Az ateisták elfogadják a bibliát mint kultúrális köny?
Ja és még annyit, az érveket hiányoló hozzászólónak, mitől keresztényi Európa. Irodalomról beszélünk és ezzel kapcsolatban említettem meg, hogy az európai irodalmi művek 90%-ának a Biblia, a kereszténység, a keresztényi értékek az alapja. Kezdve Defoetól, Shakespeare-n Swiften, Bocaccio, Dantén, Kölcsey-n, Arany Jánoson, Babits MIhályon keresztül Móricz Zsigmondig. Persze most mondhatod a 90 mégsem száz. De azért közel van hozzá. És a 90 jelentősen több mint 10.
De várom a cáfolatot.
"Mert a gyökérnélküliség, az irodalmi ismeret hiánya, az alapműveltség nélkül nem lehet valaki gondolkodó ember."
És az erőltetten ragasztgatott címkék, amikről mi is elismerjük hogy nem igazak, mert más értelemben akarjuk használni őket, mint ami jelentenek, azok gyökerek? Nem.
"Ja és még annyit, az érveket hiányoló hozzászólónak, mitől keresztényi Európa. Irodalomról beszélünk és ezzel kapcsolatban említettem meg, hogy az európai irodalmi művek 90%-ának a Biblia, a kereszténység, a keresztényi értékek az alapja."
Tegyük fel, hogy ez így igaz, és 90%. Ez akkor sem jelenti, hogy Európa keresztény. Azt jelenti, hogy Európa irodalmában jelen van a kereszténység hatása. A keresztény szó pedig nem ezt jelenti. Pont.
olvasd el a kérdést IRODALOMRÓL beszélünk. És pont az irodalom nem számít? Ja és még eszembe jutott az amerikai filmek végén a jó győzedelmeskedik a rossz felett és a rossz meghal, tipikusan keresztényi. És a mai napig ez a vége majd minden filmnek.
Én felsoroltam érveket a cimkéim mellett, ezeket cáfold. Akár tetszik akár nem és hívd bárminek ezek megcáfolhatatlan tények.
Ha irodalomról beszélünk, hogy is került szóba, hogy Európa keresztény?
...
Ja igen! Te hoztad szóba! Akkor hogyhogy hirtelen már nem tartozik a tárgyhoz?
Irodalmi vonatkoztatásokban pedig már sokszor mondtam, hogy egyetértünk. Kulturálisan fontos könyv a Biblia, máshogy (már) nem.
ÉS még mielőtt itt neki állnál ezt vitatni, nem hiszem, hogy Afrikában, Ázsiában az irodalom oktatás illetve a kánon keresztény alapokon nyugvó könyveket tartalmazna. Márha persze van irodalom oktatás, de nevezzük annak akárcsak a Korán oktatását (ami nem a Biblia) És Európában ugyanígy ha 1 könyvet oktatnának az a Biblia lenne vagy legalábbis volt a középkorban mielőtt az irodalmi művek irodtak.
Úgyhogy bátran kijelentem ami az irodalmiságot tekinti Európa keresztény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!