Katolikusok ti minden bűnt meggyóntok a papnak?
Amíg gyóntam sem gyóntam ilyesmit soha.
Pedig hetente jártam templomba, hittanra (nem hisztisen nyomásra).
És kb. 8 éves koromtól "bűnt" követek el.
A magán dolgok meg senkire nem tartoznak. De nem is volt olyan titkos ügyem.
Igen. Vannak olyan dolgok, amikről az ember nehezen beszél - nekem is volt olyan, de az nem szexuális -, de "muszáj" meggyónni. Nem a papnak gyónunk, hanem Istennek, a pap közvetítő, összeköttető szerepben van, Krisztus nevében oldoz fel minket (megteheti, lásd: kulcsok átadása).
A gyónást egy orvoslátogatáshoz lehetne hasonlítani. A bűn a betegség, a pap az orvos, a gyóntatószék a rendelő, a gyónó a beteg. Egy orvos akkor tud meggyógyítani, ha elmondod neki a tüneteidet. Ha valamit eltitkolsz, akkor nem lesz elég hatékony a gyógyítás, akár félre is kezelhetnek, így belehalhatsz a betegségbe. Gyónáskor is be kell vallani a bűneinket - egyrészt azért, hogy szembe tudjunk nézni velük (ez a legnehezebb, elismerni, hogy valami olyat tettem, amit mindennél jobban szégyenlek), másrészt, hogy a pap segíthessen a tanácsaival, harmadrészt pedig, hogy a gyónás érvényes legyen.
Vannak olyan bűnök, amiket nem vagyunk kötelesek meggyónni - ezeket bocsánatos bűnnek hívják, egyes lelki tükrökben külön vannak jelölve, melyek bocsánatosak és melyek halálosak (pl. a Hozsanna elején). De jól tesszük, ha a bocsánatosakat is meggyónjuk.
Persze, ezeket is. Ha már bűnt követek el, akkor vállalom. Sunyi dolog elhallgatni valamit.
A bocsánatos bűnöknél nem kell egyből rohanni a gyóntatószékbe, de azokat is megemlítem, mikor gyónok.
Igy az emberek között beszèlgetve a tènymegállapitásra jutottam,hogy egyrèsze meggyonja.Azonban a paráznaság sokaknak gondot okoz,mert családok bomlanak fel.
Inkább ha baja származna belőle nem gyonja meg.
-Egy eset nemtudom igaz-e nagyapám mesèlte,egy szomszèd faluban 1940-ben egy ember a mezőn kapával levágta a másikat es titokba maradt. Jött a lelkiismeret furdalás,elmenet a paphoz mise előtt meggyontaes amikor haza ment es leült a a vasárnapi ebèd mellè jött a rendőrsèg es bilincsbe elvittèk.
Ebben az esetben a tito nem maradt titok.
Ugy,hogy aki sikkaszt vagy lop tizmilliot az nemfogja magát elárulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!