Az ateisták elfogadják a bibliát mint kultúrális köny?
Most tök mindegy, hogy anyád, apád, a szomszéd néni tanította ezt neked. Az tagadhatalan, hogy keresztényi tanítás, aminek az alapja a Biblia. És a Biblia a Könyvek Könyve, tehát a keresztényi irodalmi művek alapja. Most ha Fitgerald írta le ezt újra, az akkor is a Biblia tanítása. És nem Fitzgerald találta ki. Ilyen egyszerű.
A másik, meg hogy a Korán biztos nem tanítja, hogy Ne ölj, elég csak a terroristákra, vagy egyébként a családban férfiak által elkövetett gyilkosságokra gondolni.
És társadalmunk értékrendjének alapja is a Biblia. Jó hazánkban már többé nem, da egész eddig az eskük szövegében elhangzott Isten engem úgy segéljen.
Angliában: Isten óvd a királynőt. Illetve a magyar himnusz (jó nyilván kőfejűként nem is ismered a szövegét és nem szoktad énekelni, meg az iskolai éveidből is kimaradt) de ezekkel a szavakkal kezdődik: Isten áldd meg a magyart. Szerinted ennek mi az alapja?
Egyébként jómagam is ateista vagyok, nem járok templomba. Nem olvasgatom a Bibliát, de ezek akkor is így vannak mégha te nem is látod be.
"Én nem értem h mé szidják enyire a keresztényyeket az ateisták hiszen semilyen módon nem tudnák megcáfólni."
Ki szid most kit kérdező? Feltettél egy kérdést, leírtam a véleményemet, nem kezdtem el személyeskedni veled sem más kereszténnyel, ellenben "ó nyilván kőfejűként nem is ismered a szövegét és nem szoktad énekelni, meg az iskolai éveidből is kimaradt".
A fanatikus keresztény hitet bármikor meg lehet cáfolni, pl azt h nincs evolúció. Te istenre gondoltál? én azt egy percig sem állítottam, hogy egyáltalán cáfolni szeretném!
"... Az tagadhatalan, hogy keresztényi tanítás, aminek az alapja a Biblia." Az hogy ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj .. ? Szerinted a Biblia megírása előtt minden ember lelkiismeret és büntetés nélkül ölt, lopott, paráználkodott? Ezek szerint más vallást nem is fogadsz el?
"A másik, meg hogy a Korán biztos nem tanítja, hogy Ne ölj, elég csak a terroristákra, vagy egyébként a családban férfiak által elkövetett gyilkosságokra gondolni. " Nem olvastad a Koránt, fingod nincs, hogy mi van benne, de attól még nagyokos vagy. De ezzel a logikával: a Bibliában sincs benne az, hogy "ne ölj!" ha az inkvizícióra gondolok, a "ne paráználkodj!" sincs benne ha a pedofil botrányokra gondolok.
"És társadalmunk értékrendjének alapja is a Biblia." Nem olvastad a Bibliát, mint ahogy be is vallottad és mint ahogy látszik is! Vicces lenne, ha a társadalmunk alapja a Biblia lenne (gondolok most az Ószövetségre és a tudományos felfogásra). A Keresztény értékrendet elfogadom, a keresztény morállal egyetértek, egy szóval sem mondtam, hogy bajom lenne velük csak annyit mondtam, hogy ezt nem csak a Bibliában találjuk meg!
"jó nyilván kőfejűként nem is ismered a szövegét és nem szoktad énekelni, meg az iskolai éveidből is kimaradt" Hol személyeskedtem veled? és hogy jön ez ide? Azt írtad, hogy "biztos lehet példákat hozni még a Bibliából, amit egy ateistának is érdemes megfogadni, mert alapvető erkölcsi értékek fogalmazódnak meg benne. És szeretném, ha a gyerekeim is e szellemben nevelkednének fel" hát akkor hajrá, olvasgasd csak, mert eddig nem nagyon sikerült a bibliai alapvető értékeket megérteni! Sem a 10 parancsolatot!
"Isten áldd meg a magyart. Szerinted ennek mi az alapja?" A keresztény hit, amivel nincs is bajom, és nem a Biblia. Tudom, most jön az, hogy de hát a keresztény hit a Bibliából ered. Erre az a válaszom, hogy a hívők válogatnak a Bibliából mit tartanak morálisnak a mai életben, mert nyilván senkinek sem jut eszébe a lányát ahhoz a férfihoz feleségül adni aki éppen megerőszakolta! pedig ez benne van a Bibliában.
Valamint ha tanultad suliban a Himnusz azt is tanulnod kellett, hogy eléggé divatos keresztény országokban Istenhez szóló himnuszokat költeni! Tehát nyilván nem egyedi jelenség nálunk sem!
És nézd meg a himnuszt mint műfajt! "A himnusz vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalmakat dicsőítő, hozzájuk segítségért fohászkodó, imaszerű ének." wikipédia
tehát nem mondtál nagy dolgot!
"Egyébként jómagam is ateista vagyok, nem járok templomba." Attól még, hogy ha valaki nem jár templomba még nem lesz ateista!
"Nem olvasgatom a Bibliát, de ezek akkor is így vannak mégha te nem is látod be." Mit nem látok be? Hogy nagy hatású könyv? azt belátom,ajánlom neked, hogy olvasd el! írtam is, hogy elfogadom mint kulturális könyv, ez volt a kérdés, válaszoltam rá.
De akkor sem hiszem, hogy egyetlen könyv megéri, hogy minden esetben az általa leírt módon gondolkozzunk, döntsünk.
"De mond csak az Egyesült Államokat és Dél Amerika államait mikor csaptánk hozzánk? " Mi van?
"Vagy az ottani katolikus hitnek és egyéb keresztény vallásoknak mi az alapja, nem a Biblia?" Írtam én azt, hogy nem?
ha erre gondolsz, hogy : "A Biblia így nem kitüntetett könyv, csak itt Európában." akkor bocs, tényleg nem csak Európában kitüntetett, vedd figyelembe, hogy a világ 21 %-a muzulmán, 13 %-a hindu, 5 %-a buddhista ... A Föld 33%-a keresztény, 77%-a tehát más vallású. ( [link]
a videó amit küldtem meg pont arról szól, hogy rengeteg módon lehet értelmezni egy könyvet, pl a Bibliát is. El kell ismerni, de nem szabad fanatizmusba mélyülni.
"És biztos lehet példákat hozni még a Bibliából, amit egy ateistának is érdemes megfogadni, mert alapvető erkölcsi értékek fogalmazódnak meg benne. "
Ez érv??? Persze, biztos a Mein Kampfból is lehetne olyan részleteket kiválogatni, amik pozitív üzenettel bírnak, de felteszem, a könyv összességét te sem tartanád pozitívnak.
Ez egyébként az Ószövetségre vonatkozik, az Újszövetség tényleg pozitív, de minek elé az Ószövetség a sok háborúval, népirtással?
Ezek az értékek egyébként érdekes módon a Föld minden pontján megjelentek, Biblia nélkül is...
Nem kétséges számomra, hogy sokan, sajnos, az iskolának nevezett épületbe melegedni meg enni jártak. DE ha nem ezt tetted volna, emlékezhetnél rá, hogy a Biblia a kötelező tananyag része, a Mein Kampf nem. És itt ebben a kérdésben a Biblia, mint irodalmi mű szerepel. És én arra hívtam fel a figyelmet, hogy ezért elvileg mindenkinek ismernie kell, legalább az alaptörténeteit.(az előbb említettek kivételével)
És ezentúl menően mivel keresztény országban élünk, nyilván a keresztényi értékrend szerint éljük az életünket és ez az értékrend szerepel az európai irodalmi művek többségében. (szintén iskola: Shakespeare és a görög drámák közti alapvatő különbségek)
Azt meg szintén iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy a világ vallásai azonos gyökerekből táplálkoznak, bármely tant veszed alapul, vannak azonosságok. Sőt a mesékben, mitológiákban is. Többek közt ezt mondják bizonyítéknak, hogy valahol egy gyökérből ered a teljes emberiség, mert ezek az azonosságok nem lehetnek véletlenek.
Remélem így már érthetőbb, bár nem hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!