Kedves Katolikusok! Válaszolnátok néhány kérdésemre?
Van néhány dolog, amit nem értek a Ti hitetekben. Pl. miért imádkoztok Szűz Máriához és Szentekhez? Miért avattok egyes embereket szentté? Utóbbit azért kérdezem, mert a Biblia szerint aki megtér a bűneiből, megszentelődik a Szent Lélekkel való betöltekezés által, bár nyilván nem egyik napról a másikra. Miért papoknak gyóntok? És magam azt tapasztalom, hogy nem magyaráznak soha Igét a miséken. Miért ilyen rövid a prédikáció a katolikus szertartásokon?Hogyan álltok a pápához? Hogy zajlik a megtérés nálatok?
Ezeket a kérdéseket nem bántó szándékkal teszem fel, csak érdekel, miért így van. :)
(Református vagyok )
üdv.
azért balhéznak elene mert
1: NEM tartják Mária bűntelenségét
2: náluk eleve nincs eredendő bűn
3: a pápa önhatalmúlag hozott dogmát, nyilvánvaló dogmafejlődésről van szó, az ortodoxok szerint dogmát csak valamilyen korábban is létező tanítás megvédésére lehet hozni, a kereszténység teljes egységében, zsinati döntés folytán, ezt meg egy pápa csak úgy egymagában kimondta
Roland G., a legutóbbi válaszomból kifelejtettem egy dolgot.
Azt, hogy vannak ereklyék. Mint már említettem, katolikus vagyok, de ez nekem furcsa. Még, ha csak arról lenne szó, hogy megőrizték volna pl. Szent Péter ruhájának egy darabját, akkor oké. De a legtöbb szentnek mindenféle testrészeit őrizgetik, ami engem kissé visszataszít. Tisztelem a szenteket, de azért egy kicsit undi, hogy őrizgetjük pl. István király jobb kezét, Szent János apostol fejét, stb. Valahogy ez nekem kicsit idegen.
Antikrisztus vagyok#
Köszönöm a válaszaidat!
ereklyetisztelet már a bibliában is kimutatható, sőt csírájában már a képtisztelet is
viszont ne felejtsük el ,hogy egy ilyen erekylét be is zúzattak, a rézkígyóra célzok, enek az oka az volt ,hogy önálló hatalmat tulajdonítottak neki, önmagában kezdték le tisztelni, és babonás módon gyógyító erőt feltételeztek róla
ezt gondolom protestánsként is, hogy az újkori képrombolás egy rendkívül barbár dolog volt(nem minthaz a ókori nem lett volna) de azért vegyük észre, hogy itt egy ingázásról van szó, az inga azért lendült túl, mert az egyik irányba már előtte túlhúzták
javaslom a katolikus testvéreknek, hogy legalább a saját elveikhez legyenek hűek
Sziasztok! Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Egy megjegyzésem van, és remélem ezen senki sem fog megsértődni. Antikrisztus vagyok írta,hogy a katolikus keresztség felvételével automatikusan megtér valaki.
Bocsánat ,hogy ezt mondom, de én ezzel vitatkoznék. A keresztség csak sakramentum felvétele, névleges egyházhoz tartozás. Az üdvözítő egyház voltát a Biblia is tagadja, teljesen mindegy, hogy Jézus az alapítója, névlegesen. Mert egyedül Jézus képes megváltani a bűneinkből, erre utal, ez az igevers is: "Én vagyok, az Út,az Igazság és az Élet! Senki sem kerülhet az Atyához, csak is én általam!" (János,14:6) Itt egyértelműen kinyilvánítja Jézus, hogy NINCS ÜDVÖZÍTŐ EGYHÁZ (aka. rituálé, cselekedet, és önmagában az sem elég, ha csak elhiszed, hogy Isten létezik, ill. Jézus is létező, élő személy) Tőle személyesen kell a bűneid bocsánatát kérned. Ha valaki csak abban, hisz, hogy ha jót tesz , akkor Istenhez kerül, ha pedig rosszat, akkor a Pokolba, akkor az igazából a karmában(önmegváltásban) hisz, ami ezoterikus tévtanítás, és Jézus kereszthalálát is lekicsinyli, értelmetlenné teszi.Ahogy a Purgatóriumban való hit is elbagatellizálja Jézus kereszthalálát!
Krisztus osztatlan Teste pedig tágan értelmezendő, mert beletartozik felekezettől függetlenül MINDEN ember, aki megtért, ők alkotják Jézus Egyházát, nem szűk értelemben vett Római Katolikus Egyház. Ami azt illeti, ez így igazságos, mert a földi egyházak nem tökéletesek, téves Biblia-értelmezés mindenütt van, ráadásul, ha csak egy bizonyos felekezet üdvözülhetne, az szembe menne a Szentírás "aki " -elvével. Írok példát, ami a leghíresebb: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy AKI hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!" (János, 3:16) Itt is látható, hogy BÁRKI,BÁRHOL,BÁRMIKOR,BÁRMILYEN bűnből megtérhet! (vagyis igazából nincs halálos bűn, és bocsánatos bűn, csak bűn van, és ha kérjük Jézust, Ő MINDENT lemos rólunk, és el is felejti őket, hiszen Isten sem számolja bűneinket!Ez igazságtalan volna Tőle!)
Ezt tényleg NEM BÁNTÁSBÓL írom le, de ha logikusan végig gondoljátok, helyesen látom!
Még egyszer köszönöm a válaszokat!
hivatalosan a református tanítás szerint is akit megkeresztelnek az "újjászületett keresztén" és a katolikusok is beszélnek személyes megtérésről :)
ebben nincs különbség köztünk és köztük
Kedves Utolsó!
Utánanéztem ennek, amit írtál, de ez nem így van, mert ha ezt vallaná a református egyház, akkor szembe menne a (1)"Solus Christus" - és a (2) "Sola Gratia" ,vmint a (3)"Sola Fide"-elvvel.(1= csak Jézus lehet közbenjáró,2= csak Isten kegyelméből kaphatunk üdvösséget, 3= csak Jézusba vetett hit által térhetünk meg, cselekedettel, rituáléval nem) A református egyház expressis verbis elutasítja a "megváltó egyház" tévtanát!
Én több református keresztelőn is részt vettem, és a lelkipásztorok mindig kihangsúlyozzák, hogy a keresztelés NÉVLEGES egyházhoz tartozást jelent, de ÖNMAGÁBAN NEM születünk ettől újjá! Engem pl. 6 évesen kereszteltek meg, és csak idén nyáron , 28 évesen lettem csak megtért keresztény.
Kérdező, azt hiszem, néhány dologban félreértettük egymást.
1. "Antikrisztus vagyok írta,hogy a katolikus keresztség felvételével automatikusan megtér valaki."
Nem. Én azt írtam, hogy "Ha valaki felnőttként kezd megtérni, akkor jelentkeznie kell hitoktatásra." Tehát először elkezd valaki megtérni, aztán a hitoktatáson jobban megismeri, mi az, amiben a felekezet hisz, és így jobban elmélyíti a hitet.
2. "Az üdvözítő egyház voltát a Biblia is tagadja, teljesen mindegy, hogy Jézus az alapítója, névlegesen. Mert egyedül Jézus képes megváltani a bűneinkből, erre utal, ez az igevers is: "Én vagyok, az Út,az Igazság és az Élet! Senki sem kerülhet az Atyához, csak is én általam!" (János,14:6) Itt egyértelműen kinyilvánítja Jézus, hogy NINCS ÜDVÖZÍTŐ EGYHÁZ (aka. rituálé, cselekedet, és önmagában az sem elég, ha csak elhiszed, hogy Isten létezik, ill. Jézus is létező, élő személy)"
A keresztség egy szentség, ami eltörli az áteredő bűnt, de önmagában nem elegendő az üdvösséghez. Az embernek a megkeresztelkedésen kívül fontos, hogy higgyen - különben az egész nem ér semmit, csak egy vízzel való leöntés volt -, és élje is meg a hitét. Ez utóbbi jelenti azt, hogy a közösségében (plébánia, református közösség - nem tudom, ennek mi a neve -, gyülekezet) is tevékenykedjen valamilyen módon, ha tud. (Pl. katolikusoknál van ministrálás, a ministránsok segítenek a papnak; vagy mondjuk a kántor is elég tevékenyen részt vesz a misén, de például a gyerekek részt vehetnek pásztorjátékban - ha a pap/lelkész szervez ilyet.) Másrészt pedig, az életében is meg kell nyilvánulnia annak, hogy krisztushívő. Ez arra vonatkozik, hogy viselkedjen keresztényhez méltóan, ne botránkoztasson másokat. Sajnos elég sok képmutató ember van, akik magukat kereszténynek vallják, de a másik emberrel szóba sem állnak. Meg kell mutatni másoknak azt a szeretetet, amit az Úrtól kapunk, például néhány jó szóval, egy-egy jó beszélgetéssel, jótékonykodással, stb.
3. "Krisztus osztatlan Teste pedig tágan értelmezendő, mert beletartozik felekezettől függetlenül MINDEN ember, aki megtért, ők alkotják Jézus Egyházát, nem szűk értelemben vett Római Katolikus Egyház. Ami azt illeti, ez így igazságos, mert a földi egyházak nem tökéletesek, téves Biblia-értelmezés mindenütt van, ráadásul, ha csak egy bizonyos felekezet üdvözülhetne, az szembe menne a Szentírás "aki " -elvével. Írok példát, ami a leghíresebb: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy AKI hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!" (János, 3:16)"
Én nem is írtam ilyet, hanem pont az ellenkezőjét:
"Ha már valamilyen keresztény felekezetnél korábban megkeresztelték, akkor nem kell újra megkeresztelni, mert a keresztsége érvényes, hiszen "Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében" keresztelték meg, azaz a Szentháromságos hitre."
Érvényes a keresztség. Mindegy, hogy katolikus vagy református keresztelt meg, akkor is meg vagy keresztelve a Szentháromságban való hitre.
Amit te írtál, azt egyes gyülekezetek, pl. Jehova Tanúi tanítják, de mi nem.
Sőt, bizonyos esetekben az is üdvözülhet, aki nincs megkeresztelve és nem hisz. Mert az emberek szívébe bele van írva a szeretet törvénye, amiből fakadnak pl. a Tízparancsolatnak a törvényei. Aki szereti a másik embert, az nem öli meg, nem lop tőle, szándékosan nem tesz neki semmi rosszat. Ha Isten látja, hogy az illető, aki valamilyen módon nem ismerheti meg a kereszténységet (pl. iszlám faluban lakik, ahol egyetlen keresztény sem él már, és csak az iszlámban hihet), de őszintén keresi Istent és hallgat a lelkiismeretére, a szeretet törvényeire, akkor Isten irgalma miatt van lehetősége üdvözülni. Ez nem önmegváltás, hanem Isten az, aki elnézhet, megbocsáthat neki bizonyos dolgokat, mert tudja, hogy az illetőnek nem volt lehetősége a kereszténységet megismerni.
Kedves Antikrisztus vagyok!
Bocsánat, tényleg kissé felületesen olvastam el a válaszod!
Köszi szépen, hogy írtál! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!