Evolúciótagadók! Ezt elmagyaráznátok nekem? (Nem provokálok, én is keresztyén vagyok. )
1. Ádám és Éva gyerekei Káin és Ábel, de végül csak Káín maradt életben. Hogy szaporodott tovább az emberiség? Vérfertőzéssel?
2. Noé bárkájába hogy fért be valamennyi nem vízi állatfaj, és a vízben hogy fértek meg egy vízben a sós és édesvízi halak?
3. Mituán csak Noé és családja élte túl az özönvizet, ezután is vérfertőzéssel szaporodott tovább az emberiség?
4. Amikor a tudósok megállapítják hogy egy fosszília 6000 évnél jóval idősebb, akkor szerintetek tévednek?
"Akkoriban tuti nem génmanipulált e betűs dolgokat ettek, és nem cigiztek, energiaitallal sem rombolták a májukat, szmog veszély sem volt , szuperharci vírus sem, terrorista sem gyilkolt ott..."
Tehát mert akkoriban nem ettek génmanipulált ételeket engedélyezve volt a vérfertőséz, jól értem? :) Ilyen érvekkel nem lehet vitatkozni :)
"Tehát mert akkoriban nem ettek génmanipulált ételeket engedélyezve volt a vérfertőséz, jól értem?"
Ugye tudod, hogy vérfertőzés épp azért fertőzés, mert a genom teli van hibákkal, és ha közeli rokonok, akikben épp ugyanazok a hibák örökítődnek tovább, szaporodnak, igen komoly valószínűséggel csak halmozódnak ezek a hibák az utódokban és degenerált gyermekhez vezetnek a beltenyészetekben.
Tökéletes emberek esetén, nyilván tökéletes génkészlettel egyszerűen értelmezhetetlen a vérfertőzés fogalma. Legfeljebb etikai negatívumként vetődhet fel, de azért ha több ezer éves történetek értelmezésénél képtelen vagy elvonatkoztatni a 21. századi értékrendszertől, örökké tévúton jársz majd ebben a témában.
Ráadásul az eredendő bűn, mint olyan, egyből értelmezhetetlenné válik, hogyha más emberek is éltek Ádámék idejében, és nem mind az ő leszármazottaik vagyunk.
Viszont megfordítanám a korábbi kérdésed ha megengeded. Tudsz mutatni egyetlen utalást is a Bibliában arra, hogy Isten teremtett volna bármilyen embert is Ádámon és Éván kívül?
"Tökéletes emberek esetén, nyilván tökéletes génkészlettel egyszerűen értelmezhetetlen a vérfertőzés fogalma. Legfeljebb etikai negatívumként vetődhet fel,"
Nem csak etikai negatívumként vetődhet fel. Honnan tudod hogy akkoriban az emberek génkészlete milyen volt, és a testvérházasság milyen hibákat eredményezhetett volna? Amiket irsz csak feltételezés de annak is hibás. Akkor Noé után is férfertőzéssel sokasodtak az emberek? És szerinted mióta tilos?
"Ráadásul az eredendő bűn, mint olyan, egyből értelmezhetetlenné válik, hogyha más emberek is éltek Ádámék idejében, és nem mind az ő leszármazottaik vagyunk."
Eredendő bün fogalmát nem mindenki fogadja el.
"Viszont megfordítanám a korábbi kérdésed ha megengeded. Tudsz mutatni egyetlen utalást is a Bibliában arra, hogy Isten teremtett volna bármilyen embert is Ádámon és Éván kívül?"
Bibliábann lehet hogy nincs de a Koránban benne van.
"Honnan tudod hogy akkoriban az emberek génkészlete milyen volt, és a testvérházasság milyen hibákat eredményezhetett volna?"
Feltételezed talán hogy Isten hibásan teremtette az embert?
"És szerinted mióta tilos?"
Tilos nyilvánvalóan onnantól lesz valami amint törvénybe foglalják, ez pedig Mózes idejében történt meg.
"Bibliábann lehet hogy nincs de a Koránban benne van."
Be kell valljam, a Koránt viszont nem ismerem, de ezek szerint azért igen lényegi különbségek vannak benne a Bibliához képest.
Kedves tizennyolcadik, inkább olvass:
"Felele Ábrahám: Bizony azt gondoltam: nincsen istenfélelem e helyen, és megölnek engem az én feleségemért. De valósággal húgom is, az én atyámnak leánya ő, csakhogy nem az én anyámnak leánya; és így lőn feleségemmé." (1Móz 20,11-12)
Arról se feledkezz meg, hogy Izsáknak Rebeka lett a felesége, aki Nákhornak, Ábrahám testvérének volt az unokája. Aztán később Rebeka testvérének, Lábánnak a lányai lettek Jákob feleségei. Ne téveszd össze a saját erkölcsi elvárásaidat a több ezer évvel korábbi világgal, amikor még nem adatott törvény az embereknek, ami korlátozta volna rokonházasságot.
"Feltételezed talán hogy Isten hibásan teremtette az embert?"
Nem, de akkor miért feltételezed hogy Mózes idejében már hibás volt a génkészlet ami addig hibátlan volt? Semmiféle logika nincs ebben sem utalás erre a Bibliában.
A Koránban szerepel a teremtés, amiben nem egy pár hanem párokról van szó. Tehát lehet hogy Ádám volt az első ember de ezt követően több emberpárt is teremtett Isten. További bizonyíték hogy egy másik versben arról van szó hogy Ádám kiválasztásra kerül, de választani csak több közül lehet. Mint tudjuk ő volt az első próféta. És azt is tudjuk hogy a vérfertőzés tilos így kizárható az hogy Ádám és Éva gyerekei egymás között párosodtak volna.
Másik nagy tévedés hogy Isten Évát Ádám bordájából teremtette volna. Ez még durvább lenne mint a vérfertőzés mert ez azt jelentené hogy Éva Ádám nőnemű klónja. Gondoljuk bele, valakit klónoznak és ezzel a nőnemű klónnal szaporodna tovább. Belegondolni is borzasztó. Koránból egyértelműen kiderül hogy Isten Évát is ugyanúgy teremtette ahogy Ádámot, és valószínűleg a többi emberpárt is.
"Ne téveszd össze a saját erkölcsi elvárásaidat a több ezer évvel korábbi világgal, amikor még nem adatott törvény az embereknek, ami korlátozta volna rokonházasságot."
Ez nem az én erkölcsi elvárásom. Te a keresztény felfogást irtad le ami nem tud megfelelő választ adni a kérdező által feltett kérdésekre vagy csak nagyon erőltetett, feltételezéseken alapuló, logikátlan válaszokat amik ráadásul még ijesztőek is. Ezzel szemben az iszlám álláspont logikus és alá lehet támasztani Koránnal.
Ugyanez a helyzet az özönvizzel. Ha a keresztény magyarázatot nézzük az még nagyon sok kérdést felvet, amire nincs elfogadható válasz. Nem csak arról van szó hogy fért be minden állat és növényfaj a hajóba, hanem utána hogy terjedtek el rövid idő alatt, hová lett az a rengeteg víz, stb. És megint felvetődik hogy ha csak Noé családja maradt, hogyan sokasodtak tovább.
Korán sem említi hogy mekkora területet érintett az árvíz de több dologból miatt is az a valószínű hogy csak egy bizonyos területet öntött el. Például Noé próféta volt, és Isten minden prófétát egy adott néphez küldött, kivéve az utolsó prófétát. Ha Noé csak a saját népét figyelmeztette és világméretű árvíz volt az igazságtalanság lett volna azokkal az emberekkel aki távoli vidékeken, más kontinenseken éltek mert hozzájuk nem juthatott el. Isten pedig nem igazságtalan. Továbbá voltak más esetek is ahol Isten csak az adott népet büntette mert nem hallgattak a küldöttre nem az egész világot.
Kérdező én elhiszem hogy nem provokációnak szántad ezeket a kérdéseket de sokaknak ez a céljuk, újra és újra felteszik ugyanezeket a kérdéseket és bizony ha a keresztény magyarázatokat nézzük nem kapunk elfogadható válaszokat és azt gondolják most kifogtak a vallásos embereken. Ezzel szemben az iszlám álláspont értelmes válaszokat ad a Korán alapján. Remélem tudtam segíteni.
"Nem, de akkor miért feltételezed hogy Mózes idejében már hibás volt a génkészlet ami addig hibátlan volt?"
Nem addig volt hibátlan, és ott egyszercsak rossz lett, hanem akkor lett végül törvénybe foglalva. De az elég gyanús lehet, ha megnézed, a Biblia szerint Ádám 930 évig élt, Séth 912-ig, és így tovább szépen lassan kiveszett az emberből a teremtett tökéletesség az eredendő bűnbe esés, és minden további bűnös élet folyományaképp.
"Másik nagy tévedés hogy Isten Évát Ádám bordájából teremtette volna."
Ezt sem értem miért olyan nagy tévedés. Később írod hogy ez nem a te erkölcsi elvárásod, de valójában mégis, hiszen te mindenáron a saját értékítéleted alapján próbálod ráerőltetni a vérfertőzés fogalmát a sztori minden részletére, kizárólag ebből a szempontból vizsgálva azt.
De ha azt nézed, miért is teremtette az Úr az asszonyt, Évát, társként Ádám mellé, örök társként egy életen át, az hogy Ádám oldalbordájából teremtett, épp annak kifejezése, hogy az Isten nem magányra alkotta az embert. Hogy egy férfi és nő kapcsolata szent kötelék, amikor egy párként lesz tökéletes két ember, mint egy test és egy lélek.
1Móz 2:24: "Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté."
Azt írod a Korán milyen logikus válaszokat ad, de tudod minden vallással ez a helyzet. Ha valaki hisz, akkor megtalálja a logikát hite tárgyában.
Én például, ahogy korábban is említettem, a teremtés könyvének eseményeit inkább jelképes történeteknek semmint történelemnek tekintem. De ettől függetlenül is megtalálom a logikát a történetekben.
Lehet hogy te nagyon másképp gondolkodsz, sőt, biztosan, ha a Korán leírása alapján akarod értelmezni a Bibliát, és igazad van abban, hogy teljesen logikus az is amit te írsz. De igazán csak akkor, ha feltételezzük hogy a Korán az igaz, és tényleg éltek más emberek is Ádámék idejében. Ha ettől elvonatkoztatunk, és abból indulunk ki amit a Biblia állít, vagyis hogy mindannyian Ádám leszármazottai vagyunk, úgy máris a te leírásod tűnik logikátlannak a többszöri teremtéssel.
Nem tudom így érted-e mire próbálok kilyukadni.
A lényeg, semmi nincs amit csak egy oldalról lehetne vizsgálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!