Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Római katolikus vallás és a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Római katolikus vallás és a házasság érvénytelenítése - lenne néhány kérdésem azokhoz, akik keresztül mentek ezen?

Figyelt kérdés

Több helyen olvastam, hogy lehetséges. A volt férjem nem katolikus, nincs megkeresztelve, csak nyilatkozott arról a templomban, hogy nem akadályozza meg közös gyermekeink katolikus hitben való nevelését. 8 hónapja voltunk házasok, amikor más nőkkel kezdett randizgatni és 1 év 1 hónap után megkért, hogy költözzem el. Bíróságon elváltunk. Őt nem érdeklik a vallásos dolgok, engem megvisel, hogy egy ilyen lelkű emberhez vagyok kötve halálomig és utána is, mert én komolyan hittem és hiszek, de már szinte templomba sem merem betenni a lábam, annyira szégyellem magam. Nem mehet ez így tovább. Megoldást keresek. Tudna olyan válaszokat adni, aki átment ezen a procedúrán?

Budapesten melyik pap lenne nyitott arra, hogy segítsen nekem ebben? Nemrég költöztem ide és még nem találtam meg a helyet, ahová fixen járhatok.

Mennyire kell felvennem a kapcsolatot a volt férjemmel? (Azóta újranősült, néhány hónappal a válás után).

Kihez, hol, hogyan kell a kérvényt benyújtani?

Van valami meghallgatás, vagy írásban zajlik a folyamat?

Mennyi ideig tart, mire válasz érkezik?

Mennyire vannak jó esélyeim a sikerre? (Nem másik házasság miatt kérdezem, saját lelki békém miatt. Aki vallásos, tudni fogja, mire gondolok.)

Milyen anyagi vonzata van ennek?

Köszönöm a válaszokat!

2012. júl. 22. 21:27
 1/10 anonim ***** válasza:
44%
Az egyházi házasságokat csak a Pápa érvénytelenítheti! Ennyit illene tudnod! Adj be kérvényt a Vatikánnak.
2012. júl. 22. 21:35
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Az rk. egyház szerint a házasságot csak nagyon indokolt esetben lehet felbontani, illetve érvényteleniteni. Az, hogy polgárilag elváltatok, nem elég. Igazán nem sok az esélye, hogy sikerrel járj.

Az egyházmegyei hivatalban tudsz utána kérdezni, hogy mik a feltételek, de - legalább is régebben igy volt - ezt csak a pápa személyesen engedélyezheti.

De az aktuális szabályozást csak az egyházmegyénél tudják megmondani. Ha irsz egy levelet, akkor megkapsz minden felvilágositást.

2012. júl. 22. 21:37
 3/10 A kérdező kommentje:

Kedves első válaszadó! Köszönöm, tudtam, hogy végül a Pápához jut el a papír, csak azért gondolom nem úgy megy, hogy beírom a google keresőbe,hogy pápa címe és írok neki. :$ :( Nem tudom, hogy van-e forma, aminek meg kell felelni, és hogy kihez kell első körben írni.

Kedves második válaszadó! Utánaolvasok az egyházmegyének, köszönöm szépen!

2012. júl. 22. 21:44
 4/10 anonim ***** válasza:

érvényteleníteni azt jelenti h visszamenőleg semmissé teszik, szóval nem elváltok hanem azt mondják h meg sem történt. Ehhez be kell bizonyítani h vmi okból maga a házasság nem is történhetett volna meg.

szerintem emiatt ne szégyelld magad, megbántad, és Isten megbocsátja neked, nem kell a férjed hülyesége miatt ennyire lenézned magad

2012. júl. 22. 22:23
 5/10 anonim ***** válasza:

Pappal kell beszélned, Ő segít elindítani.

"A volt férjem nem katolikus, nincs megkeresztelve, csak nyilatkozott arról a templomban, hogy nem akadályozza meg közös gyermekeink katolikus hitben való nevelését" Az is lehet, hogy ez is elég, ugyanis ha nincs megkeresztelve, akkor Isten előtt tett esküje érvénytelen is lehet, mert nem keresztény. Amúgy hogyan adott össze benneteket a pap, ha nem keresztelkedett meg??? Keresztlevél nélkül nem is adhatott volna össze benneteket. Még esküvő előtt is meg lehet keresztelkedni... na mind1.

A kánonjogban vannak kitételek a házasság semissé nyilvánítására, azt kellene valahonnan megszerezned és keresni olyan kitételt, ami fennállt az eskü megtételekor.

Utána kérvényezni kell a területi egyházügyi hivatalnál, ott kivizsgálják az ügyet, behívnak meghallgatásra, esetleg tanúkat is hívnak be, ha meg tudsz jelölni valakit.... stb. Kb.1-1,5 év múlva kapsz eredményt, de indítsd el mindenképpen, ha úgy érzed...

Nekünk sikerült a férjem első házasságát érvényteleníttetni, a volt felesége elismerte, hogy nem akart soha gyereket szülni. (Nincs is neki 35 éve)

Szóval keress egy jó papot. Sok sikert!:-)

2012. júl. 22. 22:26
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. júl. 22. 22:26
 7/10 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem egy kicsit fiatalabb papot keres, ők "modernebbek" könnyebben tudsz vele beszélni.
2012. júl. 22. 22:41
 8/10 A kérdező kommentje:
Azt mondta, Isten nem létezik, ha akarom megkeresztelkedik, de akkor sem mondja majd szívből az imákat, csak, hogy "megnyugodjak". Én azt mondtam, hogy akkor ne keresztelkedjen meg, mert ha az oltár előtt hazudik, akkor az egésznek semmi értelme. Hát nem tette. A pap, akihez jártam azt mondta, hogy elég, ha beleegyezik, hogy nem akadályozza meg a gyermekeink katolikus neveltetését. A papírokat, hátteret nem ismerem, sajnos, hogy ez hogy volt lehetséges. De úgy tudom, nem annyira ritka manapság. Köszönöm a sok, gyors választ!
2012. júl. 22. 22:48
 9/10 anonim ***** válasza:
Keresd meg a hozzád legközelebb álló plébánia hivatalt és ott a plébánossal vedd fel a kapcsolatot és ő fog neked segíteni!
2012. júl. 23. 14:23
 10/10 anonim ***** válasza:

Ez itt a lényeg:

" A pap, akihez jártam azt mondta, hogy elég, ha beleegyezik, hogy nem akadályozza meg a gyermekeink katolikus neveltetését."

2013. nov. 20. 23:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!