Miért kell a jóra törekedni, ha Isten szemében kedvesebb a tékozló fiú, mint az otthon maradt testvére?
Szia!
Az otthon maradt testvér kedves, de nem esett át próbán. A tékozló fiú megpróbáltatott, tapasztalt és a próbát kiállva hazatért és a hangsúly a hazatérésen van. Melyik a nehezebb? Embernek maradni nehéz körülmények között vagy megpróbáltatások nélkül elszeparálva jónak lenni?
Olvasgasd a Magyar Népmesék azon részeit, ahol a fiúk elhagyják a szülői házat és elmennek szerencsét próbálni!
"Melyik a nehezebb? Embernek maradni nehéz körülmények között vagy megpróbáltatások nélkül elszeparálva jónak lenni?"
Ha jól tudom, akkor a kisebb fiú a saját örökségét piára, bulikra és irgalmatlan orgiákra verte el, miközben a bátyus reggeltől estig vért izzadva robotolt a földeken.
El lehet gondolkodni, hogy kinek voltak nehezebbek az életkörülményei és kit nem értek megpróbáltatások...
Szervusz
Jézus minden szemléltetéssel tanítani akart valamit az Atyjáról.
Mit jelent Jézusnak a tékozló fiúról szóló szemléltetése? A szemléltetésben szereplő irgalmas édesapa szerető égi Atyánkat, Jehovát jelképezi. A fiú pedig, aki elkéri, majd eltékozolja az örökségét, azokat szemlélteti, akik elhagyják a gyülekezetet. Olyan, mintha egy „távoli vidékre” utaznának, vagyis részévé válnak ennek az Istentől elidegenedett, sátáni világnak.
Efézus 4:18 " miközben a bennük levő tudatlanság miatt, szívük érzéketlensége+ miatt elmebelileg sötétségben vannak, és el vannak idegenedve az Isten szerinti élettől."
Kolosszé 1:21 " Igen, titeket, akik egykor elidegenedettek és ellenségek voltatok, mert az eszetek azokon a cselekedeteken járt, melyek gonoszak"
Ám vannak, akik idővel ráeszmélnek, hogy hibát követtek el, és erőfeszítést tesznek, hogy visszatérhessenek Jehovához. Mivel alázatosan, őszintén megbánják, amit tettek, égi Atyánk megbocsát nekik, és örömmel fogadja őket.
Ézsaiás 44:22
Eltörlöm törvényszegéseidet mintegy a felhővel, és bűneidet mintegy a sűrű felleggel. Térj vissza hozzám, mert én megváltalak.
1Péter 2:25
Mert olyanok voltatok, mint a tévelygő juhok; most azonban visszatértetek lelketek pásztorához és felvigyázójához.
Szemléltetésekkel könnyebb tanítani az embereket.
Ezt teszik az iskolában is a gyerekekkel:-)
Syracusa!
Az értelmezésed materiális, holott: "Hozzátok intézett szavaim lélek és élet".
Mutatok egy másik példát.
"Én vagyok az égből alászállott kenyér."
Itt sem arról van szó, hogy felnézel az égre, jobbra galambok szállnak, balra épp egy mátyásmadár húz el és középen lágy ívben egy félbarna kenyér, pénteki szavatossági idővel lavíroz lefelé.
Figyeld csak a történet végét: "Az mondta neki: Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied. S illett vigadnunk és örülnünk, mert ez az öcséd halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült."
Nem egy fizikailag halott és reanimált fiúról szól a történet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!