Mégis honnan veszik a katolikusok azt, hogy van tisztítótűz?
meg fogsz lepődni, (én is meglepődtem) de mégiscsak a bibliából :D
bár sokan a többi felekezet szerint ez erős belemagyarázás
itt jól kifejtik:
ők ezt tényleg így gondolják, és tényleg ezzel támasztják elá, mikor kidolgozták a tanítást is ezzel érveltek, szeintem is túlságosan messzemenő következtetést vontak le, de a kérdésed az volt ,honnan veszik, hát innen
amikor dogmatizálták az aktuális pápa úgy vélte ez egy erkölcsi fellensülést jelent majd, egy erős féket, csúnya, hogy később ezzel visszaélve alkották meg a búcsúcédulákat
A eredeti elképzelés szerint a lélek halál utáni megtisztulásának a helyszíne a pokol, ahol a bűnei mértékének arányában szenved a lélek. Az élők közbenjárhatnak a szenvedéseik enyhítéséért. Ha megtisztult a lélek, akkor átkerülhet a mennybe. Ez az elképzelés a Bibliából van levezetve.
A későbbiekben, a 13. században jelent meg a katolikus egyházban az a nézet, hogy a megtisztulás nem a pokolban történik, hanem egy harmadik helyen, a purgatóriumban.
Ez az elképzelés nem is annyira a teológiai érvek, hanem leginkább Dante Isteni színjátékának népszerűsége miatt terjedt el a katolikus egyházban. Aztán később több zsinat is megerősítette a purgatóriumról való tanítást.
Az ortodox egyház nem fogadja el a purgatóriumról szóló tanítást, de változatlanul vallja, hogy a pokolban tisztuló lelkekért lehet, sőt, felebaráti kötelesség imádkozni.
A katolikus egyházból kivált protestáns felekezetek pedig ugyancsak elvetették a purgatóriumról szóló tanítást, de ezzel együtt azt is, hogy a halottak lelkéért érdemes imádkozni. Sőt, ellenkezőleg, a legtöbb protestáns felekezet ezt egyenesen bűnnek tartja.
# 6
"ahol a Bibliát és egyben Isten szent szavait megmásítják, megrövidítik"
Hehehe... Pont hogy a protestánsok rövidítették meg a Bibliát a deuterokanonikus könyvekkel :D
"# 6
"ahol a Bibliát és egyben Isten szent szavait megmásítják, megrövidítik"
Hehehe... Pont hogy a protestánsok rövidítették meg a Bibliát a deuterokanonikus könyvekkel :D
Remek, nem vagyok protestáns sem, én egyedül Istent szolgálom, és nem az emberek tanait.
# 9
"Remek, nem vagyok protestáns sem, én egyedül Istent szolgálom, és nem az emberek tanait."
Egyre viccesebbeket mondasz :D :D :D
Attól még protestáns vagy, hogy egyik felekezethez sem tartozol. Felekezeten kívül nem is lehetsz más, csak protestáns.
Az alapfogalmakkal sem vagy tisztában, de azért írod a válaszokat.
A kérdezőt becsapod, magadat meg lejáratod. Miért jó ez neked?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!