Jehova vagy Jahve a helyes (ebb) alakja Isten nevének?
Ezerszer le lett írva,hogy a Jehova egy középkori hibrid név,de a tanúknak nem számít csak az,hogy mi van az Őrtoronyban.
A fentebb említette valaki,hogy a zsidó óhéberül tudók tudják,hogy a Jehova kiejtés biztos hogy rossz.ennyi,de nehéz felfogni,nem is értem....
Egy-két példa: A Hallelujah kifejezés az isteni név rövidebb alakját, a Jah-ot tartalmazza. Illés neve (Elijah) is ezt a rövidebb Jah alakot foglalja magába. Ebből pedig arra következtethetünk, hogy a teljes név kiejtése semmiképpen sem lehetett JEHova, hanem sokkal inkább JAHve.
De már unalmas a téma,jó lenne ha felfognák végre,vagy beiratkoznának óhébert tanulni kicsit!
Így nevezzük,mert így "mutatkozott"be! :)
De egy keresztény nem a személynevén szólítja meg Őt,mert apa-fiú kapcsolat van köztük.Furán nézne rám édesapám,ha így szólítanám:Szervusz János,István stb..
A bensőséges viszonyban,mint pl az imaélet,egy keresztény Atyának hívja,ahogy erre Jézus is tanított-Ti tehát így imádkozzatok:Mi Atyánk...
Akkor a Biblia fordítók, mint Pl Károli, miért így irta a fordításnál? (Jehova)
akkor Ő is hibázott, és akkor mi lesz belőle?....
Sőt sok Magyar költöink közül is ezt a formát használták, akkor Ők elkárhoznak?....
White Dove!
Azt,hogy ki hova jut,az Isten hatáskörébe tartozik.Károli Biblia is sokszor félrefordít,de nem is mondjuk,hogy a legpontosabb.Én a Károlit olvasom,de tudom,hogy hol van benne pontatlanság,pl nem különbözteti meg a lelket a szellemtől stb.
Az Újvilágfordítás az nem egy akadémikus fordítás,de nézz utána!
Krisztus nem Mihály arkangyal.
A szentlélek nem Jehova tevékeny ereje.
ect...
A Jahve szó egy értelmes szó a maszoréta héber nyelv kiejtési szabályai szerint, azt jelenti: aki van. A Jehova pedig egy nőnemű értelmetlenség.
Ez nem jelenti azt, hogy a Jehova kiejtés halálos bűn, használja mindenki egészséggel, akinek ez jobban tetszik.
Csak azt nem értem, ha Istent a kiejtés nem zavarja, akkor miért baj, ha valami másik nevén szólítjuk. Mindenképpen valami J-betűs hangcsoporttal szabad csak őt tisztelni?
Helyesen mondta itt valaki, Isten ami Atyánk, s mi így szólítjuk őt. Ki a fene szólítja a saját apját a személyigazolványba írt nevén? Ezt tanultok Jézustól, nem a Jehovát.
Pedig maga Jézus is ennek a névnek a megszenteléséért tanította imádkozni a követőit.
De látható, hogy az emberek a leírtak szerint járnak, de hiába:
(Jeremiás 23:27) 27 Úgy gondolják, elfeledtetik népemmel a nevemet az álmaik által, melyeket egymásnak mesélgetnek, ahogy atyáik is elfeledték nevemet Baál miatt.
(2Mózes 3:15) 15 És Isten még egyszer elmondta Mózesnek: „Így szólj Izrael fiaihoz: »Jehova, a ti ősatyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene küldött hozzátok.« Ez az én nevem időtlen időkig, és erről fognak emlékezni rám nemzedékről nemzedékre.
Isten megszenteli a nevét,.
S azért óriási különbség van az édesapa, és a Teremtő mint életadó között.
ez csak kifogás, hogy a Teremtő neve feledésbe merüljön, de Istenünk nem hagyja úgy sem, ahogy eddig sem hagyta.
s azért fontos Isten nevét megszentelni, mert Sátán Istent támadja, ne mást. ezért Ő maga sem mondja és mondta ezt a nevet soha, csak Istenként emlegeti.
azt is elérte, hogy a fia neve vagy más név is előbb magasztaltassék, használtassék, mint a Teremtő neve,
ám a Teremtőnk Próféciája mindig megvalósul, egy sem marad el.
(János 12:28) 28 Atyám, dicsőítsd meg a nevedet!” Hang hallatszott azért az égből: „Meg is dicsőítettem, és újra meg fogom dicsőíteni.”
White Dove-nak
Tévedsz. Az Atya nevet kell megszentelnünk, azt a nevet amelyen szólítjuk.
S vajon ki akarja elfelejteni a Jahve nevet? Senki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!