Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi, válaszolnátok...

Jehova Tanúi, válaszolnátok néhány kérdésemre (házasság, válás)?

Figyelt kérdés

Leírnátok nekem, mely esetekben megengedett egyházilag nálatok a válás? Illetve, milyen "szankciók" érik a váló feleket a vezetőség (vének? ) részéről? A másik, hogy ismeretségi körömben nincs boldog JT pár, sorra válnak el, a maradék pedig kétségbeesetten próbálja fenntartani a látszatot (nem én gondolom, hanem így van). Biztos, hogy akkora baj házasság előtt együtt élni és megismerni egymást minden szinten, mielőtt oltár elé állnak? A szexuális élet mondjuk 30%-ot tesz ki egy kapcsolatból, de az a 30% tud annyira erős lenni, hogy rámenjen egy házasság. Pl. Mi van akkor, ha egy JT pár összeházasodik, de kiderül, hogy nem jó a szex? Éljenek le egy életet együtt?

Bocsi, hogy hosszú lett, előre is köszönöm az őszinte és normális válaszokat. Kérlek, NE IDÉZZETEK a Bibliából, engem a szervezet/közösség véleménye érdekel, nem a vonatkozó bibliai írás. Szeretném tudni, mit gondoltok.

2014. ápr. 29. 20:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
24%

Szia

Hát kedves kérdező. Jehova Tanúi a biblia alapján élnek és nem a "Szervezet" véleménye alapján

mert a "szervezetnek" egy a véleménye a Bibliával vagy is Isten szavával.

Persze tiszteletben tartom a kérésedet, nem idézek a bibliából,

Jehova Tanúinál akkor nem működik a házasság, ha egyik fél sem alkalmazza a bibliában leírt elvárásokat. ezért nem a biblia vagy Isten a felelős, hanem a pár.

S ennek semmi köze nincs a Szexuális élethez, mert ha két ember szereti egymást és a szentség egyesítő kötelékében élnek ott ha vannak is nehézségek, sem boldogtalanok.

Mert mindent meglehet beszélni, sőt meg is kell beszélni.

Tudod a szeretet soha nem vall kudarcot. Ha két embernél nem működik a házasság akkor ott nincs valódi szeretet és harmadik félként nem vették bele Istent a házasságukba, ezért nincs áldás rajtuk.

Régen a bibliai időkben sem élhettek házas életet a leánykérés előtt, hogy kipróbálják egymást...

Sőt ha valaki már nem szűz az nem kellett senkinek.

Már ne haragudj de személy szerint nekem sem kellene egy olyan ember akit agyonra van "próbálva"

Mi ez nem cipő, amit felpróbálok és ha nem jó vissza teszem a polcra majd más el viszi, de lábam nyoma benne van mert már betörtem valamelyest....

Hallottál már az erkölcsi értékekről?

Isten szent, és a házasság is mint intézmény szent, mert Isten hozta létre,

Saját maga ellen beszélne Isten ha ezt megengedné...

Mikor lehet elválni?

Ezt is a biblia határozza meg és ez így van rendjén.

Jézus azt mondta, hogy a házasság törés az ami okot ad olyan válásra, ami feljogosítja az újraházasodásra, de ez sem kötelező, megbocsáthat.

Ám ha megbocsátott, soha nem hozhatja fel, hogy a későbbiekben okot formáljon még is, hogy elváljon, hiszen azt megbocsátotta.

Ha Isten is így bocsátana meg azt hiszem Jézus halála egyenlő lenne a nullával.

De van lehetőség olyanra, ami válás nélkül történik ezt Külön élésnek nevezzük.

Ugyan is nem házasság törés történt, hanem az egyik félnek a házastársa veszélyezteti az anyagi a fizikai, és a szellemi jólétét.

ekkor lehetősége van külön költözni de nem szabad az újra házasodásra, és ha lehetséges rendezni akkor béküljön ki a párjával.

A vének nem ítélő bíróság, nekik is szigorúan biblia szerint kell eljárniuk. Ha házasság törés történik akkor a vétlen félnek bizonyítania kell legalább két tanúval, vagy egy hiteles írással amit a házasság törő két tanú előtt bevallott, és aláírt és akkor törvényesen elválhat, a törvényszegőt pedig ha nem bánta meg a Tettét kiközösítik a gyülekezetből.

Biztos akkora baj házasság előtt együtt élni?

Igen halálos bűn, s nem mi hanem Isten az aki ezt megköveteli. Nekünk pedig be kell tartani és betartatni,

Így lesz egységes és tiszta Isten népe, ellenben mi különbség lenne a keresztény és a világi között....

Remélem tudtam segíteni

Katy Weaver

2014. ápr. 30. 00:23
 2/11 A kérdező kommentje:

Kedves Katy,

köszönöm a részletes választ!

Az jutott még eszembe, hogy mennyire átstrukturálódott a házasság intézménye a történelem folyamán. Úgy értem, annak idején (és azért ez nem volt olyan rég, szerintem kb. 50 éve is még ez volt az erősebb a társadalomban) tényleg fontos volt, hogy az emberek szűzen házasodjanak, nem csak vallási, hanem társadalmi elvárások miatt. Illetve, a gazdasági okok is hozzátettek ahhoz, hogy egy házaspár együtt maradjon. Ma már nem csak a férfiak, a nők is pénzt keresnek, sokszor önmaguk is megteremtik anyagi függetlenségük alapjait, szerintem ezért is csökkent a házasságok száma, mert már nem társadalmi létszükséget lepapírozni a házassággal járó gazdasági viszonyt. Két ember, akik szeretik, tisztelik és becsülik egymást, hiszik Istent, de nem házasodtak még össze, azok halálos bűnt követnek el? Miért bűn az, ha esetleg az még nem házasság? Ha valaki megígéri a párjának, hogy mellette áll jóban-rosszban, szereti, támogatja, stb. de azt nem egy egyházközösség előtt teszi, Isten ugyanúgy látja, nem? Az ígéret, amelyet tett, annak "egyházmentes" formában nincs súlya?

Én pl. együtt élek a párommal évek óta, szeretjük, tiszteljük, becsüljük egymást. Boldogok vagyunk és meg is dolgozunk érte. Szeretjük Istent, jelen van életünkben (bár nem vagyunk templomba járósok) és úgy érzem, már az, hogy egymásra találtunk, nagyrészt neki köszönhető. Még nem vagyunk házasok, de tervezzük. Mi nem vagyunk JT tanúi, de ezek alapján akkor a tanúk szerint halálos bűnt követünk el?!?! :O A szerelem, a szeretet természetes emberi igény és érzés. Azért, mert nem vagyunk házasok, az a bélyeg illet minket a JT-k részéről, mintha szabados, kicsapongó életünk lenne? Holott mi nem úgy élünk...

Én pl. azt tartanám felelőtlenségnek, ha úgy állnék oltár elé valakivel, hogy nem ismerem a lehető legjobban minden szinten, mert úgy tudom hitelesen megígérni, hogy jóban-rosszban kitartok mellette...

2014. ápr. 30. 11:36
 3/11 sandor76 ***** válasza:
29%

Igazad van egy bizonyos szempontbol.

De ha Istennek az az akarata ,hogy hazassagon belul ervenyesitheto a nemi eggyuttlet,ahogy O elrendelte akkor igy helyes.

Amennyiben nem igy tennenk Istennek az akaratat,vagyis iranyitasat vonnank kerdore.

Az pedig ,hogy miert van ilyen sok valas a vilagban,ez osszefuggesben van ami az utolso napokban az emberi kapcsolatot,viselkedesi format,es nagyfoku szabadsagvagyat jellemzi.

Ezek mind meghatarozzak mennyire van valakinek igaz hite,es mennyire ismerte meg Istent.

Ha egy Tanu hazaspar elvalik,nem feltetlenul az elrendezesben van a hiba,hanem a ket fel kozott.

pl;elhamarkodott volt a hazassag,es nem volt eleg ido egymas megismeresehez,amihez nem kell hogy a sexualitas is parosuljon.

Ha szetnezunk a vilagban mindenhol a sexualitas van eloterbe helyezve,es ez egy hatalmas buktato,nehez helyes szemszogbol nezni es gyakorolni a tenyeket.

Ebben segit a Biblia,igaz csak tampontot ad,de ha ezeket betartjuk maradektalanul,az Isten vezeteset eredmenyezi,ami soha nem vall kudarcot.

2014. ápr. 30. 14:08
 4/11 A kérdező kommentje:
Kedves Sandor, köszönöm a te válaszod is, de még mindig nem kaptam választ a kérdésemre... rendben van, tegyük fel, Isten megkérdőjelezése házasság nélkül együtt élni. Isten szerint ez valóban halálos bűn? (ld. Katy válaszát)Tehát "egyenrangú" pl. a gyilkossággal? A párkapcsolatot szerelemből, szeretetből teszem, tiszta érzések vezérelne. A gyilkosság (ha csak nem önvédelem, vagy szeretteim védelme) hogy történhetne szeretetből? Teljesen más érzések generálják a kettőt, mégis mindkettő halálos bűnnek minősül? Ezt magyarázzátok el, legyetek szívesek és örülnék, ha valaki az első hozzászólásomra is választ adna!
2014. ápr. 30. 14:36
 5/11 anonim ***** válasza:
15%

Kedves kérdező!

Nem vagyok Tanú,de a családomban van és tisztában vagyok a vallás lényegével illetve az alapelveivel.

Ha a bibliát veszed alapul,akkor az együttélés nem elfogadott formája a kapcsolatnak.

Abban egyetértek veled,hogy fontos lenne bizonyos dolgokat előre tudni,de ez nem csak a szexualitásra vonatkozik,hanem millió buktatóra,ami miatt esetleg egy házasság nem működhet hosszútávon.

Az együttélésnek úgy gondolom,nagyobb a kockázata,mivel a válás körülményesebb,mint a szétköltözés.Amiből adódik,hogy valószínűleg lesz következő kapcsolat.

Ez meg ugye a biblia szerint már kimeríti a paráznaság fogalmát.

Két éve vagyok házas,öt évig éltünk előtte együtt és így is vannak meglepetések,ami az öt év alatt nem jött elő.

próbálja megoldani az ember...Tehát az együttélés valójában nem hozta az "elvárást"ha úgy vesszük.Persze biztos van ellenpélda is,ugyanúgy,mint a házasságokra,amik előzetes együttélés nélkül is működnek.

A válás abban az esetben "megengedett"a biblia szerint,ha két ember valóban nem tud együtt élni,elválhatnak,de újra nem házasodhatnak,azt hiszem ez van JT-nál is és a biblia is ezt írja.

Ha az én saját véleményemre vagy kíváncsi,a keresztény vallások lényege egy olyan jövőbe vetett hit,amelyben nem lesznek azok problémák,amelyek most nehezítik az életünket.

A hívő emberek,azzal,hogy próbálnak megfelelni az Isten által felállított szabályoknak a mostani (rövid )életükben tulajdonképpen áldozatot hoznak egy cél vagy szebb jövő érdekében.

2014. ápr. 30. 15:06
 6/11 sandor76 ***** válasza:
29%

Nem a mi dolgunk kijelenteni halalos bunod-e vagy sem ahogy elsz.

Amennyiben van kello ismereted biztosan a Bibliaval osszhangban fogsz donteni.

Ha nincs,es nem is szeretnel,minden a te dontesed gyumolcse lessz.

Egyebkent egy kicsit bonyolult dolog rendesen megerteni,ezert kellene tanulmanyoznod melyebben,es akkor tisztabban latnal.

Szep az utolso valasza is.

2014. ápr. 30. 15:35
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Tanulságos, amit írtatok, de továbbra sem értem, mitől más, ha egyház előtt teszek ígéretet, mintha egyébként (minden nap) megteszem a páromnak és úgy is cselekszem. Isten ezt is, azt is látja. Még mindig nem értem, mi a különbség. Ez nem is Isten részéről való, hanem inkább egyházi elvárás szerintem.

2014. ápr. 30. 16:10
 8/11 anonim ***** válasza:
29%

Szia

Mert a házasságot mint intézményt Isten hozta létre.

S mindent amit Isten létre hoz vagy elvár szent, vagy is az tiszta.

Van egy biblia vers ami szerint úgy tudunk mi is szentek lenne, már most is a tökéletlenségben, ha igyekszünk az Ő elvárásainak megfelelni.

Ebben az engedelmességet lásd.

Isten azért hozott létre dolgokat, mert egységes keretek között akarja az emberiséget tartani, és akkor nem lesznek szakadások, hanem engedelmes társadalom fog létre jönni ahogy a kezdetben is szerette volna.

a bűnbe esését mindig az engedetlenség, az Istennel való egyet nem értés okozza,

2014. ápr. 30. 17:47
 9/11 A kérdező kommentje:

Szerintem Isten magasabb rendű annál, mint hogy formális dolgokkal (pl. egyházi házassági eskü) foglalkozzon. Azért az ne felejtsük el, hogy a Bibliában nagyon sok minden (és ezzel a tanúk biztosan nem értenek velem egyet) jelképrendszerrel íródott, mert a 2000 évvel ezelőtti embernek nem tudtad elmagyarázni, mi az a DNS, hogyan kering a Föld a Nap körül, stb. A házasság intézménye szerintem inkább társadalomtörténeti dolog, amelyhez a mindenkori uralkodó egyház az adott területen nyilván erősen hozzátett (Európában a kereszténység, K-keleten az iszlám, stb.), de nem tudom elképzelni, hogy egy formalitástól függő dolog miatt haragudna rám Isten. Ha ez így van, akkor egy diktátor, aki indoklás nélkül ("azért van valami, mert márpedig én úgy gondolom") osztogat törvényeket. Én nem tartom őt ilyennek, szerintem a házasságra való kötelezés egy egyszerűen félreértelmezett dolog. Nem tartom elavult intézménynek és hiszek a házasság szentségében, de abban nem, hogy aki házasság nélkül él monogám kapcsolatban, az erkölcstelen lenne. Amit az emberiség kapott Istentől, a szabad akarat, amely számomra azt jelenti, hogy ilyen béklyók nélkül is élhetek teljes és gazdag hitéletet, nevelhetem a gyermekeimet és szerethetem a páromat. Egyébként erkölcstelen lennék, mert nem jelentem ki egy egyházi személy meg egy csomó vacsoravendég előtt, hogy "igen"?! Az egyház egy hierarchiarendszer, emberekkel, akik ugyanúgy tévednek, jót, vagy rosszat tesznek, boldogok, boldogtalanok, stb. Tényleg annyira fontos, hogy ott legyen egy SZEMÉLYES eskünél?

Nem gondolom, hogy "elhasznált" lennék, amiért házasság nélküli életet élek, bár ezt TI biztosan másképp gondoljátok. Mindig szerelmen alapuló őszinte kapcsolataim voltak és örülök, hogy sokat tudtam ezekből tanulni, mert mire megtaláltam életem párját, addigra olyan érzelmi tapasztalatokat nyertem, melyek képessé tesznek arra, hogy stabil alapokra helyezzek egy együttélést és majd egy gyermek vállalását. Amikor iskolába megy egy gyermek, neki sem másodfokú egyenlet megoldóképletét kell megoldania, hanem először megtanulja a számokat, egyre bonyolultabb műveleteket végez, míg megismeri a matematikát egy relatív magas szinten. Az, hogy egy analfabétának odaadod az egyenletet és mellé egy "használati utasítást", még nem feltétlenül teszi képessé arra, hogy komplexen átlássa az odáig vezető utat. Így nem is lehet csodálkozni, hogy a válások száma és a mesterségesen fenntartott házasságok aránya ilyen magas pl. JT között. Ha az első szerelmemmel összeházasodtunk volna, ma két, papíron is dokumentált kudarc (értsd: elváltak) lennénk. Borzasztó lehet a JT fiataljainak ilyen kötelékek közt élni, és orosz rulettezni a házassággal. Óriási egyház-családi-társadalmi nyomás, közben meg lehet, hogy nem is illenek össze.

2014. máj. 1. 16:58
 10/11 sandor76 ***** válasza:

Teljesen igazad van,legalabbis en is igy latom.

De.

Nem kell egy szemelynek ott lenni a hazassagkoteskor,mert eredetileg sem volt az elso emberparnal sem.

Ezt mar emberek talaltak ki,hogy magasztaljanak egy-ket-sok vallast,hogy milyen nagy a befolyasuk.

Hazassagkoteskor egymasnak fogadnak huseget,es ezt leginkabb Isten elott teszik.

Nem egy ember altal lessz ez a ceremonia szent,hanem mert komolyan gondoljak es mindezt Isten elott tettek meg.

A Jelenesek konyve irja meg fog szunni a menyasszony es volegeny hangja.

Azt jelenti ha vegig olvasod,hogy a hamis vallasok amelyek dicsoitik magukat Isten helyett,meg fognak szunni,mert nem helyes inditekkal szolgalnak Istennek.Jel,18;21-24.

A valaszod masodik felere,csak roviden.

Sokan mire ily modon megtalalnak az igazi parjukat ,szerinted hany olyan gyermek szuletne akiket nem akartak ,csupan probalkoztak az igazi megtalalasaval.

Ezzel az a baj ,hogy a hazassag nelkuli gyermekekert senki nem vallalna igazi felelosseget.

Igaz neha most is ez van,de mi lenne akkor..

Az ember jelenleg tokeletlen,vagyis bunos Adamek vetke miatt.

Nem tud hibatlanul donteni es meg is cselekedni azt ami mellett dontott.

Amikor az emberiseg ujra visszanyeri a tokeletesseget,ezek a dolgok nem fognak mar akadalyt jelenteni.

Most a tokeletlen emberi hajlamaink erosebbek a szellemi eronknel,vagyis akaratunknal,es nehez megtenni helyes es igaz dolgokat,pedig tudjuk,hogy helyesek es igazak.

Itt jon kozbe a valas,unalmas eggyuteles,vitak...

Ez igy van a Tanuknal is,mert mi is meg tokeletlenek vagyunk,de akkor is probalunk az Isteni elrendezes szerint elni.

Maga Jehova pedig megigerte akik cselekszik az akaratat,elhetnek majd orokke egy uj es tiszta foldon.

Ez lenne minden vallas lenyege,megsem ugy latszik ,hogy igyekeznenek is elerni.[tisztelet a kivetelnek].

Szoktak mondani nem a papir szamit!

Persze,hogy nem egy darab papir szamit,hanem az amit szemleltet.

2014. máj. 2. 16:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!