/7 anonim ***** válasza:
46%

Két dolog.

1. Egyrészt, ami pl. Magyarországon zajlik, az könnyedén magyarázható. A keresztény értékrendben nem hívő korrupt, kapzsi emberek eljátsszák, hogy keresztények, annak érdekében, hogy manipulálják a tömeget. Ennyi az egész.

2. Az, hogyan a kérdés alatti leírásban fogalmaztál, az egy két élű penge. “No hate like Christian love". Ami arra fordulna, hogy "nincs olyan gyűlölet, mint a keresztény szeretet".

Hát a liberális/progresszív tolerancia is ilyen. Aligha különb erkölcsi szemszögből egy arrogáns, magát liberális értelmiséginek valló nagyvárosi sznob, mint a magát kereszténynek valló jobboldali populista.

febr. 16. 16:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!