Az ateisták elfogadják a bibliát mint kultúrális köny?
Mint kulturális könyvet igen, de nem mint tudományos, esetleg történelmi, etikett könyvet, vagy ami alapján egy életet lenne érdemes leélni.
Úgy gondolok rá mint mikor a Csodaszarvas regéjét olvassuk, mindenkinek evidens, hogy nem igaz, de attól még aranyos, és érzed, hogy jóindulatú (már amelyik része jóindulatú a Bibliának). A baj ott kezdődik amikor szóról szóra elhiszik a tartalmát és kötik az ebet a karóhoz, hogy márpedig minden igaz ami oda le van írva. csacsiság...
Nem hiszem, hogy túl sok választásuk van, mivel bárhol tanul az illető (gondolom azt kijelenthetjük, hogy az ateisták járnak iskolába) a Biblia alap irodalmi műként a kötelező tananyag része. Nem beszélve a sok egyéb irodalmi műről (szerintem 80%-uk) alapja a Biblia. Tehát annak ismerete nélkül nem is lehet irodalmat tanulni. És irodalomból, legjobb tudomásom szerint érettségizni is kell Magyarországon.
És egyébként történelemből is elő kell, hogy kerüljön, jó ott az olvasása, ismerete nem elengedhetetlen.
Ja és nem értek egyet az előbbi hozzászólóval, hogy könyvet ami alapján érdemes egy életet leélni, nem. Mert ha Mózes tíz parancsolatot nézem, ha csak párat emelek ki (Ne ölj, Ne lopj, Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy, másik tulajdonát ne kívánd)Szerintem érdemes ezek alapján leélni egy életet, nem mondom, hogy mindig mindenkor sikerül betartani, de törekedni kell rá. És az életben ez kell hogy lebegjen szemünk előtt.
És biztos lehet példákat hozni még a Bibliából, amit egy ateistának is érdemes megfogadni, mert alapvető erkölcsi értékek fogalmazódnak meg benne. És szeretném, ha a gyerekeim is e szellemben nevelkednének fel. Mert rengeteg példát látunk, hogy már a Ne ölj, Ne lopj, Tisztelj másokat gondot okoz és ez a társadalmat alapjaibaan rengeti meg. (pécsi lövöldöző, S. Ábel stb)
22:04-es vagyok!
11:09-esnek válaszolnék! csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy az általad emlegetett "Ne ölj, Ne lopj, Tisztelj másokat" nem csak a Bibliában van benne, én nem is a Bibliából tanultam ezeket meg, hanem édesanyám hatására. Ezek alapvető normák amihez nem szükséges a Biblia.
"És biztos lehet példákat hozni még a Bibliából, amit egy ateistának is érdemes megfogadni" Vannak persze, de a Koránban is vannak és a Védák könyvében is. A Biblia így nem kitüntetett könyv, csak itt Európában. Nekem ugyanolyan szinten van mint a többi vallási könyv.
"Szerintem érdemes ezek alapján leélni egy életet, nem mondom, hogy mindig mindenkor sikerül betartani, de törekedni kell rá. És az életben ez kell hogy lebegjen szemünk előtt. " Nem a könyv kell a szemünk előtt lebegjen hanem ezek a normák amit nem a könyvből tanultunk meg hanem a szüleinktől! Nem a könyv alapján kell leélni az életedet hanem néhány norma alapján ami esetleg a Bibliában is benne van, de más könyvben is ugyanúgy.
valamint ezt nézd meg: http://www.youtube.com/watch?v=kAIpRRZvnJg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!