Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az adventista egyház egész...

Az adventista egyház egész pontosan mire alapozzák azt, hogy Ellen White próféta volt?

Figyelt kérdés
Olvastam egy pár könyvét, de ebből nekem inkább az jön le, hogy egy tisztességes, mélyen hívő ember volt. Azt elhiszem, hogy Isten kezében lehetett egy eszköz az embereknek a Jézushoz való vezetésében, de talán túlzásnak tartom a próféta jelzőt.
2016. jan. 3. 14:58
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:

@Kései Sirató

Az utolsó napok eseményei című könyv a birtokomban van, semmi ilyesmi nincs benne!

White ha jól emlékszem (most nincs kedvem elővenni a könyvet) mindössze arról beszél, hogy a nagyvárosok össze fognak omlani (milyen meglepő...). Ezek teljesen általános dolgok, amiket ki lehet következtetni. A világtörténelem során nem egy nemzetet igáztak le, miért olyan meglepő, hogy a sorban New York is sorra került? Ilyet jóslatot még maguk a jósok is tudnak mondani.

Még valami: Ha White valóban 9/11-ről akart volna beszélni, akkor a következő kulcsszavaknak kellene a szövegben szerepelni: "Word Trade Center", "Oszama Bin Laden", "George Bush", "2001 Szept. 11". Ellenben semmi konkrétumról nincs szó, így azokat a kijelentéseket bármire rá lehet húzni.

2016. jan. 4. 14:59
 22/36 Kései Sirató ***** válasza:
44%
Majd rájössz, ha Chicago kerül sorra, ugyanis az fog következni.
2016. jan. 5. 14:10
 23/36 Kései Sirató ***** válasza:
44%

Leírom neked, hogy miért vagyok benne biztos, hogy az adventisták követik a Biblia és Isten szavát: ez a szombat.

Engem ez győz meg. Nem találok a Bibliában sehol olyan kijelentést, hogy vasárnap az Úr napja. Jézus példáját követik, aki szombaton nem teremtett semmit, hanem pihent. Engem ez győz meg, ezért vagyok benne biztos, hogy nem szekta, és nem emberi találmány. Ami White írásait illeti, megmutattam egy New York-ban élő barátomnak, aki ugyanúgy hiszi, ahogyan én, hogy White látomásban látta a leomló toronyházakat. Több, mint 100 éve íródott, mi tehát, ha nem prófécia? Egyébként ismered a Bibliát? A próféciákat mennyire ismered?

2016. jan. 5. 14:16
 24/36 A kérdező kommentje:

@Kései Sirató

White nem mondott semmi konkrétumot. Ahhoz nem kell nagy tehetség, hogy valaki kikövetkeztesse, hogy előbb-utóbb valamelyik városban katasztrófa fog történni. Már az ókori történelemben is ezt láthattuk, hogy egyik nép leigázta a másikat. White tehát egy teljesen homályos, és egyben általános dolgot írt. Ahhoz, hogy komolyan vegyem ezt a jóslatot, >>konkrétumokat<< kellett volna írni, hogy >>pontosan<< mi fog történni. White azonban nem említi sem a dátumot, sem az eseménnyel kapcsolatos embereket, de még azt sem mondja meg pontosan, hogy milyen épületről van szó.

Vagyis kb olyan ez a jóslat, mintha egy csajnak azt mondaná egy jós, hogy férjhez fog valamikor menni, de nem említi sem a pasas nevét, sem a dátumot, de még az esküvő helyszínt és a körülményeket sem. Aztán ha valamikor megtörténik a házasság, akkor ha hiszékeny, azt gondolja, hogy "hűha, beteljesedett a jóslat..." Hát nagy dolog mondjuk egy kb 20 éves nőnek olyat jósolni, hogy férjhez fog menni. Igen, valószínű megfog történni, mert a nők férjhez szoktak menni, - ahogy a férfiak meg szoktak nősülni - pont. Ez csupán egy kikövetkeztetés, semmi egyéb. Ugyanez a kritika érvényes a Chicago-val kapcsolatos "jóslatra" is...

Tehát erről ennyit.

Az adventistáknak a Bibliához való viszonyát elég jól ismerem, hidd el. Ez alapján azt tudom mondani, hogy a hozzáállásuk már súrolja a szekta határát. Túl hosszú lenne ezt elmondani, maradjunk annyiban, hogy az adventista bibliaszemlélet tipikus ha jól gondolom, tipikus 19-20. századi hozzáállás tükröz, és köszönőviszonyban sincs az ókori keresztény egyház bibliahasználatával, ahol az apostolok tanítványai, és utódai szolgáltak.

Úgy látom, hogy az adventistáknál újra és újra előjön a szombat, mint amivel megpróbálják magukat hitelesíteni. Nagy kár, hogy nincs már meg az az adventista kritikai oldal, ahol többek közt rátértek erre a kérdésre is. Ott világosan ki lett mutatva az adventista egyház hamis tanításai a szombattal kapcsolatban, mert - bármilyen nehéz is elhinni, a szombat nem a keresztényeknek, hanem a zsidó népnek adatott. Éppen ezért nem is csoda, hogy az adventista érvek a szombatra vonatkozóan nagyrészt az Ószövetségből származnak (Milyen meglepő...). De ha már szombat, szeretném a figyelmedbe ajánlani ezt:

[link]

Olvasd át figyelmesen.

A próféciaértelmezéssel az adventisták viszonylag korrekten járnak el, mert figyelembe veszik a régi magyarázókat is, ám úgy gondolom, hogy önkényesen válogatnak még a régi magyarázatok közt is, és csak arra fókuszálnak, ami összhangban van a tanításaikkal. A modern bibliatudomány eredményeit meg nem fogadják el.

Még valami: Engem nem zavar, ha te elfogadod E.G.White-ot prófétának, és szombatot ünnepelsz... Pusztán feltettem egy kérdést, de nagyrészt választ kaptam rá. Gyakorold a vallásodat nyugodtan, engem aztán nem érdekel. :-)

2016. jan. 6. 02:01
 25/36 A kérdező kommentje:
Még valami: A New York-i barátod meg olyan naiv, mint amilyen te vagy...
2016. jan. 6. 02:02
 26/36 Kései Sirató ***** válasza:
44%

Csak a zsidó népet teremtette Isten szerinted? A szombat pihenőnappá minősítése a teremtéskor történt, amikor Isten nem teremtett semmit.

Újszövetség: amikor Jézus meghalt, szombaton pihent a parancsolat szerint.

Voltam már másik 6 egyházban, mindenhol ellentmondásokkal találkoztam, itt nem látok ellentmondásokat, azért járok ide. Te hova jársz? Ha tudsz jobbat, az érdekel. Vagy titkolod a vallásod? Vagy éppen keresed az igazit?

2016. jan. 6. 09:52
 27/36 A kérdező kommentje:

@Kései Sirató

Néhány megjegyzés és egy összefoglalás a kommentedhez.

- Hogy Isten mit teremtett, és mit nem, annak semmi köze nincs a szombatünnepléshez. Ugyanis a Bibliában elég markánsan meg van jelölve, hogy kinek kell szombatot ünnepelni:

"Megtartsák azért az Izráel fiai a szombatot, megszentelvén a szombatot nemzetségről nemzetségre, örök szövetségül." (2Móz 32,16).

-Újra és újra felmerülő adventista érv, hogy Isten a szombatot a teremtéskor alapította. Ezzel azonban két probléma van:

A: A modern bibliatudomány világosan kimutatta, hogy a teremtés szövegét nem szó szerint kell értelmezni. Ha érdekel, akkor olvasd el: Rózsa Huba: Őstörténet című könyvét.

B: Ha mégis szó szerint értelmezed, adódik a kérdés: olvasol te olyat a Genezisben, hogy Isten a szombat alapításakor rögtön megparancsolta annak megünneplését is? Egyáltalán van valamilyen bizonyíték a szövegben arra, hogy Ádám és Éva szombatot ünnepelt!?

- Újabb adventista érv Jézus Krisztus példája. Itt azonban meg azt nem veszitek figyelembe, hogy bár Jézus Krisztus követendő példa a keresztényeknek, de nem mindenben. Maga Jézus még a mózesi törvény alatt született, ami a keresztényekre nem érvényes. Kérdésem a következő: Azért, mert Jézus szombaton a sírban nyugodott, (hiszen halott volt), hol parancsolja meg a Biblia, hogy ennek mintájára a keresztényeknek is nyugodni kell? Egyáltalán az Újszövetségben van valamilyen parancsolat arra, hogy a keresztényeknek kötelező szombatot ünnepelni?

Még valami: Elolvastad te egyáltalán a fentebbi linket? Mert a (Jel 1,10) megértéséhez óriási segítség, hogy a korai kereszténység szemszögéből hogy kell értelmezni. Az adventista "érvek" ellenére - amiről a blog írója is mutat példát, meg vannak adventista "érvek" máshol is - bizony világos, ott nem a szombatot, hanem bizony a vasárnapot kell érteni.

Összefoglalás:

Maradjunk annyiban, te megmaradsz a te hited mellett, és kész. Nekem nem áll szándékomban az adventisták hitét megváltoztatni, felőlem abban hisznek, amiben akarnak. De érdemes lenne tudomásul venni, hogy vannak más magyarázatok is, amelyekkel bizony lehet cáfolni az adventista érveket. Így a Szentírás értelmezésetek korántsem áll olyan biztos alapokon, mint gondoljátok.

2016. jan. 6. 13:01
 28/36 Kései Sirató ***** válasza:
44%
Látom, egyetlen kérdésemre se tudtál, vagy mertél válaszolni. Így névtelenül is szégyelled, hogy miben hiszel, csak azt szajkózod újra és újra, hogy miben nem? Sok időd lehet, mert igen részletesen írsz olyan dolgokról, amelyeket nem kérdeztem tőled. Te másképp látod a teremtést, mint én. Hitkérdésekben nincs értelme a vitának, szerinted mást jelent, szerintem pedig azt , amit leírtam. Ha leírod 25-ször ugyanazt, azzal nem fogsz meggyőzni. Apropó, miről is akarsz meggyőzni. Nem érvelsz semmi mellett, legfeljebb valami ellen. Ezzel a negatív hozzáállással nem sok eredményt érsz el. Egyáltalán Istenben hiszel? Persze erre a kérdésre se kötelező válaszolni, ahogyan arra se voltál képes semmilyen ötlettel előállni, hogy van-e olyan egyház, vagy közösség, amely szerinted jobb, mint az adventisták. Kívánok neked több vidámságot, pozitív beállítottságot, hogy tudd, mit szeretsz és mit akarsz, ne csak azt, hogy mit nem és legfőképpen Isten áldását!
2016. jan. 6. 16:24
 29/36 anonim ***** válasza:
44%
Te aztán tudsz kötekedni, kérdező, csak éppen helyesen írni nem tudsz. Valamiért nagyon kiábrándultál az adventistákból, nekem az jön le, hogy ismered őket. Korábban oda tartoztál? Vagy most is és ki akarsz lépni?
2016. jan. 6. 16:32
 30/36 A kérdező kommentje:

@Kései Sirató

Nem szégyenlek semmit, de a kérdésemnek semmi köze nincs nincs ahhoz, hogy én miben hiszek/nem hiszek, teljesen lényegtelen. Ismerem valamennyire az adventista teológiát, de azt el nem tudom képzelni, hogy az adventisták mi alapján tartják prófétának White-ot. (De még ha csak maguk lennének ezzel a hittel, és nem terjesztenék az ő írásait, mint egzakt igazságot, akkor másokat nem is érintene.)

@Egyedem Begyedem

Honan vesed a h nem took hejsesen irni ? (Te talán tudsz?) :D

Viccet félretéve: Egyszerűen feltettem egy kérdést ezzel a szektával kapcsolatban, és pont.

Ismerem, őket na és? Nagyjából a hit gyülekezete szekta és a jehova tanúi szekta tanításait is ismerem, akikkel szintén nem értek egyet, - róluk is tudnék írni egy kritikai cikket - és akkor most olyan nagy dolog történt? Egy olyan ember, aki foglalkozott a keresztény teológiával ismeri a különböző felekezetek álláspontját legalább nagyjából.

2016. jan. 6. 17:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!