Jehova Tanúi, válaszolnátok néhány kérdésemre (házasság, válás)?
Leírnátok nekem, mely esetekben megengedett egyházilag nálatok a válás? Illetve, milyen "szankciók" érik a váló feleket a vezetőség (vének? ) részéről? A másik, hogy ismeretségi körömben nincs boldog JT pár, sorra válnak el, a maradék pedig kétségbeesetten próbálja fenntartani a látszatot (nem én gondolom, hanem így van). Biztos, hogy akkora baj házasság előtt együtt élni és megismerni egymást minden szinten, mielőtt oltár elé állnak? A szexuális élet mondjuk 30%-ot tesz ki egy kapcsolatból, de az a 30% tud annyira erős lenni, hogy rámenjen egy házasság. Pl. Mi van akkor, ha egy JT pár összeházasodik, de kiderül, hogy nem jó a szex? Éljenek le egy életet együtt?
Bocsi, hogy hosszú lett, előre is köszönöm az őszinte és normális válaszokat. Kérlek, NE IDÉZZETEK a Bibliából, engem a szervezet/közösség véleménye érdekel, nem a vonatkozó bibliai írás. Szeretném tudni, mit gondoltok.
Kedves Sandor,
köszönöm a válaszodat! Nyilván nem feltétlenül fogom az itteni pár sorból megérteni JT elméletét a házassággal kapcsolatban, de válaszod további kérdéseket vetett fel bennem. Ha megengeded, idéznélek.
"Nem kell egy szemelynek ott lenni a hazassagkoteskor,mert eredetileg sem volt az elso emberparnal sem. Ezt mar emberek talaltak ki,hogy magasztaljanak egy-ket-sok vallast,hogy milyen nagy a befolyasuk." - Akkor jehova tanúi is csak ezért teszik? Elvileg a Biblia szó szerinti írása szerint éltek. Ez nem ambivalens?
"Hazassagkoteskor egymasnak fogadnak huseget,es ezt leginkabb Isten elott teszik. Nem egy ember altal lessz ez a ceremonia szent,hanem mert komolyan gondoljak es mindezt Isten elott tettek meg. " - Isten ott van akkor is, ha a konyhámban ígérem ezt meg a páromnak, vagy a kamrában, vagy egy mezőn. Illetve lásd előző kérdésem.
"Sokan mire ily modon megtalalnak az igazi parjukat ,szerinted hany olyan gyermek szuletne akiket nem akartak ,csupan probalkoztak az igazi megtalalasaval." - Nem tudom, ti mit gondoltok a védekezésről, de elvileg erre találták ki. Egy gyermek szerintem mindig áldás, kérdés, hogy a hely és a közeg is áldás-e neki, ahová születik. Ez nem vallástól függő, ez társadalmi kötelessége lenne a szülőknek, az oktatásnak és mindenkinek, akinek lehetősége van befolyásra egy fiatal életében. A szexualitás, védekezéssel, egyáltalán nem öncélú. Hozzátartozik a szerelem kifejezéséhez és aki azt mondja, hogy jaj hány ártatlan gyermek nem született így meg önzés miatt, az azonnal szidja le saját magát/a férjét/a bátyját/az apját az önkéntelen reggeli magömlések miatt.
És még egy kérésem lenne nem csak Sandor (bár, úgy látom, ő a kevésbé hardcore típus), hanem minden kedves JT felé!
"Azt jelenti ha vegig olvasod,hogy a hamis vallasok amelyek dicsoitik magukat Isten helyett,meg fognak szunni,mert nem helyes inditekkal szolgalnak Istennek.Jel,18;21-24."
"Ez lenne minden vallas lenyege,megsem ugy latszik ,hogy igyekeznenek is elerni.[tisztelet a kivetelnek]. "
Tudom, hogy számotokra JT vallása az egyetlen és igaz hit. Nincs ezzel probléma, hiszen ha megkérdezek egy muszlimot, ő is ezt mondaná, de szerintem egy katolikus, vagy egy taoista is. Tudom, egy fecske nem csinál nyarat, de mégis, tisztelettel szeretnélek benneteket megkérni, hogy ne ítélkezzetek más vallások felett, ne "negatív kampánnyal" próbáljátok az emberekkel megismertetni JT tanait, mert ez emberileg rendkívüli módon taszító! Sajnos, nekem sok problémám akadt már így tanúkkal -pedig láthatjátok, nem vagyok egy bunkó állat- és volt, aki annyira megbántott a vallásom miatt, hogy azóta látni sem bírom. Lehet, hogy az én vallásom nektek hamis, de én nem vagyok hamis ember és aki nem ért veletek egyet, ő sem biztosan az! Nem akartam eltérni a tárgytól, de szeretném, ha nem egymás hitének a minősítgetésébe menne át a dolog, mert ezeket nem csak személyesen tapasztaltam, hanem sajnos itt, a GyK más, JT-val foglalkozó oldalain is. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!