A Te Jézus-képedbe bele fér Jézus azon kijelentése, szerencsétlen hasonlata, amit tett más nemzetekre, a pogányokra, hogy "Ebek, kutyák"?
Mát.15, 25-26
Az asszony pedig odaérvén, leborula előtte, mondván: Uram, légy segítségül nékem!
Ő pedig felelvén, monda: Nem jó a fiak kenyerét elvenni, és az ebeknek vetni.
Lehet, hogy mesterségesen van Jézus szájába adva ily megfogalmazás?!
Én ezt nem tudom elfogadni, mert Ő legtöbbet Galiléában tartozkodott és szolgált, és köztudott, hogy ott mindenféle nemzetiségű emberek laktak, kisebbségben a zsidóság, akkor meg miért tünik úgy a történetben, hogy Jézus válogatta a hallgatóságát, és azokat, akik felé kívánt szolgálni, gyógyítani??
Ez nem volt így, és akár nevetséges is ez a fiak-kutyák hasonlat Jézustól, mikor szembe állítja az izraelitákat a pogány nemzetekkel épp galilea földjén!!
A zsidók általában mélységesen megvetették a pogányokat, kutyáknak, disznóknak mindenféle sértő dolognak tartva és nevezve őket. Jézus viszont többször szembeállította a pogányok hitét a zsidók önteltségével szembe.
Ez a történet is erről szól. Jézus szándékosan utasítja vissza és vágja a pogány asszony fejéhez a szokásos zsidó sértéseket, mert így akarta megmutatni a tanítványainak a pogány asszony mintaértékű hitét:
- Nem gyógyítom meg a lányod, mert ti pogány kutyák vagytok, engem pedig a zsidók igaz Istene a saját népéhez küldött nem pedig a tévelygőkhöz. Ki hallott már olyat, hogy valaki a kutyákat s nem saját gyermekeit táplálja?
- Igen, igen pogány kutya vagyok, de azért a kutyáknak is vetnek valamit. Gyógyítsd meg a lányom!
- Asszony! Nagy a te hited.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!